V aktuálnom vydaní týždňa v elektronike nájdete čerstvé informácie o nových singloch skupín Submotion Orchestra a The Knife, dlhoočakávanom návrate dua Daft Punk, albume Sama KDC, remixe od Kraak & Smaak či novom klipe Dub Phizix. Ako vidíte, novej hudby je (ako vždy) dostatok. Stačí si len vybrať "to svoje".

Minulý týždeň sme informovali o možnom návrate francúzkych Daft Punk tento rok. Netrvalo ani celý týždeň a túto správu duo Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homem-Christo potvrdilo. Skupina vydala svoj tretí album Human After All v roku 2005. Odvtedy sme si od nich mohli vypočuť novú hudbu na soundtracku k filmu Tron: Legacy (2010). Po ôsmich rokoch vydá Daft Punk svoj očakávaný štvrtý radový album na labeli Columbia, ktorý vlastní Sony. Podľa nepotvrdených informácií vyjde LP ešte koncom jari. Ako poznáme toto duo, určite si pripravujú pre svoj návrat niečo veľkolepé, takže sa spoločne môžeme tešiť na epický návrat elektronickej legendy. (mš)
 

Na scénu sa po čase vráti aj americká kapela MGMT, ktorá je viac radená medzi indie skupiny než elektroniku, ale možno práve pripravovaný nový album tento pomer otočí. Vo veľkom rozhovore v najnovšom čísle magazínu Rolling Stone prezradili, že pri jeho tvorbe sa nechali inšpirovať rôznou houseovou hudbou a napríklad aj Aphexom Twinom. Nástupcu bizarného posledného albumu Congratulations (2010) nahráva skupina v New Yorku a mal by podľa plánu vyjsť v júni. (mš) 

Novinky má v januári aj úspešná a ospevovaná britská skupina Submotion Orchestra. Početné, až sedemčlenné jazzovo-elektronické zoskupenie, ktoré je na scéne od roku 2009, sa dostalo do povedomia najmä vďaka svojim živým vystúpeniam. Skupinu tvoria bubeník Tommy, perkusionista Danny, speváčka Ruby, basgitarista "Fatty" (známy aj zo spolupráce s Chase & Status a Ninja Tune), trubkár Bobby, dídžej a producent Ruckspin a nakoniec Taz, ktorý hrá na klávesy. Ich skladby obsahujú prvky elektroniky, jazzu, trip-hopu a dubstepu. Výsledkom spojenia basovej elektroniky, vokálov a živých nástrojov je originálny zvuk, ktorý zaujme každého priaznivca dobrej hudby. V pondelok skupina vydala singel Thinking aj s remixami (track je súčasťou ich albumu Fragments, 2012). Na tanečných remixoch sa tentokrát podieľali Mark Knights a Uggs & Barbour. Ako sa s tým popasovali, si môžete vypočuť na ich oficiálnom webeVychutnať si môžete aj "dubstepový" originál. (dt)


Hudobníci Oscar de Jong, Mark Kneppers a Wim Plug známi ako Kraak & Smaak vydali neoficiálny remix pre americkú sythpopovú kapelu The Chromatics ku skladbe Kill For Love. Tá patrí k ich najobľúbenejším a najoceňovanejším singlom roka 2012 a aj preto sa rozhodli jej dať nový šat. V originálnom electro-house-disco prevedení ju dokonca nechávajú na stiahnutie pre všetkých zadarmo! Track je malou ochutnávkou na pripravovaný album, ktorý Kraak & Smaak plánujú vydať počas roka. Ak sa vám teda páči, sťahujte priamo z prehrávača. (ml)

The Knife vydajú po siedmych rokoch nový album. Bude sa volať Shaking the Habitual a vyjde 8. apríla. To všetko už vieme. Novinkou je však nový singel s názvom Full of Fire, ktorý vyšiel 28. januára a má niečo cez 9 minút. Z hľadiska minutáže pôjde o naozaj netradičnú nahrávku - na albume nájdete 13 skladieb, ktorých dĺžky majú od 37 sekúnd až po 19 minút, pričom celý album bude mať dĺžku skoro 100 minút. Tu je prvá ochutnávka aj s videoklipom. (mš)


