Poetická hĺbka aj samotný rozsah repertoáru Karla Vepřek je porovnateľný s dielom pesničkárov oveľa známejších mien. Sám niekoľko rokov hrával s legendou folkového undergroundu Svätoplukom Karáskom, v súčasnosti spolupracuje s voľným združením Osamělí pesničkári. Na dosky sa však doteraz dostala len menšia časť jeho piesní.

Komplet rozdelený do dvoch boxov po štyroch CD obsahuje demosnímky, koncertné záznamy aj rozhlasové nahrávky viac ako sto päťdesiatich doteraz nevydaných piesní. Spláca tak vydavateľský dlh priaznivcom osobitého autora a presvedčivého interpreta. 8CD Karla Vepřeku nadväzuje label Indies Scope na formát, aký sa osvedčil už pri mapovaní diela Oldřicha Janotu a neskôr Jakuba Nohy. Vydavateľský projekt predstavuje Karla Vepřeka ako sólového pesničkára s gitarou či heligónkou, v rôznych príležitostných zostavách aj s kapelami Chudák pani Popelková a Lyrika Putyka.

"Vlastne neviem, koho ako prvého napadlo, že by urobil také bláznovstvo a málo známemu introvertnému pesničkárovi vydal 8CD archívnych snímok. Dozvedel som sa to od Karla Šírka. Karol je vášnivý zberateľ koncertných nahrávok, predovšetkým Oldřicha Janotu, a tak sme sa aj pred dvadsiatimi ôsmimi rokmi zoznámili. Chcel po mne nejaký Janotov koncert. Časom sa preorientoval aj na Vepřek a vznikla takáto skupina zberačov, novodobých Susilo. Zhromaždili úctyhodný archív, z ktorého Karel Šírek vyberal. Spočiatku sám, neskôr som mu do toho začal kecať. Na zberateľskej vášni Karla Šírka je zaujímavé, že sa mu na 8CD podarilo vybrať pesničky tak, že sa žiadna neopakuje, a nie je použitá ani žiadna pesnička z radového albumu," opisuje vznik kolekcie Karel Vepřek.

Pôvodné nahrávky dostali nový mastering

Pestrý repertoár sa podarilo zostaviť do logických, súdržných albumov: "Dramaturgia bola jasná. Chronologicky napchať na 8CD pokiaľ možno všetky piesne z obdobia od roku 1976 až do roku 2010, ktorý je takým predelom v mojom živote. Pre mňa bola práca o to zaujímavejšia, že som musel každému CD vymyslieť názov, obal, vybrať fotografie a napísať z hlavy texty, ktoré nemám nikde napísané."

Pôvodné nahrávky, či už ide o domáce demá, záznamy z koncertov alebo neskoršie snímky zhotovené v Českom rozhlase, sa dočkali starostlivého masteringu. Kvalita zvuku však zodpovedá okolnostiam vzniku nahrávok. Primárnym zámerom bolo zachytiť autentickú atmosféru Vepřekových piesní a sprístupniť tiež tie zo skladieb, ktoré doteraz ostávali utajené aj verným písničkářovým fanúšikom. "Karel Vepřek patrí medzi mojich obľúbených pesničkárov, ako sú Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák, Jaroslav Hutka alebo Vladimír Veit. Ich tvorba je však už dostatočne zmapovaná, zatiaľ čo Karel zostával niekde v pozadí záujmu," zhrnul dôvody na vydanie kompletu Milan Páleš z vydavateľstva Indies Scope.

Karel Vepřek sám seba skromne označuje za "málo známeho introvertného pesničkára". Pravdou však je, že už v 80. rokov sa stal výraznou osobnosťou vtedajšej neoficiálnej folkovej scény. Prvýkrát sa predstavil publiku ako hosť na koncertoch Vladimíra Mertu a Oldřicha Janotu, neskôr v rámci festivalu v Ondřejove po boku Dagmar Voňkovej či Vaška Koubka. Vo vlastných textoch aj zhudobnenej poézii sa citlivo dotýka tém života a viery, ale rovnako vlastné sú mu aj neviazané veselé "poetické putiky".

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope.

Foto: Martin Myslivec