No dobre, skôr než hymny sú to jednosezónne snahy o zvezenie sa na každoročnom hokejovom ošiali, ale to by sa do titulku aj tak nezmestilo. Paradoxom je, že čím menej sa reprezentácii darí, tým viac ich vzniká. A akosi nepomáhajú. Zmenia to motivačné novinky interpretov, o ktorých by bežný fanúšik hokeja inak ani nezakopol, alebo si budeme po pár zápasoch spievať Nohavicu?

Už dávno vieme, že hokejové skladby sú minimálne na tri týždne v roku moderným slovenským folklórom. A vieme aj to, že slovko hymna sa pri nich používa príliš často, pričom takýchto songov sa k charakteru skutočnej športovej hymny ani nepriblíži. Niektoré skladby v minulosti nabublali jarnú hokejovú atmosféru vďaka podpore komerčných rádií, ktoré nechceli byť mimo najprežívanejšej športovej udalosti roka. Ďalšiu si objednal mobilný operátor do svojej reklamy a mnohé sú len priehľadnou snahou o priživenie sa na "téme dňa" od interpretov, o ktorých ste nikdy predtým ani potom nepočuli. No a niektoré "hymny" dokonca získajú aj punc oficiálnosti, ani to im však nepomôže a ľudia si na námestiach pri najemotívnejších zápasoch aj tak spievajú len tú jednu.

Hokejistom pribalili na cestu CDčka

Tento rok má k statusu novej oficiálnej hymny slovenskej hokejovej reprezentácie najbližšie rapovo-rocková skladba Máme na to, v ktorej spojili svoje sily raper ADiss a spevák Roman Urban. Na Youtube má za necelé štyri týždne od zverejnenia takmer 70-tisíc pozretí, no o jej potenciáli stať sa novou srdcovkou slovenských hokejových fanúšikov asi viac vypovedá pomer hodnotení - 237 x palec hore vs. 410 x palec dole - a tiež prevažujúce nelichotivé komentáre. Napriek tomu boli tvorcovia piesne - producent Peter Stankovský zo spoločnosti PS Production a autor textu aj hudby Erik Rothenstein - pri propagácii skladby natoľko aktívni, že sa dohodli so Slovenským zväzom ľadového hokeja na spolupráci a dnes ráno prišli v Bratislave osobne vyprevadiť hokejistov na ich cestu do Ostravy, aby im k výstroji pribalili aj CDčka so songom, ktorý im má pomôcť k víťaznému ťaženiu.

"Idea hokejového songu prišla prirodzene, Erik ma oslovil a ja, ako verný fanúšik hokeja, som sa nadchol myšlienkou urobiť niečo pre našich chlapcov," uvádza Stankovský v dnešnej tlačovej správe o piesni a stretnutí s hokejistami. "Skladba je zmesou rapu, rocku a niečoho tradičného. Verím, že fanúšikov pri vypočutí naladí na správnu hokejovú atmosféru a hráčom pomôže k lepším výkonom," dopĺňa Rothestein, u ktorého vám však odporúčame skôr jeho "nešportovú", skutočne umeleckú aktuálnu tvorbu. Minulý rok totiž vydal výnimočný autorský album Rio Danubio. Prepojil na ňom hudobné svety jazzu, latina, klezmeru, klasickej hudby či nadžánrovej world music a vyslúžil si nomináciu na prestížnu cenu Esprit, ktorej víťaza spoznáme práve dnes večer. A práve Erik Rothenstein je jedným z trojice interpretov, ktorí na odovzdávaní cien aj vystúpia.

