V pondelok 28. októbra zomrela po ťažkej chorobe vo veku 41 rokov česká speváčka a huslistka Jitka Šuranská. Držiteľka troch cien Anděl prehrala boj s rýchlo prebiehajúcou chorobou v prostredí, ktoré jej bolo najbližšie, doma v Bělove na Zlínsku.

Vždy energická speváčka a huslistka sa venovala prednesu moravských piesní, ktoré interpretovala moderným spôsobom. Za interpretáciu balady Lanžhotské pole získala v roku 2007 zvláštnu cenu v prestížnej súťaži Cena Svetozára Stračinu. V roku 2013 prevzala českého Anděla v kategórii Folk & World Music za album Nezachoď slunéčko. Produkoval a aranžoval ho Stano Palúch z Pacora Tria, ktoré album s Jitkou a skupinou Teagrass aj nahralo. Moravské piesne tak získali svieži, moderný náboj.


Jitka Šuranská vyštudovala brnianske konzervatórium, hrala v známej cimbalovej muzike Stanislava Gabriela a v roku 2004 vytvorila duo so skúseným hudobníkom Jiřím Plockom. V roku 2012 začala vystupovať sólovo a o dva roky neskôr založila s Martinom Krajíčkom a Marianom Friedlom Jitka Šuranská Trio.

V rôznych zostavách Šuranská natočila päť albumov, z ktorých za tri, Písňobraní (2005, s Jiřím Plock), Nězachoď slniečko (2013, sólo) a Beránci a vlci (2017, Jitka Šuranská trio - účasť na projekte viacerých muzikantov) získala cenu Anděl v kategórii Folk & World Music. Za album Jitka Šuranská Trio Divé husy (2016) bola na Anděla nominovaná.



Text: Hudba.sk (zdroj: Lidovky.cz, iDnes.cz, archív)
Foto: Barka Fabiánova