Český raper Viktor Sheen oznámil vydanie nového albumu 12. októbra na koncerte v O2 aréne, kde spolu s Calinom krstili spoločnú nahrávku Roadtrip. Na obrazovkách nad pódiom sa po skončení šou objavila správa o albume a odpočet hlásajúci, koľko času ostáva do polnoci a teda do samotného zverejnenia Planety opic. Sheen tak sofistikovanejším spôsobom zopakoval postup, aký aplikoval už pri vydaní albumu Příběhy a sny (2021).

Planeta opic nadväzuje na trilógiu Černobílej svět – Barvy – Příběhy a sny, po ktorej si Viktor Sheen ešte stihol odskočit k zmieňovanému projektu Roadtrip s Calinom, a ktorú nedávno zavŕšilo súborné vydanie vo vinylovom boxe. Úspech trilógie je ohromujúci – všetky tri albumy sa napriek vydaniu v rozpätí rokov 2019–2021 stále pohybujú medzi najpredávanejšími albumami na českom aj slovenskom trhu, čo je aj na svetové pomery nevídané.

V krátkom rozhovore pre Apple Music Viktor Sheen povedal, že Planeta opic je prvým sólovým projektom, pri ktorého vzniku sa nestresoval a nahrávanie si užíval. "Najväčšou výzvou bolo robiť tracky do vopred vymysleného konceptu," prezradil. "Vôbec prvýkrát som mal hotovú predstavu o albume a až do nej písal skladby. Prichádzalo to ku mne ale úplne samo. Tak napríklad celý refrén tracku Dopamin je freestyle. Nič podobné som predtým neurobil."

Nečakaných okamžikov je na albume viac. Veľmi netypickou skladbou je úvodný Ape Song v drum&bassovom prevedení alebo surový track Sám proti sobě. "Žijeme na planéte opíc a ja som to jednoducho chcel hudobne zachytiť," zveril sa Viktor Sheen.

Na album si pozval hostí, medzi ktorými nechýbajú tradiční spolupracovníci Calin a Yzomandias. Intro k ďalšiemu krátkemu drum&bassovému výletu OCD obstarala speváčka Annet X a je tu aj PTK. Žiadny z nich však na seba nestrháva zbytočnú pozornosť – v centre všetkého zostáva Viktor Sheen, ktorý v záverečnej Domov můj priznáva: "Planeta opic nebyl můj sen, ale stejně tu jsem, navždy tu jsem."

Viktor Sheen je zástupcom novej generácie raperov, ktorí dokážu zasiahnuť obrovské publikum aj bez videoklipov. V čase vydania sa dokonca album Planeta opic dostal do celosvetového rebríčka Top Albums Debut Global streamovacej služby Spotify, kde patrí medzi najúspešnejších českých a slovenských interpretov. Aj vďaka tomu sa všetky skladby z albumu dostali pár hodín po jeho vydaní do Top 20 rebríčkov IFPI – Singles Digital v Čechách aj na Slovensku.

Album môžete počúvať na Youtube aj na všetkých streamovacích službách.

Redakciu Hudba.sk informovala Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Správu sme upravili a doplnili.