V júni budúceho roka uvidíme blízko Bratislavy minimálne tri skvelé koncerty veľkých svetových mien. Začiatok letnej festivalovej sezóny budete mať teda možnosť prežiť na vysokej nohe a ak ste si kúpili okrem Novarocku lístok aj na Rock in Vienna, prípadne koncerty Black Sabbath, je dosť možné, že skončíte ako slečna v živom klipe Ghost.

Magnety týždňa

Vďaka oznámeniam minulého týždňa už teraz vieme, že leto budúceho roka bude po koncertnej stránke veľmi bohaté a nebudete to musieť preháňať s cestovaním. Rakúske festivaly Novarock a Rock in Vienna sa totiž navzájom predbiehajú, ktorý z nich prinesie exkluzívnejšieho hosťa. Viedenský festival má zatiaľ len dve, no poriadne silné mená. Cez víkend od 3. do 5. júna 2016 totiž na ostrove Donauinsel vystúpia RammsteinIron Maiden. Programovo bohatší Novarock bude o týždeň neskôr hosťovať sto interpretov, ktorým kraľujú Red Hot Chili Peppers. Bude to parádny jún! (ak)


Hudba Twelve Foot Ninja by sa v skratke dala charakterizovať ako zmeska Incubus, System of a Down a Meshuggah. Aj keby sa mohlo zdať, že tieto tri kapely sú tak jedinečné, že skombinovať ich zvuk je nemožné, TFN to proste vedia. A to veľmi dobre, čo dokázali už albumom Silent Machine. Teraz sú späť a pripravujú druhý album. Na jeho nahranie ale potrebujú našu pomoc. Vypočujte si novinku One Hand Killing a ak sa vám ich hudba páči, skočte na stránky Pledge Music a predobjednajte si ich novinku. My sme to už spravili. (pm) 

Šrot týždňa

Smutné správy sa k nám doniesli z neďalekej Bukurešti. Počas piatkového koncertu miestnej kapely Goodbye to Gravity vypukol kvôli neodborne nainštalovanej pyrotechnike požiar, pri ktorom zahynulo takmer tridsať ľudí, a ďalšie dve stovky sa zranili. Medzi obeťami sú aj dvaja gitaristi kapely. (pm)


Novinky

Opeth
tohto roku oslávil svoje 25. výročie veľkým turné. Ak ste čakali, že pokračovať budú ďalším albumom, trochu vás sklamem. Spolu s poďakovaním kapela na svojej Facebook stránke oznámila, že na neurčito utlmí svoju činnosť. (pm)


Podobne sú na tom aj legendárni Black Sabbath. Po ich poslednom turné však už nebude nasledovať nič. Takže je načase poďakovať a rozlúčiť sa s otcami metalu. Príležitosti na to budú, Ozzy a spol. na budúci rok vystúpia v Budapešti, Viedni aj v Prahe.
(pm)


Obľúbenci našej redakcie - Deftones - už mixujú svoj nový album, ktorého vydanie je plánované na jar budúceho roka. Obal, názov, ani názvy skladieb ešte nezverejnili, ale verím, že to dajú čo najskôr. O čosi skôr ale vyjde iná zaujímavosť od tejto kalifornskej bandy. Splitko so Stormtroopers of Death. Áno, čítate správne. Znieť bude zrejme nejak takto. (pm)


Zaujímavý rok - minimálne čo sa novej nahrávky týka - má za sebou aj Gojira. Počas tohto roka už boli v štúdiu, nahrali novú dosku, ale niektoré veci sa im až tak nepáčili, takže ich vyhodili. Ale sú opäť v štúdiu, takže budúci rok sa môžeme tešiť na niečo nové aj od francúzskych velikánov. (pm)


Ghost
sú po vydaní augustového albumu Meliora úplne všade. V rámci propagácie veľa vystupujú a veľa nakrúcajú. Najnovšie naživo zahrali skladbu Cirice v late Show Stephena Colberta. Na divákov v hľadisku zoslali prekliatia a jednu dievčinu bolo treba aj odniesť. (ak)


Plešatý metalový mág Devin Townsend nachystal na 13. november nové DVD/BluRay Ziltoid Live At The Royal Albert Hall, ktorého záznam vznikol v londýnskej koncertnej sále v apríli tohto roka. Na gigantickej produkcii sa podieľalo 12 spevákov a niekoľko špeciálnych hostí. Devin má rád gigantické scény a tiež gigantické dymiace gitary. V skladbe March of the Poozers z posledného albumu Z2 hosťuje vokalistka Dominique Lenore Persi, známa z účinkovania v Stolen Babies. (ak)


Anglickí rockoví praotcovia Def Leppard vydali minulý piatok svoju jedenástu štúdiovku. Eponymný album vyšiel po siedmich rokoch mlčania a muzikanti ho uvádzajú singlom Let's Go, ktorý opatrili futuristickým videoklipom ako z počítačovej hry. (ak)


Americkí osemdesiatkoví dinosauri Chastain vyvrhli taktiež jedenástu dosku, nesúcu názov, ktorý hovorí za všetko - We Bleed Metal. Heavy metalový náklad ako od priestov Vám poskytne skladba zase nazvaná mierne genericky - All Hail the King. (ak)


A do tretice uvedieme v našom veľmi nepravidelnom hardrockovom okienku Švédov Europe. Tí akurát včera odohrali koncert vo Viedni a ak ste tam boli, možno to vyzeralo aj tak, ako na nižšie uvedenom videoklipe. Živák je na skladbu Nothin' To Ya z aktuálneho albumu War of Kings. Tento vychádza opätovne 27. novembra v špeciálnej edícii s bonusovým DVD/BluRay-om, na ktorom nájdete aj uvedený klip. (ak)


Talentovaný gitarista Ben Sharp, vystupujúci pod pseudonymom Cloudkicker, vydal nový album Woum. Ak máte chuť na kúsok pozitívnej inštrumentálnej hudby, nesúcej sa na modernej "djenty" vlne, zamierte na Benov Bandcamp, kde si nahrávku môžete stiahnuť za Vami určenú cenu. Neobanujete. (ak)


Naliehaví Shining so svojím novým videoklipom bagrujú v najväčších hĺbkach ľudskej duše. Boj človeka s človekom - to je téma videa The Last Stand. Jednoduchá idea sa podpísala pod dosť krvavým klipom zachytávajúcim živočíšny boj dvoch sokov na život a na smrť. Je podobne šokujúce a brutálne ako posledné klipy od SlayerLindemann. Sprevádza však skvelú skladbu, ktorá je jednou z najlepších na novom albume International Blackjazz Society. (ak)


Cryptopsy
je jednou z kapiel, ktoré proste nedokážu sklamať. Aj ich nové EP Book of Suffering: Tome 1 je fantastické a určite sa bude uchádzať o post najlepšieho deathmetalového albumu tohto roka. (pm)

Zadarilo sa aj deathovým legendám Autopsy. Ich nový song Waiting for the Screams pochádza z albumu Skull Grinder, ktorý vyjde na konci novembra a určite by ste si ho mali vypočuť. (pm)



Haluz týždňa

GWAR si každý rok nenechajú ujsť príležitosť zničiť nejakú tú skladbu. Najnovšie pre A. V. Club spravili cover skladby She Bop od Cyndi Lauper. Vážne. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: diepresse.com

Súvisiaci interpreti: Rammstein, Red Hot Chili Peppers