Poriadnu dávku elektroniky s prvkami automatic soundu, dubu, ale aj drum&bassu si pre náročnejších poslucháčov pripravil výnimočný anglický producent Sam KDC. V deepových a atmosférických trackoch pri počúvaní nájdete množstvo emócií a nálad. Na elektronickej scéne nie je tento hudobník žiadnym nováčikom, tvorbe sa venuje už deväť rokov. Svoje single vydáva na labeloch Auxiliary, 31 Records, Channel 82 a ďalších. Samov nový hudobný balíček obsahuje spolu desať naozaj kvalitných kúskov, ktoré si môžete zadarmo vypočuť alebo zakúpiť TU. Objavila sa na ňom aj spolupráca so spriaznenými umelcami ako ASCMr. Smith. My vám na vypočutie ponúkame mix z ukážok trackov. (dt)

Sam KDC - Official.fm Download Bundle Mix 2013

Nezaostáva ani spomínaný americký producent ASC, vlastným menom James Clements. Na hudobnej scéne sa pohybuje už od 90. rokov na vlnách drum&bassu, ambientu, techna a dubstepu. Tento naozaj všestranný producent zo San Diega je majiteľom labelu Auxiliary, odkiaľ pochádzajú väčšinou jeho ambientné a atmosférické single. V tomto roku sa rozhodol založiť svoje druhé vydavateľstvo s názvom Diode, kde sa chce zamerať prevažne na produkciu v štýle techno. Prvé tri tracky Solenoid, ReleaseCarrier by sa mali objaviť na začiatku marca na vinyle aj v digitálnej podobe. O tom, že aj jeho moderný techno sound neznie zle, sa môžete presvedčiť pri počúvaní ukážok jeho najnovších trackov ProtonElectron, ktoré vyšli len pred pár dňami. (dt)

ASC - Proton (ukážka)

Po minuloročnom úspechu s albumom Total Loss sa rozhodol Tom Krell, ktorého poznáme ako How to Dress Well, že sa vydá na veľké svetové turné. Cez Austráliu, Áziu, Severnú Ameriku si to namieri aj k nám do Európy, ba dokonca k susedom do neďalekého Rakúska, kde sa objavi na Donau Festivale začiatkom mája 2013. Pri tejto príležitosti zverejnil aj nový track, ktorý si môžete stiahnuť zadarmo. Ide o remix ku skladbe & It Was U, o ktorý sa postaral Gymnastics. Stiahnete si ho priamo zo Soundcloudu. (ml)

How To Dress Well - & It Was U (Elite Gymnastics Remix)


Britské vydavateľstvo Horizons Music ponúka lahodnú novinku od francúzskeho producenta menom Naibu (Robin Leclair). Ten nedávno vydal kvalitné EPčko s názvom Fall. Nájdete na ňom až osem výborných drum&bassových trackov s výraznou basou, pohybujúcich sa od deep až po liquid funk. Ukážky singlov si môžete vypočuť na soundcloude labelu. Nás zaujal track Nothing Special, na ktorom Naibu spolupracoval s japonským producentom Ena. Vokály naspievala speváčka Key, ktorej hlas môžete počuť aj v skladbe Just Like You Into The Distance, ktorú zremixoval Break. V špeciálnej edícii nájdete EP Fall na sérii troch 10-palcových vinylov. (dt)


Známy dánsky producent Kölsch sa postaral o svieži remix tracku It's Not Over kapely Panama, ktorý poňal príjemne elektronicky, čo mu dodalo na energii. Nápad vytvoriť remix vraj prišiel na jednom z belgických festivalov, kde sa kapela a DJ stretli, vďaka čomu vznikol tento vydarený počin. Remix vydáva už onedlho label Future Classic. (ml)

Panama - It's Not Over (Kölsch Remix)

Zanietení mladí producenti Josh White, Matt Lowe a charizmatický vokalista Grimm, tvoriaci známe drum&bassové trio Hybrid Minds, si aj v tomto roku udržiavajú svoj kvalitný soulful sound. Ich priaznivci to môžu posúdiť po vypočutí ich posledného releasu, ktorý vyšiel na značke Spearhead Records. Dávka príjemných rozmanitých melódií a nezameniteľného vokálu v skladbách Meat To BeUnconditional ich určite potešia. (dt)


