Keď sa pred pár mesiacmi objavili informácie, že zostavu skupiny Desmod opustili viacerí členovia, vrátane dlhoročného gitaristu a basgitaristu, mnohí neprajníci si neodpustili škodoradostné komentáre. Zrejme však nečakali, že namiesto rozpadu došlo k štiepeniu, a tak sú dnes na hudobnej scéne Desmody dva.

Zostava, v ktorej zostali spevák a hlavná tvár skupiny Mário "Kuly" Kollár a bubeník Ján Škorec, doplnení o štyroch známych hudobníkov z iných slovenských kapiel, naďalej používa názov Desmod. Podľa manažéra skupiny Michala Malichera je to prirodzené a takto to funguje i vo svete.

Problém je, že ani odídenci zo skupiny - gitaristi Rišo Synčák a Rasťo Toman, basgitarista Dušan Minka a hráč na klávesy Martin Cibulka - nechcú prestať používať názov Desmod, konkrétne Desmod & Robo Šimko, ktorý sa stal ich novým frontmanom. Značku Desmod majú zaregistrovanú traja hudobníci - Kollár, Škorec a Synčák. V spore sú teda dvaja proti jednému a ani jeden z trojice sa zabehnutého názvu nechce vzdať.

"Bohužiaľ, ešte stále musím vysvetľovať, ktorý Desmod sme. A to je ešte v rovine debát, na ktorých sa snažíme, jedna aj druhá strana, ťažko mi to ide z úst, nejako dohodnúť. Vo svete býva zvykom, že keď niekto odíde zo známej kapely, názov zostane tam, kde je spevák. V našom kolektíve sa neudialo nič výnimočné, je to zase len na dohode, ktorá sa rodí ťažšie, ako som si myslel, to priznávam," povedal Michal Malicher pre magazín Nový Čas Nedeľa a dodal, že "Desmod je Kuly". Toto je zrejme aj názor väčšiny fanúšikov.

Samotný spevák si myslí, že kapely už sú rozlíšiteľné, no to, že si jeho bývalí spoluhráči nedali úplne nový názov, nepovažuje za správne a férové. "Chalani, ktorí odišli, sa volajú Desmod a Robo Šimko, čiže už je to oddeliteľné, majú aj iné logo. My sme však s Janom (Škorcom, pozn. red.) v kapele 33 rokov a máme na tento názov morálne právo, chceme ho a budeme oň bojovať," povedal Kuly pre týždenník Nového Času.

Kto sú noví členovia "starého" Desmodu?

Kulymu a Jánovi Škorcovi zostala pôvodná Facebook stránka kapely, kde ešte v polovici mája zverejnili termíny letných koncertov. Počas nasledujúcich troch týždňov postupne predstavili nových členov skupiny. Na klávesy hrá Zoli Tóth, ostrieľaný hudobník a producent, ktorý spoločne s gitaristom Jimim Cimbalom vlastní nahrávacie štúdio a vydavateľstvo Randal Group Production. Spolupracoval s množstvom slovenských interpretov, na pódiu sprevádzal aj Mariku Gombitovú, Máriu Čírovú či Zuzanu Smatanovú a istý čas bol tiež členom kapely Peter Bič Project.

Novým basgitaristom Desmodu je Juraj Varga, ktorý hrá aj v aktuálnej zostave skupiny Modus či v kapele Orchester Jeana Valjeana. Ženský element do skupiny prinesie mladá košická gitaristka Mirka Šimková, známa zo skupiny Fictive Marry.

Hlavnou gitarovou posilou skupiny je však Adam Mičinec. Jeden z najlepších a najuniverzálnejších slovenských gitaristov bol súčasťou turné Lucie Bílej, hral v kapele Čisté Tvary a jeho meno je roky spojené aj koncertným projektom Hrana, ktorý je poctou hudbe zosnulého klaviristu a skladateľa Mareka Brezovského. Hrával aj s Mariánom Greksom v kapele Grexabat a niekoľko rokov bol členom "neofolklórnej" skupiny Družina. Má tiež vlastnú metalovú skupinu Sunity. Podľa Jána Škorca ponuku od Desmodu istý čas zvažoval, zrejme práve kvôli množstvu svojich aktivít, no napokon sa ju rozhodol prijať.

Desmod, 2021 Zdroj: Facebook.com/desmod.skAdam Mičinec, Zoli Tóth, Kuly, Mirka Šimková a Ján Škorec

Letný návrat na pódiá aj preložené koncerty z roku pandémie

Prvý koncert avizovaného letného turné kapela odohrala počas uplynulého víkendu - 27. júna v Stupave. Ďalšie sa uskutočnia v Banskej Štiavnici (2. a 30. júla), na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom (15.7.), v Skalitom (18.7.), Humennom (29.7.), Michalovciach (31.7.), či v Kvakovciach na Domaši (8.8.). Skupina v lete odohrá aj niekoľko koncertov v Českej republike - konkrétne v Karlových Varoch, Holešove a Šternberku.

Na Slovensku chystá tiež dva špeciálne unplugged koncerty - 16. júla na Smolenickom zámku a 20. augusta na hrade Beckov. Medzitým, 15. augusta, sa Desmod predstaví aj v Pezinku na zámku Šimák. Ide o presunutý koncert z augusta 2020, kedy sa kvôli pandemickým opatreniam nemohol uskutočniť. Z minulého roka sú na koniec tohto roka preložené aj koncerty Teatro set, ktoré sa uskutočnia vo Zvolene (6.11.), Komárne (11.11.), Partizánskom (14.11.) a Malackách (1.12.) a tiež veľký výročný koncert 20 rokov Vyrobený pre teba na bratislavskom Zimnom štadióne O. Nepelu, ktorý bol z minulého roka preložený na 4. december 2021.

