Depeche Mode a Anton Corbijn pokračujú v čiernobielej sérii videoklipov k piesňam z minuloročného albumu Memento Mori. Po vizuálne spracovaných singloch Ghosts Agains a Wagging Tongue prichádzajú s novinkou k pesničke Before We Drown, o ktorú sa s fanúšikmi podelili pred niekoľkými hodinami.

Anton Corbijn je majster svojho remesla, ktorý dokáže vytvoriť absolútny súlad medzi hudobnou, lyrickou a vizuálnou zložkou. Atmosférický videoklip Before We Drown je ďalším kúskom, ktorý to dokazuje. Vidíme muža kráčajúceho priamo v ústrety vlnám rozbúreného oceánu a aj bez toho, aby sme mu videli do tváre, nemáme pochybnosti o tom, aké myšlienky ho zamestnávajú. Napätie stúpa každý ďalším krokom a s každou vlnou, ktorá sa doňho plnou silou oprie, až kým ho nepohltia celého.

V zásade ide o minimalistický, ale veľavravný vizuál, ktorý piesňou Before We Drown nevtieravo sprevádza. Keď vnímate obraz spolu so slovami, ktoré Dave Gahan v danom momente spieva, celé to do seba zapadá. Nie každému však takéto stvárnenie stačí. Fanúšikovia Depeche Mode sa okamžite podelili o svoje dojmy a práca Corbijna sa nevyhla ani kritickým a nespokojným komentárom.

Jednej skupine obdivovateľov britských hudobných velikánov chýbali vo videoklipe práve Dave a Martin. Natrafila som na názor, v ktorom jeho autor píše, že dôstojnejšie pre nich by bolo netočiť radšej už žiadne videoklipy, pokiaľ v nich nechcú účinkovať. Viacerí sa zhodli v tom, že režisér videa si s ním zrejme nedal veľa práce a novinka vznikla za veľmi krátky čas. Mnohí hovorili o nude, či dokonca sklamaní v domnienke, že táto skladba, si zaslúžila viac.

Je prirodzené, že fanúšik chce v novom videoklipe vidieť svojho obľúbeného interpreta, pretože pohľad na neho umocní celkový dojem viac ako neznámy herec. Nemusí to tak ale byť vždy. Depeche Mode a Anton Corbijn však spolu tvoria už od roku 1986 a ich zámer bol v tomto prípade jasný.  

Depeche Mode sú s albumom Memento Mori (recenzia) stále na svetovom turné. Po ukončení severoamerickej časti sa kapela presunula do Veľkej Británie, odkiaľ opäť zamieri do Európy. Turné potrvá až do apríla.

Pripomeňte si minuloročné koncerty v Bratislave a Prahe: 

Depeche Mode v Bratislave tým najlepším možným spôsobom potvrdili, že oslava v čiernom ešte neskončila

Fanúšikov Depeche Mode lejak neodradí. Gahan a Gore si po Bratislave podmanili aj Prahu

Autorka: Miroslava Rabčanová