Anglická rocková kapela Kasabian zverejnila videoklip ku skladbe Ill Ray (The King). Jeho hlavnou hviezdou je herečka Lena Headey, známa najmä ako Cersei Lannister zo seriálu Hra o tróny (2011), ktorá stvárňuje zanietenú fanúšičku anglického kráľa Richarda III.

Po tom, ako ho pomocou magického rituálu vyvolá z mŕtvych na parkovisku v Leicesteri (referencia na nález jeho kostry v roku 2012), s ním strávi deň v uliciach mesta, v bare či reštaurácii. Po prehýrenom dni sa však Richard III. so západom slnka zmení na kopu kostí a zeminy a jeho fanúšička opäť zostane sama. O námet aj réžiu videa sa postaral gitarista a spevák Serge Pizzorno.

Pieseň pochádza z albumu For Crying Out Loud (recenzia), ktorý Kasabian uviedli na trh 5. mája. Formácia ho podporí aj na turné, v rámci ktorého sa predstaví 4. novembra vo viedenskom Gasometri.


Skupina Kasabian vznikla v roku 1997 v Leicesteri a jej súčasnú zostavu tvoria okrem Pizzorna aj Tom Meighan (spev), Chris Edwards (basgitara) a Ian Matthews (bicie). Na konte majú štúdiovky Kasabian (2004), Empire (2006), West Ryder Pauper Lunatic Asylum (2009), Velociraptor! (2011), 48:13 (2014) a spomínanú For Crying Out Loud, pričom so všetkými okrem prvej menovanej dobyli UK Chart.

Medzi ich úspešné single patria skladby Club Foot, L.S.F. (Lost Souls Forever), Cutt Off, Empire, Fire, Underdog, Days Are Forgotten či Eez-eh. Video k piesni Club Foot z debutového albumu venovali pamiatke študenta Jana Palacha, ktorý sa v januári 1969 upálil na protest proti okupácii vtedajšieho Československa armádami Sovietskeho zväzu a jeho spojencov zo socialistického bloku. Podarilo sa im získať napríklad BRIT Award, MOJO Award, štyri Q Awards alebo sedem NME Awards.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)

Súvisiaci interpreti: Kasabian