Naposledy sme si normálne festivalové leto užili v roku 2019. Nasledujúce dve sezóny boli kvôli pandemickým opatreniam diétnejšie a najmä najväčšie hudobné podujatia ako Pohoda, Grape, Topfest či Uprising museli improvizovať. Výsledkom boli "náhradné" festivaly s výrazne nižšiu kapacitou. Tento rok sa ale konečne budú môcť opäť konať bez kapacitných obmedzení.

Vyplýva to z rozhodnutia Ministerstva kultúry a Úradu verejného zdravotníctva SR, o ktorom v stredu informovala ministerka Natália Milanová.

"Konečne po dvoch rokoch sa dočkáme podujatí, na ktoré sme boli zvyknutí z minulosti. Čo sa týka kapacity a otváracích hodín, budú môcť všetky kultúrne resp. hromadné podujatia fungovať bez obmedzení. Pevne verím, že všetci, ktorí sme boli zvyknutí navštevovať či už koncerty, festivaly alebo kultúrne podujatia, urobíme tak aj tento rok, a podporíme hercov, hudobníkov, spevákov, ale aj veľmi dôležitý technický personál. Rovnako verím, že na jednom z takýchto podujatí sa stretneme a leto si užijeme tak, ako už dávno nie," vyjadrila sa ministerka kultúry.

Všetky prevádzky a hromadné podujatia budú fungovať v režime základ a organizátori podujatí môžu využívať 100 percent kapacity bez nutnosti režimu OTP, OP či OP+. V prípade, že sa pandemická situácia radikálne nezmení, si tak môžeme užívať plné sály a organizátori môžu plánovať kultúrne leto bez obmedzení. Z opatrení proti šíreniu vírusu zostáva len povinnosť nosiť respirátor v prevádzkach. V prípade hromadných podujatí je ich nosenie povinné aj v exteriéri.

Organizátori Lovestream Festivalu zariskovali a oplatilo sa

Rozhodnutie zrušiť obmedzenia kapacity potešilo všetkých usporiadateľov kultúrnych podujatí, najmä si však vydýchli organizátori najväčších letných festivalov, ktorí museli od začiatku pandémie v dvoch ročníkoch po sebe rušiť a nanovo dohadovať už potvrdené veľké zahraničné kapely. V rokoch 2020 a 2021 totiž kvôli opatreniam mohli organizovať iba menšie podujatia, či už v online verzii alebo s výrazne zníženou kapacitou a teda aj omnoho menším rozpočtom na program.

Kým zabehnuté festivaly dúfali a čakali na toto rozhodnutie už dva roky, organizátori nového bratislavského Lovestream Festivalu sa do jeho príprav pustili minulý rok práve počas prichádzajúcej jesennej covidovej vlny. Zdalo sa to byť odvážne až šialené, pretože termínovo ide v podstate o prvý veľký festival na Slovensku po dvojročných "suchotách".

No zariskovať sa oplatilo a dnes už nikto nemusí váhať a pochybovať, či sa koncerty svetových hviezd ako Red Hot Chili Peppers, Dua Lipa, Lost Frequencies alebo Rival Sons na futbalovom štadióne Tehelné pole uskutočnia. Stane sa tak už v druhý júnový víkend (10. - 12. 6.), pričom prvý festivalový večer bude patriť najväčším slovenským a českým kapelám IMT Smile, Lucie či Kryštof. Lístky na všetky tri dni podľa vášho výberu sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Na Pohode sa opäť stretne 30-tisíc fanúšikov

Tím trenčianskej Pohody dva roky po sebe pripravoval veľký festival s tradične silný lineupom, ktorý sa napokon neuskutočnil. Prípravy veľkej Pohody sú naplno rozbehnuté aj tento rok, preto sa Michal Kaščák so svojimi kolegami správe o zrušení kapacitných obmedzení veľmi potešili.

"Vždy sme sa spoliehali na názor expertov, aj tento rok pokračujeme v konzultáciách s našimi obľúbenými odborníčkami – Máriou Štefkovičovou a Zuzanou Krištúfkovou. Na základe našich rozhovorov, ale aj na základe zrušenia takmer všetkých opatrení ÚVZ v súvislosti s covidom s radosťou oznamujeme, že sa na trenčianskom letisku uvidíme na plnej verzii Pohody."

Festival pripravujú v podobnej verzii ako v roku 2019. Kapacita teda zostáva limitovaná na 30-tisíc návštevníkov, pre ktorých po dvojročnom experimentovaní s inými "formátmi" Pohody pripravujú množstvo noviniek a vylepšení. Medzi aktuálne potvrdenými menami sú Nick Cave & The Bad Seeds, Flume, The Libertines, Richie Hawtin, Sigrid, Metronomy, Black Pumas, Grandmaster Flash, Wolf Alice, Slowthai, ZHU, Floating Points, či Black Midi.

