Program nového mestského festivalu BA City Beats mal byť s menami ako Rudimental, Katy B, Aloe Blacc, Hadouken! alebo The Orb už uzavretý, no organizátori napokon potvrdili ešte jednu lahôdku. Na Tyršovom nábreží sa v piatok 21. júna na záver festivalu predstaví svetoznámy spevák, raper, producent a skladateľ Wyclef Jean.

Wyclef Jean sa narodil na Haiti, no keď mal 9 rokov, jeho sa rodina presťahovala do USA. Na celom svete sa preslávil ako člen trojčlennej formácie The Fugees, v ktorej okrem neho pôsobili Lauryn Hill a Pras. Úspešná bola už s debutovým albumom Blunted On Reality (1994), no naozajstným prelomom bola až nahrávka The Score (1996). Bez preháňania sa dá tvrdiť, že ide o jeden z najzásadnejších albumom 90. rokov. Doteraz sa z neho na celom svete predalo viac ako 18 miliónov kópií.

Po obrovskom úspechu skupiny a hitoch ako Killing Me Softly, Ready or Not alebo Fu-Gee-La sa však cesty jej členov rozišli. Na scénu sa na krátko vrátili v roku 2005, kedy vydali singel Take It Easy a vyrazili na európske turné. Jednou z dvanástich krajín, v ktorých trojica vystúpila, bolo aj Slovensko - 22. decembra 2005 kapela odohrala vo vypredanej bratislavskej Inchebe pamätný koncert, ktorý sa presúval z novembra kvôli Wyclefovým problémom s vízami a práve Wyclef bol jeho najväčšou hviezdou. Po 7 a pol roku sa na Slovensko vráti so svojou sólovou šou.


Wyclef Jean debutoval ako sólista v roku 1997 albumom The Carnival s hitom Gone Till November. V nasledujúcich rokoch uviedol na trh ďalšie štúdiovky a spolupracoval s mnohými interpretmi. Za zmienku stojí napríklad hit 911, ktorý nahral s Mary J. Blige, alebo Hips Don't Lie s vokálom Shakiry. Trojnásobný držiteľ Grammy sa v ostatných rokoch začal viac venovať politike ako hudbe. V roku 2010 chcel kandidovať na prezidenta zemetrasením zničeného Haiti. Jeho kandidatúru však napokon zamietla volebná komisia, pretože v krajine nežil súvisle päť rokov. Na hudobnú scénu sa muzikant tento rok vrátil mixtapeom April Showers, ktorý vyšiel len pred mesiacom.


Na prvej edícii podujatia BA City Beats, ktoré sa bude konať 20. a 21. júna, sa okrem interpretov spomenutých v úvode ukáže aj anglické zoskupenie Stereo MCs s dídžejským setom, kritikmi oceňovaná mladá kapela Everything Everything, či vokálna formácia The Boxettes. Kanadu bude v Bratislave reprezentovať rockové trio Danko Jones, Izrael electro-popová formácia Terry Poison, Austráliu dvojica Parachute Youth a Rakúsko projekt Richard Dorfmeister & Rupert Huber present Tosca. Na svoje si prídu aj milovníci jazzu a latina, a to na vystúpeniach kubánskej speváčky a flautistky Glendy López a slovenského bubeníka Martina Valihoru s newyorskou speváčkou Vivian Sessoms. Z domácej scény sa na BA City Beats predstavia Polemic, Jana Kirschner, Tomáš Sloboda a Sounds Like This, L Plus a Vec s kapelou Zlokot. Viac o programe


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér festivalu BA City Beats 2013. Viac na www.bacitybeats.sk.

Foto: Cyrille Margarit / Unlimited Art Company

Súvisiaci interpreti: Wyclef Jean