V utorok anglický experimentátor Dub Phizix zverejnil oficiálny videoklip k dlho očakávanému singlu I'm a Creator. Producent na ňom spolupracoval s jedným z najoriginálnejších MCs na scéne - grimeovým raperom, ktorý si hovorí Skittles. Na tvorbe videa sa podieľali Maxim Sullivan a Scott Hallows. Singel I'm a Creator vyšiel spolu s ďalším trackom z Dub Phizixovej dielne Happy 5 na labeli Exit Records. Po vydarených hitoch ako MarkaNever Been sa aj tieto dva single so špecifickým zvukom bezpochyby stanú hitmi tohtoročnej klubovej sezóny. (dt)


Kam na party?

V Nu Spirit Bare vás už dnes (30.1.) deep-housom, alternatívnou elektronikou a nu discom obšťastnia dídžeji a producenti Tasun a Barbara Idijot. Heslo: Edit! (mi)

Vo štvrtok 31. januára bratislavský klub LOFT! privíta elekto-jazzovú formáciu Hidden Orchestra. Edinburské kvarteto, predtým známe ako Joe Acheson quartet, si slovenské publikum mohlo vychutnať už na festivale Bažant Pohoda 2011 či minulý rok v KC Dunaj. Škóti miešajú prvky jazzu, klasickej hudby, rocku, hip-hopu a elektroniky do zmesi neopakovateľnej energie a atmosféry plnej emócií. Naživo predstavia svoj druhý štúdiový album Archipelago, ktorý vydali na labeli Tru Thoughts v októbri 2012. Ako predkapela vystúpi bratislavská dvojica Longital so svojou novou akustickou show a dvoma hosťami - Dalibor Kocián aka Stroon bude hrať na vibrafóne, piane a bubne, a VJ K_freak sa postará o vizuálnu časť vystúpenia. Prečítajte si viac (mi)

Na piatok 1. februára si Nu Spirit Bar pripravil party z edície Leporelo, v rámci ktorej oslávi svoje narodeniny Martin Malovec alias DJ Bruyant. Zahrajú mu súkmeňovci Milos, Skank, Baltazar, Pussy Kontrol, Vask a Raganova. (mi)

Vysoké napätie na vlastnej koži pocítite, ak sa v piatok (1.2.) zatúlate do KC Dunaj na prvé februárové vydanie akcie Hochspannung! Zahraniční hostia, Kanaďan Sinjin Hawke a Brit Tanka, predstavia to najaktuálnejšie z klubovej scény. Doplní ich brnianske trio Plaza Restaurant. Domácu produkciu už tradične zastúpia Bad Mojo a Michael Priest za djským pultom a VJ Oliq obrazovo. (mi)

V sobotu (2.2.) sa v Nu Spirit Clube uskutoční ďalšia z nepravidelných akcií Kyberia Session, na ktorej spravidla vystupujú hudobníci aktívni na komunitnom portáli Kyberia.sk. Akcia je primárne určená pre užívateľov tohto portálu, no môže ju navštíviť ktokoľvek, koho zaujme hudobný program. Najväčším lákadlom je koncert banskobystrickej elektronickej kapely Ear Drum Kru so špeciálnym hosťom, raperom Lyrikom. Predstavia sa aj Ink Midget a Pjoni, Fatboy & Squeezer, Drakh, Hans a Wosa.

Mix týždňa

Do chladných zimných dní vám prichádza aspoň kúsok leta prostredníctvom svojho setu priniesť Jamie Odell a.k.a. Jimpster. Majiteľ Freerange Records, producent, hudobník a v neposledom rade aj DJ, ktorý hudbe naozaj rozumie. Svieži house s dávkou soulu a príjemnou energiou poteší všetkých milovníkov kvalitnej hudby. Dobrú chuť. (ml)

Jimpster Live at We Love Studio 80 - Sonar 2012

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispievať svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš)
Foto: Last.fm/music/Daft+Punk 

Súvisiaci interpreti: Daft Punk, The Knife