Posledný októbrový týždeň máme naozaj pestrý. Producenti ako Andy Stott, The Flashbulb, Alphonse Lanza z Azari & III či Miguel Campbell pooprašovali zákutia elektroniky, kde už dlho nik nenazrel. To, že prišla jeseň a s ňou aj Halloween, je počuť z mnohých noviniek. Nezabudnite si však pustiť aj chrumkavé remixy od Jamieho xx.

Krstný otec housu Frankie Knuckles, ktorý nevydal žiadnu nahrávku od roku 2004, prichádza s novým albumom Beyond the Tone Arm, ktorý poňal ako kompiláciu obsahujúcu to najlepšie z nedávnych remixov, spoluprác a vlastnej produkcie. Tracky sú rozdelené na "Classic Side", kde nájdete pohľad na zlaté časy housu v 90. rokoch, zatiaľ čo "Soultronic Side" ponúka čerstvú produkciu a chuť oduševnených zvukov. Kompilácia vyjde ako dvoj-CD už 12. novembra a v digitálnej verzii sa dostane na trh 19. decembra. Fanúšikovia housu sa majú na čo tešiť. (ml)

Frankie Knuckles feat. Sybil - Let Yourself Go

Four Tet a Jamie xx patria medzi najlepších producentov IDM na svete, schopných pritiahnuť tisícky poslucháčov. Na to, aby ste mohli skutočne oceniť Jamieho remix skladby Lion od Four Tet, sa však musíte zamerať na detaily. Člen kapely The xx spomalil drsné a rýchle tempo originálu 2-krokovým bítom a zvuk obohatil o košatú produkciu, ktorá mu dobre ide aj v jeho vlastnej tvorbe. V priebehu 7-minútovej skladby Jamie postupne pridal bohaté basy, základné perkusie a neskôr štipku tropických tónov, ktoré má tak rád. Výsledkom je geniálny experiment geometrického zvukového dizajnu so stále novými rozvíjajúcimi a prelínajúcimi sa tónmi. Toto dielko si ale musíte vypočuť na poriadnych reproduktoroch, aby ste si ho patrične užili!

Four Tet - Lion (Jamie xx remix)

Jamie xx okrem iného veľmi vydarene zremixoval aj skladbu Money Box mladej britskej popovej speváčky Elizy Doolittle. (mi)

Eliza Doolittle - Money Box (Jamie xx remix) 

Vedľajší projekt Geoffa Barrowa z Portishead, skupina BEAK>, zverejnila tento týždeň nový singel s názvom Mono. Svoj eponymný debutový album vydali v roku 2009 a v lete tohto roku sa na pulty predajní dostal druhý. Hovoriť o treťom je ešte skoro, ale predsa len - skladba Mono nám napovedá, kam sa skupina uberá. Nie je to príliš ďaleko od predošlej tvorby ale bicie, basa a výrazná elektronika idú proste vždy dokopy. Singel vyjde 10. decembra. (mš) 

BEAK> - Mono

Austrálska elektronická skupina City Calm Down poteší túto jeseň svojich fanúšikov novým EP s názvom Movements. Štvorčlenná skupina produkuje elektronickú hudbu s prvkami post-punku, disca, jazzu a techna. Elektronický zvuk kombinujú s vokálmi a basovými linkami. Na ich live show využívajú syntetizátory, ktoré kombinujú aj s gitarou či saxafónom. K energickému a tanečnému singlu s názvom Pleasure and Consequence natočili nedávno aj čiernobiely videoklip. Vydanie celého EP je naplánované už na 2. novembra na austrálskej značke I OH YOU. (dt)

City Calm Down - Pleasure and Consequence

Dve výrazné osobnosti súčasnej elektronickej scény Jimmy Edgar a Travis Stewart (známejší ako Machinedrum) po novom spája nielen značka Leisure System a dlhoročné priateľstvo ale aj spoločný hudobný projekt s názvom JETS. 29. októbra ho uviedli do života rovnomenným EP so štyrmi trackmi, ktoré vytvárajú niečo úplne nové a zároveň niečo známe. Zvuky sú tkané akoby multi-textíliou s nepopierateľnou prítomnosťou Edgarovej electro-funkovej duše, zatiaľ čo Machinedrum pridáva nevšedné rytmy s použitím bubnov a syntetických zvukov. (ml)