Zatiaľ poslednou zverejnenou skladbou s Kulyho spevom je spolupráca s raperom Majselfom Kométa (pre Gumpa), ktorá vznikla pre český film Gump – pes, ktorý naučil ľudí žiť. Pesničku zverejnili už minulý rok v novembri, no premiéra samotného filmu sa kvôli pandémii niekoľkokrát posunula a ešte stále sa nedostal do kín. Aj preto zatiaľ nebol zverejnený ani videoklip k piesni, no malo by sa tak stať už čoskoro. Aj samotná pieseň bez klipu má však na Youtube už viac ako 2,7 milióna prehratí.


Desmod a Robo Šimko s Dokonalým plánom

S príchodom leta nezaháľala ani "skupina odídencov". Dušan Minka, Richard Synčák, Martin Cibulka a Rasťo Toman si na začiatku mája založili nové kapelové stránky na sociálnych sieťach, na ktorých 27. mája oznámili mená nových členov na postoch bubeníka a speváka.

Za bicie nástroje si v ich zostave sadol Michal Chrenko, ktorý ako bubeník pôsobil napríklad v skupine Metropolis. Spevákom sa stal už spomenutý Robo Šimko zo skupiny Massriot. Na zverejnenej promo fotke kapely je tiež speváčka Marta Ďumbalová, ktorá spievala v hite Nevrav mi, aký som z albumu Molekuly zvuku (2017).

Desmod & Robo Šimko - D.A.R.S., 2021 Zdroj: archív D.A.R.S.Richard Synčák, Marta Ďumbalová, Rasťo Toman, Robo Šimko, Michal Chrenko, Martin Cibulka a Dušan Minka

Podľa Dušana Minku je táto zostava prirodzeným spojením. "Nie sme žiaden zlepenec, sme partia dlhoročných priateľov, ktorých cesty sa v tejto chvíli spojili. Poznáme sa už asi 14 rokov, Michal a Robo sa dokonca stretli aj v známej talentovej súťaži (rok 2007, tretia slovenská séria SuperStar, pozn. red.). Odkedy sa poznáme, vždy sme mali výborné kamarátske vzťahy a tešili sa zakaždým, keď sme sa stretli na festivaloch," prezradil na margo novej spolupráce basgitarista skupiny Dušan Minka.

Sympatický je aj prístup ich bývalých kolegov. Obaja pre Nový Čas Nedeľa povedali, že Robo Šimko je podľa nich dobrou voľbou. "Zo speváckeho hľadiska je Robo vynikajúci, má výbornú farbu hlasu, môžeme byť len radi, že naše piesne bude spievať on, lebo vieme, že to urobí na úrovni," pochválil svojho nového "konkurenta" Kuly. "Myslím, že v pozícii, v ktorej Robo je, by to zobral každý spevák. A hlavne, Robo nám nič neurobil. Keď som mal ešte pri Nitre dom, aj u mňa prespával počas prejazdov z východu na západ. Chodil sa ku mne sprchovať, stavili sa s kapelou na kávu, aj sme si toho spolu dosť odpili. Robo je srandista, veselá kopa, nemám s ním žiadny problém. Má u mňa naďalej otvorené dvere," dodal Ján Škorec.

Skupina Desmod & Robo Šimko za necelý mesiac stihla nacvičiť niekoľko koncertných programov a minulý týždeň zverejnila aj úplne nový singel s názvom Dokonalý plán. Novinka má u fanúšikov zväčša pozitívne reakcie, pripomína im staršiu tvorbu Desmodu zo začiatku nultej dekády, kedy kapela znela rockovejšie.


"Táto skladba má reflektovať naše pocity, naše emócie, našu silu ísť ďalej a tým inšpirovať aj mnoho ľudí, ktorí sa akoby zasekli v cykle nezdaru, padli a majú pocit, že sa už nikdy nepostavia. Chceme ňou vrátiť ľuďom sny. Myslíme si, že ak sa sny snívajú a na ceste za ich dosiahnutím je vôľa a tvrdá práca, aj keď to pôsobí ako zázrak, ten sen sa splní," hovorí Robo Šimko, ktorý je autorom textu.

Kapela Desmod & Robo Šimko zatiaľ nemá taký plný kalendár koncertov ako Kulyho Desmod, no je pravdepodobné, že po zverejnení singla bude ponúk čoraz viac. Zatiaľ sú potvrdené koncerty dva: premiéru bude mať táto zostava 16. júla v Music a Cafe v Nitre a aktuálne je zverejnený aj koncert v amfiteátri v Tvrdošovciach s termínom 31. júla. Ďalšie vystúpenia bude kapela postupne zvereňovať na svojom webe www.desmodarobosimko.sk a sociálnych sieťach. Na Facebooku aj Instagrame ju nájdete pod názvom Desmod & Robo Šimko.

Bude určite zaujímavé sledovať, ako sa ďalej vyvinie situácia s názvom kapely, aké budú reakcie fanúšikov na obe zostavy a či na Slovensku naozaj môžu dlhodobo fungovať dve skupiny Desmod. Ktovie, možno sa niekedy aj stretnú na tom istom pódiu...

Text: Patrik Marflák (zdroj: Nový Čas Nedeľa, Facebook.com/desmod.sk, Facebook.com/Desmod.a.Robo.Simko, TS - Nikoleta Kováčová)
Foto: Facebook.com/desmod.sk

Súvisiaci interpreti: Desmod