Dlho avizovaný sólový debut Jonatána Pastirčáka, polovice dua Ink Midget & Pjoni je konečne vonku. Album Cloud No Raisins vychádza na značke Exitab, ktorá zastrešuje aj ďalšie progresívne mená rozrastajúcej sa slovenskej scény (napr. Stroon, Dead Janitor, Gwerkova...). Celý album môžete streamovať cez Exitab bandcamp.

"Cloud No Raisins je pomerne osobne ladená kolekcia skladieb. Vyžaduje si pokoj a pohodlnú pohovku. Nájdete tu elektroniku, ale aj Pjoniho akustickú tvár opierajúcu sa najmä o kompozície pre čelo a charakteristický vokál," popisuje nahrávku Juraj Hoppan z vydavateľstva Exitab. Okrem iného album ponúka aj akustickú verziu skladby So Sorry, ktorá sa objavila na minuloročnom debutovom vinyle Pjoni & Ink Midget EP. Ten je aktuálne nominovaný na cenu nahrávka roka v ankete Radio_Head Award v kategórii Elektronická hudba.

Nezisťovali sme či to bol zámer alebo náhoda, ale nový album si dal Jonatán v podstate ako darček k narodeninám, ktoré oslavuje práve dnes. Podľa jeho slov album ovplyvnili najmä dve mená súčasnej hudby - Mira Calix, rešpektovaná experimentátorka z Warp labelu, ktorá v roku 2010 vystúpila na jeho obľúbenom hudobnom festivale NEXT, a islandská čelistka Hildur Guðnadóttir, ktorej Pjoni so svojím multimediálnym projektom lowii predskakoval na jej nedávnom bratislavskom koncerte.


(Ak sa vám player so skladbami nezobrazuje, navštívte stránky soundcloud.com/pjoni alebo exitab.exitmusic.org)

Album Cloud No Raisins vychádza v limitovanej edícii 200 kusov a ako sa na Exitabe stáva zvykom opäť ide o úzku spoluprácu hudby a vizuálneho umenia. CD je zabalené v špeciálne vyhotovenom papierovom booklete z dielne Damiana Herba študenta VŠVU na katedre Vizuálnej komunikácie. O mastering sa postaral Ink Midget, fotky má na svedomí Mária Pinčíková. Ak z limitky po bratislavskom krste (3.2.) niečo zostane nájdete ju koncom týždňa na pultoch Artfóra a u ďaľších distribútorov. Prípadne si album môžete objednať už teraz cez Exitab e-shop na Bandcampe alebo na adrese label@exitmusic.org.

Pjoniho sólový debut predznamenal pred dvoma týždňami stále aktuálny singel Mummy, ktorý si možete stiahnúť zadarmo na stránke exitab.exitmusic.org. Nové skladby Pjoni naživo predstaví sériou siedmych koncertov, ktoré sa budú niesť v duchu takmer absolútnej tmy.

Exitab Tour In The Dark: Pjoni / Aches / Yvris

3. 2. - Bratislava, Krst v Pivnici (+ Yvris)
10. 2. - Trenčín, Lúč (+ Aches, StiX, Yvris, Karaoke Tundra, Eff.D)
11. 2. - Topoločany, Nástupište (+ Aches, Yvris)
22. 2. - Brno, Boro (+ Aches, Yvris)
23. 2. - Praha, Café v Lese (+ Aches, Yvris)
15. 3. - Košice, Tabačka (+ Aches, Dikolson)
16. 3. - Žilina, Stanica (+ Aches, Dikolson)

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Juraj Hoppan z nezávislého vydavateľstva Exitab. Viac na www.exitab.org a www.facebook.com/exitab.

Foto: Mária Pinčíková, Exitab

Súvisiaci interpreti: Pjoni & Ink Midget