Americký prezident Barack Obama a prvá dáma Spojených štátov Michelle Obama chystajú pri príležitosti Medzinárodného dňa jazzu veľkú oslavu. Koncert, z ktorého televízna stanica ABC 30. apríla v hlavnom vysielacom čase odvysiela hodinový záznam, sa uskutoční priamo v Bielom dome.

Predstavia sa na ňom špičkoví umelci svetového jazzu a príbuzných žánrov ako Herbie Hancock, Aretha Franklin, Esperanza Spalding, Buddy GuySting, Chick Corea, Wayne Shorter, Robert Glasper, Hugh Masekela, Al Jarreau, Pat Metheny, John McLaughlin, Jamie Cullum, Diana Krall, Trombone Shorty a mnohí ďalší.

   
Podujatie, ktorého hudobným režisérom je John Beasley, sa pripravuje v spolupráci s organizáciou Thelonious Monk Institute of Jazz a vzniklo s cieľom zdôrazniť "vplyv jazzu ako sily slobody a kreativity, ktorá podporuje dialóg medzi kultúrami prostredníctvom rešpektu a pochopenia a spája ľudí zo všetkých kútov sveta".

Okrem vystúpení v Bielom dome sa umelci a pedagógovia zúčastnia na celodennej sérii prednášok, improvizačných workshopov, diskusií okolo okrúhleho stola, vzdelávacích programov a komunitných iniciatív po celkom Washingtone D.C.

Medzinárodný deň jazzu oslavujeme 30. apríla aj u nás na Slovensku, pričom najväčším podujatím je už niekoľko rokov galavečer spojený s odovzdávaním cien Esprit za najlepší jazzový album uplynulého rokaTento rok sa podujatie pre rastúci záujem verejnosti presúva do bratislavského Mestského divadla P. O. Hviezdoslava.


Text: Hudba.sk (Pitchfork.com, Jazzday.com)
Foto: Douglas Kirkland

Súvisiaci interpreti: Herbie Hancock