JETS (Jimmy Edgar & Machinedrum) - In Her City

Britský dub a techno producent Andy Stott debutoval v roku 2006 albumom Merciless. Na labeli Modern Love mu v týchto dňoch vychádza druhá, 8-tracková LP-čka s názvom Luxury Problems. Stott pochádza z drsnej priemyselnej časti Manchestru, čo sa jasne odráža aj v jeho tvorbe, ktorú sám označuje za "zdevastovaný house". Na druhom albume, ktorý miestami pripomína tvorbu Willama Bevana a.k.a. Buriala, preskúmava temné hĺbky, využíva zvuky ozveny v prázdnej miestnosti a trieštivé bzučanie, kombinované s drastickými basami. Subtílne vokály k piatim zo skladieb naspievala Alison Skidmore, ktorá Andyho v detstve učila hrať na klavír. Celý album je možné si vypočuť na portáli NPR.org. Odporúčame najmä milovníkom industriálu. (mi)

Andy Stott - Numb 

Anglický producent a DJ Miguel Campbell sa pohybuje na elektronickej tanečnej scéne už od 90. rokov pod vlastným menom, alebo ako súčasť dua MAM (Matt Hughes + Miguel Campbell). Jeho kariéra sa smerom nahor posunula v roku 2010, keď začal spolupracovať s hudobným vydavateľstvom Hot Creations. Na rovnakom labeli sa objaví aj jeho debutový album Back In Flight School. Môžete si ho zakúpiť už od 29. októbra a je zmesou housu, disca, nu disca a popu. Na novinke spolupracovali hudobníci Becks Lott, Naroe, Olly Smith, Alex Mills a Ninjitsu. (dt)

Miguel Campbell - Flight School 

Benn Jordan je americký multiinštrumentalista, ktorý pracuje pod mnoho pseudonymami. Asi najznámejším z nich je The Flashbulb. Práve pod ním vydal 23. októbra nový album Hardscrabble. Bolo to veľmi neočakávané, pretože je to už druhý album tento rok. Nájdete na ňom už iba 11 skladieb, čo nie je najmenej ale oproti predošlému LP Opus at the End of Everything, na ktorom ich bolo 25 je to značný rozdiel. Tak ako sme už pri tomto jeho projekte zvyknutí, opäť sa môžeme tešiť na nával experimentálnej elektroniky. (mš)

Benn Jordan - I Saw The Sky 

Alphonse Lanza aka Alixander III, člen zoskúpenia Azari & III, ktoré ste mohli vidieť aj na dvadsiatom ročníku festivalu Sziget, vydáva už v novembri svoj prvý sólový album s názvom The Incline of Western Civilization Pt. III. Lanza ho nahral po tom, čo sa dostal domov z trojročných potuliek na turné s Azari & III. Album je plný zdeformovaných zvukov techna a elektra, ktoré dopĺňa svetlými melódiami a vokálmi, na kilometre však ďaleko od priateľského pop-housu, ktorý produkoval s kapelou. Prvým singlom je finálny 22 minútový epický track s názvom The Jugular, ktorý aj s ostatnými vydáva label Idol Hanse. (ml)

Alixander III - The Jugular 

Američania John Elliott, Steve Hauschildt a Mark McGuire, ktorí tvoria trio Emeralds, v súčasnosti žijú v rôznych mestách a snažia sa zladiť svoje sólové projekty. Napriek tomu sa im podarilo nahrať v poradí piaty štúdiový album s názvom Just to Feel Anything, ktorý 6. novembra vydajú na labeli Editions Mego a bude obsahovať 7 skladieb. Každý z členov okrem toho manažuje vlastné hudobné vydavateľstvo. Podľa Elliotta je Just to Feel Anything "poriadny štúdiový album", na ktorom zaznejú kapelou doteraz nepoužívané nástroje. Niektoré skladby sú vopred presne prepracované, zatiaľ čo pri iných sa hudobníci spoliehali na improvizáciu, rovnako ako v minulosti. Tvorba Emeralds sa dá označiť ako transcendentálna elektronika. (mi)

