Organizátori nového mestského festivalu BA City Beats v stredu pridali ďalšie dve zahraničné mená a zverejnili program jednotlivých dní. Premiéra ambiciózneho podujatia bude naozaj vo veľkom štýle - 20. a 21. júna do Bratislavy prinesie hviezdy súčasnej hudby ako Katy B, Aloe Blacc alebo Rudimental, ale aj nové objavy a stálice rôznych hudobných žánrov.

V programe BA City Beats už figurujú interpreti z Európy, Karibiku, USA, Kanady aj Ázie. Najnovším potvrdeným menom je dvojica Parachute Youth, ktorá bude na podujatí reprezentovať ďalekú Austráliu (podrobná biografia je na konci článku). Predstaví sa vo štvrtok 20. júna na afterpárty v klube LOFT!, na ktorú budú mať návštevníci BA City Beats vstup zadarmo. Okrem nej v ten istý večer v LOFT!e vystúpi slovenský drum&bassový dídžej a producent L Plus, ktorý sa presadil aj za hranicami Slovenska.

Ďalšou novinkou z tábora festivalu je meno speváčky, ktorá vystúpi po boku bubeníka Martina Valihoru. Na Tyršovom nábreží sa spolu s ním predstaví rodáčka z Harlemu Vivian Sessoms. Tá v minulosti ako vokalista spolupracovala s Joeom Cockerom, Pink alebo Sinéad O'Connor. Zostavu doplní slovenský klavirista Eugen Vizváry a americký basgitarista Reggie Washington.

Festival, na ktorom si každý nájde to svoje

Organizátori tiež uvoľnili do predaja jednodňové vstupenky po 29 eur a zverejnili prehľad koncertov na oba festivalové dni. Medzi najväčšie lákadlá, ktoré vystúpia v hlavnom festivalovom areáli na Tyršovom nábreží vo štvrtok, 20. júna, patria britská speváčka Katy B a jej krajania Rudimental, ktorí v posledných týždňoch bodujú v UK Charte s niekoľkými singlami aj s čerstvým albumom Home. Energickou bombou bude koncert ďalších Britov Hadouken! a fanúšikovia progresívnej elektroniky sa zase môžu tešiť na kultových The Orb. V prvý deň festivalu sa predvedú aj kanadskí rockeri Danko Jones, predstaví sa aj mladá a úspešná izraelská skupina Terry Poison, či domáca kvalita v podobe kapiel Polemic a Tomáš Sloboda & Sounds Like This.


Aj piatok (21.6.) bude poriadne pestrý. Najväčším lákadlom je americký R&B a soulový spevák Aloe Blacc, známy najmä vďaka hitu I Need a Dollar. Novú krv v hudbe budú reprezentovať Everything Everything či pätica skvelých vokalistiek a beatboxeriek The Boxettes, ktoré sú horúcim tipom Hudba.sk na jeden z vrcholov festivalu. Elektroniku zastúpi kultový rakúsky projekt Tosca a slovenskú scénu Jana Kirschner, Vec s kapelou Zlokot a spomínaný Martin Valihora, ktorý zahrá s Kubánkou Glendou Lopez aj s Vivian Sessoms. O afterpárty v klube LOFT! sa v piatok postará anglické zoskupenie Stereo MCs s dídžejským setom.


BA City Beats 2013 - rozpis koncertov podľa dní

Štvrtok, 20. júna, Tyršovo nábrežie:

Katy B /UK/
Rudimental /UK/
Hadouken! /UK/
The Orb /UK/
Danko Jones /CAN/
Terry Poison /IL/
Polemic /SR/
Tomáš Sloboda a Sounds Like This /SR/

LOFT! (afterpárty): Parachute Youth /AUS/, L Plus /SR/

Piatok, 21. júna, Tyršovo nábrežie:

Aloe Blacc /USA/
Everything Everything /UK/
The Boxettes /UK/ 
Tosca /AT/
Vivian Sessoms /USA/ + Martin Valihora /SR/, Eugen Vizváry /SR/ a Reggie Washington /USA/
Glenda López /CUB/ + Martin Valihora /SR/ + hudobníci z Kuby a USA
Jana Kirschner /SR/
Vec & Zlokot/SR/

LOFT! (afterpárty): Stereo MCs Dj set /UK/

Permanentky na festival stoja naďalej 39 eur. Na mieste bude stáť permanentka 49 eur a lístok na jeden deň 39 eur. Držitelia preukazov ZŤP a ZŤP-S si budú môcť kúpiť lístok za zvýhodnenú cenu priamo na mieste podujatia. Deti do 12 rokov majú vstup na festival zdarma, avšak iba v sprievode rodiča alebo zákonného zástupcu.


Parašutistická mládež Vás nenechá spať

Prvý deň festivalu je štvrtok, no napriek tomu, že mnohých na druhý deň čaká skoré vstávanie, organizátori vybrali na afterpárty meno, ktoré sa zrejme oplatí vidieť. Austrálske duo Parachute Youth tvoria Matt K Von a Jonny Castro. Matt kedysi pracoval ako technik bojových lietadiel, z čoho vychádzal aj pri tvorbe názvu kapely, v preklade "parašutistická mládež". Johnny začínal ako klávesák vo formácii Def Starr, ktorá zaujala napríklad remixom skladby Fences od Phoenix.

Obaja sa rozhodli predať svoje autá, opustiť priateľky a svoje domovy a zamierili do Paríža. Všetkým naokolo tak ukázali, ako to vyzerá, keď človek ide sa svojím snom a podriadi tomu všetko. Ich prvou skladbou bol singel Can't Get Better Than This. Skladba sa stala hitom v rádiu Triple J a zaujala aj mimo Austrálie, napríklad v Poľsku či Belgicku. Dodnes majú dva klipy k tejto skladbe na YouTube viac ako 10 miliónov prehratí. Ďalším singlom je kúsok Count To Ten s videoklipom natočeným v New Yorku. Parachute Youth uvádzajú ako svoje vzory Joy Division, New Order, The Stone Roses, The Smith či Human League. To, ako ich dokázali dostať do svojej tvorby, sa budú môcť 20. júna presvedčiť nespavci na afterpárty BA City Beats v klube LOFT!.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér festivalu BA City Beats.

Foto: Facebook.com/katyb

Súvisiaci interpreti: Aloe Blacc, Katy B