Program festivalu, ktorý sa uskutoční tradične počas troch dní od 7. do 9. júla, otvorí na hlavnom pódiu výnimočná koncertná pocta Mirovi Žbirkovi s názvom Nemoderný chalan, počas ktorej Laco Lučenič a česká skupina Midi Lidi zahrajú skladby z Mekyho troch skvelých albumov z 80. rokov. (viac o koncerte)

Grape prvýkrát v Trenčíne

"Mnohí z vás sa nás pýtate, či bude leto bez kapacitných obmedzení, prípadne, či bude podmienka pre vstup byť zaočkovaným alebo prekonaným. Dnes je to už definitívne, že sa v lete budeme zabávať na všetkých festivaloch bez akýchkoľvek obmedzení. Po dvoch rokoch teda opäť naplno!" napísali na sociálnych sieťach organizátori Grape festivalu.

Pre ten bude rok 2022 výnimočný aj tým, že sa prvýkrát uskutoční na rovnakom mieste ako Pohoda. Bude zaujímavé vidieť, ako sa Grape v areáli trenčianskeho letiska udomácni a či sa mu podarí aj tam vytvoriť svoju typickú atmosféru, na ktorú boli fanúšikovia zvyknutí počas desiatich ročníkov v Piešťanoch, alebo budú mať náštevníci päť týždňov po Pohode (12. - 13. augusta) pocity déjà vu. Aj od toho bude zrejme závisieť to, či Michal Kaščák prehodnotí svoj názor, že Grape festival v Trenčíne je najhoršie možné riešenie.

Zároveň je tu otázka, či sa festival, ktorého návštevnosť už v piešťanskom areáli z roka na rok narastala, takisto zmestí do kapacity 30-tisíc ľudí alebo ju už pri svojej trenčianskej premiére prekročí. Pohoda svoj vlastný divácky limit zo známych dôvodov prekračovať nechce, v prípade Grape festivalu však práve nové miesto konania môže ukázať, či už dosiahol svoj strop alebo bude ďalej rásť. Lákadlami pre jeho publikum sú Years & Years, Woodkid, The Vaccines, Tommy Cash, Milky Chance, The Blaze, Young Lean, Dirtyphonics, HVOB, Ghostpoet a ďalší.

A čo ďalšie festivaly?

Topfest bude mať vďaka zrušeným obmedzeniam šancu vrátiť sa k návštevnosti zo svojich najlepších rokov. Otázne je, či na to ešte má potenciál a či sa rockoví fanúšikovia na začiatku leta dočkajú aj svetových hostí. Zatiaľ známy lineup je postavený na domácich kapelách, pričom hlavným ťahákom prvého prázdninového víkendu (1. - 2. júla) je skupina Pavol Habera & Team. Tá je známa tým, že na festivaloch vystupovať nezvykne a jej koncerty sú celkovo v posledných rokoch vzácnosťou. Ďalšími potvrdenými menami sú Desmod (ten s Kulym), Peter Nagy, Kollárovci, Heľenine Oči, Konflikt či Hrdza. Jediným aktuálne potvrdeným zahraničným hosťom je tribute kapela Kiss Forever Band z Maďarska. Festival sa uskutoční v priestoroch Jazdiarne Banát  v obci Častkovce medzi Piešťanmi a Novým Mestom nad Váhom.

Fanúšikovia dlhoročne najväčšieho bratislavského festivalu Uprising sa v sezónach 2020 a 2021 tiež musel uspokojiť len s menšími edíciami, ktoré sa konali pod milým názvom Uprisingček. Na Zlatých pieskoch tak 26. a 27. augusta po dvojročnej absencii veľkého festivalu môže opäť vypuknúť plnohodnotná slávnosť reggae, ska, dancehallu, dubu, kvalitného rapu a elektronickej hudby. Medzi prvými potvrdenými menami sú Dub FX, Koffee, Max Romeo, Xana Romeo, Hempress Sativa, Roni Size, Dynamite MC, Mungo's Hi Fi, DJ Vadim či Killa P.

Z menších hudobných podujatí sa zrušeniu obmedzení určite potešila aj organizátorka festivalu Atmosféra, ktorého obľuba v posledných rokoch pred pandémiou prudko rástla a práve kapacitné limity počas pandémie jeho rozkvet zbrzdili. Tento rok sa bude v Hontianskych Nemciach konať už jeho 10. ročník a hoci zatiaľ nie je zverejnené žiadne meno, určite to bude veľká oslava s potenciálom zlomiť doterajšie rekordy návštevnosti.

Za pozornosť samozrejme stoja aj ďalšie festivaly, o ktorých vás v najbližších mesiacoch na Hudba.sk budeme pravidelne informovať. A asi je ideálny čas pripraviť aj prehľad tých menej známych, ktorým sa pandemické dva roky podarilo prežiť a zaslúžia si našu i vašu pozornosť a podporu rovnako ako tie veľké.

Autor: Patrik Marflák