Emeralds - Just to Feel Anything

Kanadský DJ, producent a zakladateľ vydavateľstva Turbo, Tiga Sontag, pre svojich fanúšikov pripravil prekvapenie v podobe nového mixovaného CD. Ohlásená novinka s názvom Tiga Non Stop bude obsahovať celkovo až 28 trackov a vyjde na labeloch PIAS a Different Records. Objavia sa na nej známi producenti a hudobníci ako Duke Dumont, Adam Marshall, ale aj Marco Carola s jeho hitom 90's. Nové mixované CD má oficiálne vyjsť 12. novembra. Tigov singel Plug bude vonku o dva týždne neskôr a to 26. novembra. Máte sa teda na čo tešiť a zatiaľ si môžete vychutnať ukážku v podobe skladby The Picture. (dt)

Tiga - The Picture

Fatima Al Quadiri, kuvajtská umelkyňa a hudobníčka žijúca v New Yorku, vydala 23. októbra na labeli Fade To Mind päťtrackové EP Desert Strike, reflektujúce jej vlastné pocity z videohry s rovnakým názvom. Hra, vychádzajúca z útokov na civilné i vojenské ciele, bola pre vtedy 10-ročnú Fatimu a jej sestru fúziou skutočnej i virtuálnej vojnovej reality počas operácie Púštna búrka, syntézou hrôzy a detského úžasu. Temné tóny sú tu použité ako "abstraktný audiomemoár" prvej vojny v Perzskom zálive. Intenzívnu zvukovú výpoveď dokresľujú znepokojujúce zvuky naťahovania kohútika pištole, výstrely i prízračné hlasy. Celé EP je možné si vypočuť na Soundcloude. (mi)

Fatima Al Quadiri - Desert Strike EP 

Uznávaný britský producent, DJ a remixér Huxley, vlastným menom Michael Dodman, vydáva 12. novembra niekoľko singlov. Jedným z nich je aj No Matter What, ktorý naozaj zaujal svojím energickým nábojom. Okrem originálneho mixu pripravil aj špeciálnu editovanú verziu pre FACT Magazine, ktorý stojí za vypočutie. Singel vydáva label Tsuba spolu s trackom Can't Sleep a Huxley tiež avizuje aj remixy od Marca 'MK' Kinchena. (ml)

Huxley - No Matter What 

Pred niekoľkými dňami vydali slovenskí drum&bassoví producenti Keosz, Minor Rain, Trilo a Subtension čerstvé EP s názvom Oblique Motive. Novinka, ktorá obsahuje tri kvalitné tracky Oblique Motive, The Unearthly a Lazy Tribe vyšla na holandskom labeli Syndrome Audio. Kompletnú nahrávku si môžete zakúpiť TU. My vám na vypočutie ponúkame ukážku singla The Unearthly. (dt)
 Keosz & Trilo - The Unearthly 

Aj slávne drum&bassové duo Matrix & Futurebound z Londýna plánuje v decembri vydanie nového EP s názvom Magnetic Eyes. Na nahrávke nájdete spolu päť trackov, na ktorých sa podieľali aj producenti Smooth, TC a Pyramid. O vokály k "diskotékovému" singlu Magnetic Eyes sa postarala anglická speváčka Baby Blue. Oficiálne vydanie je naplánované na 9. decembra vo vydavateľstvách Metro Recordings a Viper Recordings. (dt)