Ale naspäť k hokejovej novinke. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe, spoločnosť PS Production venovala skladbu Slovenskému zväzu ľadového hokeja, ktorý ju prijal za svoju a burcoval ňou chlapcov už pri prípravných zápasoch. Hokejistom sa údajne skladba tak páčila, že si ju púšťali aj v šatni a hoci skladba nie je oficiálne novou hokejovou hymnou, rozhodli sa ju podporiť svojimi podpismi na CDčka. Desať z nich PS Production ponúkla do súťaže na svojom Facebooku, do ktorej sa za prvých 9 hodín zapojili "až" traja ľudia. Toľko k úspechu piesne. Posúďte teda sami, či máte rovnaký vkus ako hokejisti. Aj keď je jasné, že tu vkus až tak nerozhoduje a aj pesnička, ktorá neosloví masy, môže utužiť kolektív.


Do útoku s vykradnutým Marilynom Mansonom!

Do menej oficiálnej kategórie s heslom "poďme sa zviditeľniť hokejovou skladbou" patrí čerstvá novinka mladej nitrianskej rockovej speváčky/kapely menom Borra. Ako sama tvrdí, cieľom piesne My to dnes dáme je "dať našim hokejistom jasný signál, že na šampionáte v Českej republike, ktorý je pre Slovákov takmer domáci, môžu rátať aj s podporou fanúšikov rockovej hudby".

Speváčka, ktorá je podľa vlastných slov veľkou fanúšičkou ľadového hokeja, verí, že sa nová pieseň ujme a že ju bude čo najčastejšie počuť pri oslavách víťazstiev slovenských reprezentantov. Zdá sa, že potenciál zabodovať u širšej hokejovej verejnosti tu rozhodne je, minimálne v porovnaní s vyššie uvedenou novinkou. Energická pieseň s bojovným agresívnym textom sa totiž za veľmi krátky čas ujala omnoho lepšie - lyric video so zábermi z úspešných zápasov je na Youtube iba štvrtý deň a už má viac než 90-tisíc zhliadnutí. Zároveň prevažujú skôr pozitívne hodnotenia - 478 x palec hore vs. 160 x palec dole. A mohlo to byť ešte lepšie, keby skladba nebola až príliš "inšpirovaná" hitom The Beautiful People od Marilyna Mansona. Možno aj preto kapela krátko po zverejnení skladby zakázala komentáre pod videom.

Ešte predtým tam však Borra obhajcom Nech Bože dá stihla vysvetliť, že pieseň je darčekom pre jej manažéra a že pri tvorbe nemala ambíciu urobiť novú hokejovú hymnu. "Náš manažér je od detstva strašný (hokejový) fanda, tak sme mu urobili radosť. Už sme špekulovali asi tri roky a tento rok nás 'zlomil', ale nie je to hymna... To len všetci automaticky tak volajú, je to skrátka motivačná pesnička s hokejovou tematikou," vysvetlila speváčka, vlastným menom Barbora Čičmanová.


Bratom Čechom idú ešte aj tie pesničky lepšie...

Pre porovnanie, v Česku má aktuálne veľký úspech hokejový singel od rockovej legendy Kabát. Pieseň s názvom Brousíme nože si od prvoaprílovej premiéry na Youtube vypočulo už vyše milión fanúšikov a pozitívne hodnotenia vysoko prevažujú nad negatívnymi.


Na záver v rámci tohtoročných hudobno-hokejových počinov musím ešte raz pripomenúť Pieseň smutného hokejistu, ktorou Jaromír Nohavica zabil dve muchy jednou ranou - dal nám skladbu, ktorú si môžeme s úsmevom pospevovať aj v prípade prehier, a zároveň vtipne skritizoval fanatických fanúšikov, ktorí to celé berú až príliš vážne.

A keďže toto je hádam už posledný tohtoročný článok na tému MS v hokeji, reprezentácii za celú redakciu prajem veľa zdaru, fanúšikom samé pozitívne športové emócie a nefanúšikom, aby celý ten cirkus prežili s nadhľadom.

TIP: Všetko o majstrovstvách sveta v hokeji na Športky.sk!

Autor: Patrik Marflák
Foto: Žijeme hudbou / SITA/Marián Peiger

Súvisiaci interpreti: Borra