Slovenská kapela White Place vydáva v závere roka jedinečné video s názvom Empty Session, v ktorom v koncertnej podobe predstavuje sedem nových, z toho šesť zatiaľ oficiálne nevydaných skladieb. Koncert zachytený na dynamickú kameru bol natočený v prázdnej kultúrnej sále vo Vranove nad Topľou v priebehu decembra.

Skladby Superposition, Seem, Unpromising Cozy Pt. II, Dive, Books Pt. II, Nocebo a Well Pt. II vznikali počas pandemického obdobia a všetky sa objavia na pripravovanom druhom albume White Place s názvom In Context.

Už názvy niektorých skladieb naznačujú, že kapela novou tvorbou priamo nadväzuje na svoju debutovú štúdiovku Room (2019), a to aj napriek tomu, že hneď po prvej odohratej skladbe sa v Empty Session dozvedáme, že druhý album vznikal veľmi odlišne. Odľahčené komentáre členov kapely si môžete pozrieť a vypočuť aj v ďalších prestávkach koncertného videa. Diskutujú v nich aj o tom, či sa nechať ovplyvňovať názormi rôznych ľudí na svoju tvorbu či o tom, že učením sa ťažkých skladieb a partov sa hudobne posúvajú dopredu.

Jedinou skôr zverejnenou skladbou z playlistu Empty Session je úvodná Superposition, ktorá vyšla v októbri spolu s videoklipom a nájdete ju aj na všetkých relevantných streamovacích platformách.


Autormi námetov a kompozícií sú bratia Daniel a Majo Jenčovci. Vo svojich nových skladbách zostávajú verní predstavenému rukopisu, ktorý tvoria zaujímavo vrstvené klavírne a gitarové témy, overdubované melodické loopy a sample, reverbované vokálne doprovody a nekonvenčné rytmické patterny. 

"Chceli sme sa odvďačiť fanúšikom a zas sa im priblížiť. Mám pocit, že táto nekonečná pandémia nás neustále viac a viac vzďaľuje. Dlho som túžil spraviť kvalitnú live session s experimentálnou kamerou, ktorá bude viac než len prostriedkom. Verím, že komentáre medzi skladbami nás zas aspoň trochu priblížia ľuďom, ktorí nás dlhšie nevideli a nepočuli," dodáva Daniel Jenčo, frontman a autor textov White Place.

Kapelu okrem bratskej dvojice tvoria bubeník Lukáš Fabian a hudobník a producent Stano Čorej. Vizuály k skladbám White Place vznikajú väčšinou v spolupráci s Adriánom Jenčom (Cube Art Pictures), ktorý nechýbal ani pri nakrúcaní Empty Session.

Tvorbu a naštudovanie diel pre druhý album White Place podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia. Fanúšikovia môžu kapelu podporiť aj dobrovoľným symbolickým vstupným na Empty Session. Podrobnosti nájdete na jej oficiálnych profiloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu White Place poskytol Matej Kráľ. Správu sme upravili a doplnili.