Matrix & Futurebound feat. Baby Blue - Magnetic Eyes 

Londýnsky producent Ejeca sa postaral o kvalitný remix tracku It's Not Over, ktorý sa objaví na pripravovanom remixovom EP pre kapelu Panama, ktoré vychádza 2. novembra na labeli Future Classics. Päťčlenná austrálska kapela si pozvala na remix svojho tracku aj mená ako Kolsch alebo Dave DK. Tento vydarený počin si môžete stiahnuť priamo zo Soundcloudu. Track pôsobí príjemne sviežo aj po viacerých vypočutiach. (ml)

Panama - It's Not Over (Ejeca's Rave to the Grave remix) 

Duo Slap In the Bass vydá 2. novembra nové EP Indian Legends. Úvodnú pesničku s rovnakým názvom zverejnili maďarskí producenti spolu s klipom na Facebooku minulý týždeň. Preview ďalšej skladby Chant, ktorá sa spolu s remixami bude tiež nachádzať na EP nájdete na Soundcloude od pondelka (29.10.). Indian Legends vyjde ako ich predošlé releasy na No Brainer Records. (mš) 

Slap In The Bass - Indian Legends 

Kam na párty? 

Stredajšiu halloweensku noc (31.10.) môžete stráviť napríklad v bratislavskom Nu Spirit Clube na akcii Music Is Everything. DJa Roberta Rodrigueza (Serenades, Freerange/FIN) podporia Maroš Glaubic & Martin Haberland a v Bar Lounge zahrajú DJs Mishek & C.O.D.E. (mi)

Ak ste z východu, tak si dnes (31.10.) nenechajte ujsť halloweensku párty, na ktorej vystúpi víťaz ankety DJ Magazinu o najpopulárnejšieho DJa sveta Armin van Buuren. Celkovo má na konte už päť triumfov, čo sa nikdy v histórii žiadnemu inému dídžejovi nepodarilo. Tridsaťpäťročný Holanďan vystúpi v Steel arene po 23:30, okrem neho zahrajú aj ďalší zaujímaví hostia Emma Hewitt, Jerome Isma-Ae, Nifra a Michal Poliak. Ak máte radi trance a príbuzné žánre, táto noc je ako stvorená pre vás. Viac informácií o akcii (ml)

Vo štvrtok (1.11.) vystúpi v bratislavskom KC Dunaj nemecko-španielska formácia Time Switch, ktorá je pokračovateľom legendárnej skupiny N.O.H.A. Po odchode zakladajúceho člena Filipa Šebánka, ktorý vytvoril projekt N.O.H.A. - Circus Underground, sa zostávajúci členovia súboru vrátane charizmatickej speváčky Minervy Diaz-Perez rozhodli ďalej hrať energickú zmes breakbeatu, drum&bassu a rôznych odnoží world music. V Dunaji zaznejú všetky najväčšie hity skupiny. O afterparty sa postará DJ Gabanna. (mi)

Piatok (2.11.) patrí v Košickej radnici piatemu ročníku Nuform festivalu. Organizátori pripravili opäť kopec výbornej muziky, o čom svedčia aj vystupujúci díddžeji: Paolo Barbato, Eltron John, Octane & DLR, Kuba Sojka live, DJ Schwa (Shades of Gray), Thomas Bernard a ďalší. Pestrý lineup na dvoch stageoch, videoprojekcia a priestory mestskej radnice v Košiciach budú určite správnou voľbou na piatkovú zábavu. (ml)

Mix na tento týždeň

Set, ktorý vám odporúčame tento týždeň, pripravil známy britský producent a majiteľ vydavateľstva Hotflush - Paul Rose známejší pod pseudonymom Scuba. Jeho mix pre magazín FACT sa zameriava predovšetkým na produkciu spomínaného vydavateľstva a producentov ako South London Ordnance, Locked Groove, Machinedrum, Dense & Pika ale i seba samého. V mixe je použitý aj nový remix Joya Orbisona s názvom BRTHDTT!, čo daný názov znamená skúste usúdiť sami. Dvadsiatka trackov je na prvé počutie ľahko stráviteľná a vyzýva k opakovanému posluchu: Scuba - FACT mix 353 na Mixcloud.com

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Jamie XX