Nova Rock dlhodobo patrí k najlepším festivalom v našom regióne. Aj najbližší ročník sľubuje veľkolepú šou za účasti zvučných mien.

Magnet týždňa

Na rakúskom festivale Nova Rock už v minulosti vystúpili snáď všetky významné rockové a metalové kapely. Ročník 2017 už po ohlásení prvých mien vyzerá, že bude jedným z najlepších v jeho histórii. Tešiť sa môžeme na Linkin Park, System of a Down, Green Day, Blink 182, Prophets of Rage, Rancid, In Flames, Hatebreed, The Dillinger Escape Plan a mnoho ďalších. Lístky nie sú najlacnejšie, ale oplatí sa ich kúpiť. Vidíme sa na Panónskych poliach v polovici júna! (pm)

Prečítajte si aj: Headlinermi Nova Rocku budú aj Linkin Park a Blink-182


Šrot týždňa

Progeri Scale the Summit opäť prechádzajú zmenami. Z pôvodných členov tak zostal iba zakladateľ a hlava kapely, Chris Letchford. Za bicie sa po novom posadí Charlie Engen. V najbližšej dobe by ešte mala kapela oznámiť aj nového basáka. Chris informáciu zverejnil na Facebook stránke kapely. (pm)


Novinky

Metallica ohlásila nový song na dnes. Z Atlas, Rise! si zatiaľ môžeme vypočuť aspoň 23 sekúnd. V priebehu dňa už bude dostupný aj celý song, ktorý na prvé počutie znie celkom dobre. Kapela sa v ňom ubrala skôr hard rockovým, ako thrashovým štýlom, čo ale nemusí byť na škodu. (pm)


Vystúpením na streche Capitol Records, vďaka ktorému budú po novom Avenged Sevenfold vydávať hudbu, predstavili rockeri svoj nový album The Stage. Skupina tak predbehla ich predošlé vydavateľstvo Warner Bros., ktoré chce čoskoro vydať výberovku A7X. (pm)

Fešáci Deftones so svojou nahrávkou Gore prídu do Európy! A hneď prvou zastávkou bude neďaleká Viedeň. Takže si zapíšte dátum 18. apríl. (ak)


Americké prezidentské voľby sa nám pomaly blížia, takže je pochopiteľné, že aj hudobníci sa tejto témy chytajú. Najnovšie svoj názor ponúkajú Sick of it All. Black Venom je kritikou predvolebnej kampane, ktorá je založená predovšetkým na nenávisti a rozdeľovaní spoločnosti na dva proti sebe stojace tábory. (pm)


Album Meta od kapely Car Bomb je nepredvídateľný, chaotický, brutálne ťažký, ale aj napriek tomu veľmi dobre počúvateľný. Za svoj zvuk do istej miery vďačí aj frontmanovi Gojira. Joe Duplantier dosku produkoval a objavil sa aj v skladbe The Oppressor. Určite tomu dajte šancu. Meta nájdete v plnej dĺžke na YouTube. (pm)


Dvojica Anaal Nathrakh nás v piatok poctila novým albumom The Whole of the Law. Z neho pochádza aj skladba Extravaganza!, ktorú si môžete vypočuť na stránkach magazínu Terrorizer. Takže neváhajte a ponorte sa do temnej atmosféry ideálnej ku dnešnému Halloweenu! (pm)

Parádni Leprous začiatkom júna v Osle nakrútili živý materiál pre svoje prvé DVD Live at the Rockfeller Music Hall, ktoré vyjde 25. novembra. Nórska progressive metalová pätica týmto vydaním oslavuje 15 rokov na scéne. pozrite si živý záznam skladby Slave z poslednej radovky The Congregation, na ktorej hosťoval bývalý bubeník Tobias Ørnes Andersen, tvoriaci s Baardom Kolstadom smrtiaci tandem. (ak)


Death ‘n’ Roll nie je zrovna najpopulárnejší žáner, preto sa tešíme každej novinke, ktorá v tejto oblasti vyjde. Najnovšie tu máme album Chaos County od Scissorfight. Výborná vec najmä do auta, ale aj na dlhé zimné večery. Celú dosku počúvajte na Metal Injection. (pm)


