Televízne talentové súťaže zažívajú veľký boom najmä v posledných desiatich rokoch, no už od prvej polovice 80. rokov sa v USA vysielala šou s názvom Star Search, v ktorej kedysi účinkovalo množstvo veľkých súčasných hviezd. Kuriozitou je, že boli vždy na strane porazených. Výnimkou nebol ani tento 11-ročný country spevák.

Písal sa rok 1993, keď sa v populárnej šou predstavil mierne upišťaný speváčik s nákazlivou energiou menom Justin Randall. V súťaži neuspel - porazila ho Anna Nardona, o ktorej potom už nikto nikdy nepočul - no neskôr sa stal členom úspešného boybandu 'N Sync a po jeho rozpade rozbehol ešte úspešnejšiu sólovú kariéru.

Ten milý kovbojko totiž nebol nikto iný než Justin Timberlake, ktorý sa tento rok po sedemročnej prestávke od hudby vrátil na absolútny vrchol popovej scény. Jeho nový album The 20/20 Experience (prvá časť) je vôbec najpredávanejšou nahrávkou roka 2013 a je jediným tohtoročným albumom, z ktorého sa predalo viac než 2 milióny kusov.


Súťaž, v ktorej prehrávali budúce hviezdy

Timberlake však nebol ani zďaleka jediným, ktorý vo svojich začiatkoch v populárnej šou okúsil trpkú prehru. Dôvodom, prečo sa v hudobných médiách po toľkých rokoch vytiahla téma Star Search, je nový album speváčky Beyoncé, ktorý nečakane vyšiel 13. decembra. Do niektorých zo 17 videoklipov z tejto nahrávky speváčka zakomponovala rôzne archívne zábery zo svojej minulosti. Medzi nimi je aj klip k ústrednej skladbe albumu ***Flawless, kde sú použité práve zábery z jej účinkovania v Star Search s kapelou Girl's Tyme, ktorá bola priamym predchodcom Destiny's Child.

Vtedy ešte školáčka Beyoncé spolu s ďalšími dievčatami spievala a rapovala (k čomu sa práve vďaka tejto spomienke vrátila na novom albume), no v súťaži v kategórii skupín nad nimi zvíťazila kapela Skeleton Crew, ktorú tvorili dospelí chlapi hrajúci pop rock. "Bol to zásadný moment v mojom živote," prezradila speváčka v druhej časti minidokumentu k eponymnému albumu. "Predstavovala som si, že vystúpime v Star Search, vyhráme to a získame nahrávaciu zmluvu, to bol vtedy môj sen. Nebola šanca, že by som si dokázala predstaviť prehru ako jednu z možností. V tom veku si dieťa neuvedomuje, že môže na sebe tak tvrdo pracovať a vydať zo seba všetko, a aj tak prehrať. Bol to pre mňa ten najlepší odkaz," vysvetlila Beyoncé.

Výhra kapely Skeleton Crew, rovnako ako v prípade Timberlakeovej premožiteľky, takisto ostala jej jediným veľkým úspechom v kariére, kým z Beyoncé sa stala svetová superhviezda. Po vydaní jej albumu však niektoré americké médiá kontaktovali členov zabudnutej kapely (momentálne 725 fanúšikov na Facebooku) a tí v jednom z rozhovorov prezradili, že ich výhra nad detskou rapovou skupinou samých prekvapila. Zároveň po 20 rokoch prezradili, že videli Justina "Randalla" Timberlakea v zákulisí plakať po jeho prehre. Je však zrejmé, že ani jemu prehra v juniorskej kategórii sólových spevákov a speváčok nijak neuškodila.


Beyoncé a Justin Timberlake pritom nie sú žiadnymi výnimkami, porota Star Search mala naozaj zlý nos na budúce hviezdy. V súťaži, ktorá sa vysielala v rokoch 1983-1995, nenájdete medzi výhercami ani jedno celosvetovo známe meno. Naproti tomu medzi porazenými boli aj také neskoršie hviezdy hudobného a filmového sveta ako sú speváčky Alanis Morissette, Aaliyah, Christina Aguilera, Jessica Simpson a Britney Spears, komik Dave Chappelle, spevák Usher alebo herečka Sharon Stone.

Aj v minulosti teda platilo to, čo v talentových šou platí väčšinou dodnes - nie vždy sa z víťaza stane ten najúspešnejší interpret a umelec. Práve to bývajú skôr tie výnimočné prípady. Všetky spomenuté hviezdy akoby práve prehra vo veľkej televíznej šou "nakopla" k ešte tvrdšej práci v ceste za svojím snom.

Pozrite si videá z vystúpení hviezd v Star Search: 


Text: Hudba.sk (zdroj: Buzzfeed, wikipedia, archív)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Beyoncé, Justin Timberlake