Ako najlepšie umlčať kritikov? Ukázať im, že nemajú pravdu. A okrem toho si z nich ešte aj spraviť srandu. Medzičasom v iných správach – nu metal hlási svoj návrat.

Magnet týždňa

Ako sme už písali dávnejšie, ohľadom vystúpenia legendárnej kapely Metallica na nemenej legendárnom festivale Glastonbury sa rozprúdila veľká diskusia. Kritici, vrátane viacerých známych hudobníkov, sa do kapely pustili preto, že na podujatie nezapadne žánrovo, a že je už tak trochu za horizontom. A ako to teda dopadlo? Väčšina kritikov, ale aj fanúšikov, sa po samotnom vystúpení zhodla, že bolo naozaj výborné.

Ako bonus tu ešte máme tričká, ktoré skupina predávala priamo na festivale. Tie obsahovali vpredu nápis "Glastallica - Peace, Love & Metal" a vzadu citáty kritikov. Čisté zlato. (pm)


Šroty týždňa

Čakajú nás zrejme ťažké časy. Šepkalo sa o tom dlho, ale máme tri dôkazy, že nu metal sa vracia. A je ešte horší, ako bol predtým.

Dôkaz prvý – Limp Bizkit

Fred Durst a spol. sú aktuálne na turné. Nedávno vystúpili aj na Nova Rocku v susednom Rakúsku. Zavítali aj do Nemecka, kde si ako hostí pre skladbu Bring the Noise zavolali Anthrax. Výsledok? Tipnite si...


Dôkaz druhý – Powerman 5000

Mysleli ste si, že chalani z Powerman 5000 už majú najlepšie časy dávno za sebou? Mali ste pravdu. Členovia kapely s nami asi nesúhlasia a majú nové (nízkorozpočtové) video How to Be a Human.


Dôkaz tretí – Orgy

Orgy sa pred necelým rokom snažili vyzbierať od ľudí 100-tisíc dolárov na ich nový album. Po niekoľkých týždňoch sa im podarilo zohnať necelých 8-tisíc a mysleli sme si, že ten odkaz pochopili. Očividne nie. Tiež majú nový song s videom Wide Awake and Dead. A tiež to nie je zrovna poklad. (pm)

Zošrotovali sme aj správu o rozpade dánskej modern metalovej formácie Mnemic. Kapela sa nevie dohodnúť na definitívnom, či dočasnom konci, no nebudeme si predsa robiť nádeje, nie? Ich diskografia číta päť albumov, posledný z nich sa volal Mnemesis a vyšiel pred dvomi rokmi. (ak)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Singlom týždňa je u mňa jednoznačne novinka od Roberta Planta. Z pripravovaného albumu Lullaby And... The Ceaceless Roar skladba Rainbow – letný hit pre náročnejších poslucháčov.


Teším sa na tohtoročnú edíciu festivalu Gothoom Open Air. Je výborné, že sa po rôznych peripetiách vracia do Novej Bane, ku krásnemu jazeru Tajch. Vypočujte si z archívu metalovej show Headbanger_FM aktuálny rozhovor so šéfom festivalu Peťom Beťkom, alebo si dajte minuloročnú explozívnu show od kapely ČAD.


Domáca scéna robí radosť. Prvotriedny deathcore hrajú bratislavskí mladíci Shrill Whispers. Zahrajú si ho aj naživo v Rádiu_FM už v pondelok večer. Naozaj vrelo odporúčam!


Novinky

Minulý týždeň sme sa boli pozrieť na koncertoch Death DTA v bratislavskom MMC a 30 Seconds to Mars v rámci festivalu Topfest. Naše dojmy si prečítajte po kliku na odkazy. (ak, pm)

Thrashmetaloví veteráni Overkill to zabíjajú zas a znova. Pod textom nájdete nové lyric video na pesničku Amorist, ktorá pochádza z nového albumu White Devil Armory, ktorý vychádza 18. júla na značke Nuclear Blast. Limitovaná edícia albumu bude obsahovať kožený opasok. Na stránke Blabbermouth nájdete všetky info o albume, ako i obal a tracklist. (ak)


Gitarista grindcoreových Napalm Death, Mitch Harris má nový projekt, ktorý s extrémom nemá nič spoločné. Menace, ako sa kapela nazýva, hrajú akčný alternatívny rock podkreslený slákmi a vrstvenými vokálmi. Ich debut Impact Velocity bol vydaný v marci tohto roka a aktuálne sa môžete pozrieť na kreslený klip k singlovke Drowning in Density. Zvukovo je to veruže zaujímavý kúsok a vzbudil vo mne záujem. Pozrite, či neosloví aj Vás. (ak)


Hevíkoví velikáni, ktorých existenciu akceptujem, majú nový videoklip. Stampede je názov songu od Accept, ktorý sa objaví na doske Blind Rage. Názov je pravdepodobne odvodený od tej filozofickej všeriešiacej premisy, že dnešná doba sucks a nachádza sa na každom hevíkovom albume. Album vychádza 15. augusta a je štrnástym v ich kariére. Na blabla stránke nájdete všetky podrobnosti o nahrávke. (ak)


Nový song na youtube odpremiérovali aj Američania Novembers Doom. Album, ku ktorému sa nahrávka radí, sa volá Bled White a vychádza po trojročnej prestávke zasnívaných rockerov. Na youtube kanále vydavateľstva The End Records, ktoré nahrávku zastreší, možno nájsť aj predošlé dve zverejnené piesne. (ak)


Po kliku na tento odkaz si môžete vypočuť celý nový album IX sludgeových legiend Corrosion of Comformity. Kapela sa na nahrávke približuje svojmu surovému live zvuku. Nové piesne odzneli aj na uplynulom európskom turné. Deviaty zárez v diskografii legendy výborne odsýpa. (ak)

Výbornú atmosférickú sekačku predstavujú Gallows na novo zverejnenom singli Chains. Anglická kapela, mnohými častovaná ako hardcore-punková, na rovnomennom sedempalcovom EP vystupujú zo svojej komfortnej zóny niekam smerom k post metalu. Nahrávka obsahuje len dve piesne, tou druhou je trochu priamočiarejší Wristslitter. (ak)


Haluz týždňa

Dr. David Glowacki, tak sa volá hrdina tohto týždňa. Tento starší pán, doktor na Stanfordskej Univerzite, je, zdá sa, svedomitým návštevníkom koncertov, ktorý vie, čo sa patrí. Na koncerte klasickej hudby skladateľa Handela pánko crowdsurfoval. Po svojom si totiž vysvetlil výzvu do publika, aby sa všetci postavili a tlieskali. Po svojom pokuse vyštverať sa na hlavy spolunávštevníkov klasického koncertu bol však pán Glowacki vyvedený z budovy. (ak)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: Jonathan Short/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Limp Bizkit, Metallica