Vikingskí progresivisti Enslaved po minuloročnom fenomenálnom albume In Times teraz oprášili dve EPčka vydané v roku 2011 a ponúkajú ich ako kompiláciu The Sleeping Gods / Thorn. Tá vychádza na CD a vinyloch 11. novembra na nezávislom labeli ByNorse Music, ktorý spoluzaložil gitarista Ivar Bjørnson. Kliknite na Metalinjection a vypočujte si prvých päť skladieb z kompilácie, čo je vlastne prvé EP The Sleeping Gods. (ak)



Na tom istom Metalinjection nájdete aj celú novinku Shrines of Paralysis od technických deathmetalistov Ulcerate. Aj keď treba uznať, že tu sa škatuľkami moc oháňať nedá, lebo hudba je to neuchopiteľná a devastujúca. Kakofonická syntéza zbesilej rýchlosti a kompozičnej rafinovanosti, ktorá nepoľavuje ani jedinú sekundu. Presvedčte sa sami.



Steven Wilson ukázal tretí videoklip z albumu Hand. Cannot. Erase. a to k piesni Happy Returns. Hlavným motívom videa je anonymita veľkého mesta, ktorú prežíva mladá žena. Album je inšpirovaný tragickým príbehom Joyce Carol Vincentovej, ktorá zomrela vo svojom byte v Londýne a jej telo bolo nájdené po viac než dvoch rokoch. (ak)


Primordial predstavili živú verziu skladby Gods to the Godless z druhej radovky Spirit the Earth Aflame. Írski folkmetalisti totiž vydávajú živý album s veľmi dlhým názvom Gods to the Godless - Live at Bang Your Head Festival Germany 2015. Na dvoch CD obsiahne výber jedenástich epických skladieb z katalógu kapely. Treba dodať, že v dobe kvalitných BlueRay obrazových médií je čiste audio živák už skôr neštandardným krokom. (ak)


Bratislavská kapela Mind the Gap predstavila lyric video k zbrusu novej skladbe Am I You? Je to predzvesť albumového nástupcu debutu Equinox, ktorý vyšiel na jar tohto roku? Uvidíme, momentálne si členovia hľadajú nového bubeníka.  Ak sa Vám skladba pozdáva, ich alternatívne rockovo ladený materiál, ktorý vyšiel v marci, si celý môžete vypočuť na Bandcampe. (ak)


Katatonia vydá rozšírenú reedíciu albumu Great Cold Distance, ktorou oslávi jeho desiate narodeniny. Štvordisková verzia bude obsahovať remastrovaný album, CDčko dub remixov, živé prevedenie aj s orchestrom z rumunského Plovdivu, kde zahrali 22. septembra a napokon 5.1 priestorový mix albumu na DVD. Pre viac info klikajte na Facebook kapely. (ak)


Našinci Čad a moraváci Malignant Tumour zahrajú na akcii Vienna Metal Meeting 2017, ktorá sa odohrá 8. apríla vo viedenskej Aréne. Headlinermi sú Mayhem, ktorí odohrajú celý debut De Mysteriis Dom Sathanas. V pestrom line-upe figurujú aj Batushka, Dew-Scented, Harakiri for the Sky či Sodom.


Haluz týždňa

Dvanásťročný bubeník Riley Lee s prezývkou Steelface si zajamoval počas zvukovej skúšky s gitaristom Gojira Joe-om Duplantierom. Hrali skladbu Vacuity a pozor! Skladba sa pred koncom tretej minúty prehupne z jednoduchého rytmu v zbesilý blast beat, ktorým Vám mladý hudobník doslova vyrazí dych. (ak)


Na druhom videjku zase s mladou kapelou jamuje uniformovaný policajt, zástupca šerifa v kalifornskom meste Compton. Miestna televízia z nevinnej spolupráce samozrejme spravila srdcervúcu reportáž. Ach, tie virály. (ak)





Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/linkinpark

Súvisiaci interpreti: Blink-182, Linkin Park