Americká speváčka Taylor Swift síce svoju kariéru začínala ako country hudobníčka, časom však presedlala na popovú hudbu, čo sa v jej prípade ukázalo ako zlatá baňa. Aj pre ňu však platí, že úspech netrvá večne. Podarí sa jej s novým singlom Lover opäť vrátiť na vrcholy hitparád?

Taylor Swift patrila dlhé roky medzi speváčky, ktoré mohli vydať čokoľvek a bez problémov sa to stalo minimálne v USA veľkým hitom. S pilotnými singlami jej ostatných troch albumov Red (2012), 1989 (2014) a Reputation (2017) sa bez problémov dostala na prvú priečku singlového rebríčka Billboard Hot 100, tentokrát sa jej to však zatiaľ so žiadnou zo skladieb z albumovej novinky Lover nepodarilo.

Do boja s hitmi doznievajúceho leta vyšla s baladou

Prvé dva single Me a You Need To Calm Down sa napriek hviezdnym hosťom dostali najvyššie na druhé miesto najprestížnejšej americkej hitparády. V žiadnom prípade teda nemožno hovoriť o prepadákoch, no pri dominancii samotného albumu, ktorý s obrovským náskokom pred konkurenciou debutoval na vrchole albumového rebríčka Billboard 200, sa určite očakávali podobné úspechy aj v tom singlovom. Možno aj preto z nahrávky, ktorá vyšla 23. augusta, vydala ešte pred koncom leta aj tretí videosingel v podobe titulnej skladby Lover.

Taylor Swift v nej znie spieva, ako inak, o láske a znie pritom úplne inak než vo svojich synth/elektro-popových hitoch z posledných rokov. Svojou atmosférou a zvukom skladba oveľa viac pripomína "starú-dobrú country hviezdičku" ako "ultrapop" z posledných dvoch albumov. To jej môže u časti poslucháčov pomôcť, hoci ani zďaleka nejde o prvoplánový rádiový hit.


Práve naopak - to, že práve túto skladbu si zvolila za svoj ďalší singel, považujem za celkom odvážny krok. Chápal by som, ak by to spravila v období Vianoc, nakoľko tie aj v samotnom texte spomína. Na sklonku leta je však podobná balada v rádiu prinajmenšom nezvyčajná. Je však možné, že si časom získa viac priaznivcov, ktorí sa k nej dostanú postupne a v singlovom rebríčku vydrží o to dlhšie.

Podobne ako v prípade predošlého vizuálu You Need To Calm Down, aj tento videoklip režírovala samotná speváčka spoločne s Drewom Kirschom. Všetko tak nasvedčuje tomu, že po rokoch spolupráce s režisérom Daveom Meyersom sa Taylor rozhodla výrazne zmeniť nielen manažment, ale aj svoj produkčný tím.

Výsledok pritom vôbec nedopadol zle. Inšpiráciou bola skladba You Are In Love z albumu 1989, v ktorej sa spieva o dvoch milencoch tancujúcich v snehovej guli. Hlavnú mužskú úlohu si pred kamerou zahral Christian Owens, ktorý ako tanečník Taylor sprevádza už od roku 2015, kedy sa objavil na jej turné k albumu 1989. Swift ho dokonca označila za jeden z najväčších talentov, aké pozná.

Taylor Swift, 2019 Zdroj: Facebook.com/TaylorSwift

Speváčka minulý týždeň novinku podporila aj na odovzdávaní cien MTV Video Music Awards, kde ju predviedla spolu s predchádzajúcim singlom You Need To Calm Down. Napriek tomu novinka v spomínanom singlovom rebríčku debutovala až na 19. priečke. Jeho ďalšie vydania ukážu, či má pieseň potenciál stúpať vyššie alebo sa stane jej najslabším singlom (z hľadiska komerčného úspechu) za posledné roky.

Isté však je, že načasovanie albumu na obdobie leta sa jej minimálne z hľadiska úspešnosti singlov príliš nevyplatilo. Tento krok je o to menej pochopiteľný, že všetky svoje doterajšie albumy vydala v októbri alebo novembri, čo je obdobie, kedy fanúšikovia novinky popových hviezd očakávajú a sledujú oveľa viac, kým leto skôr patrí hitom "nealbumových" umelcov. Možno ju však k augustovej propagácii albumu "donútila" práve účasť na čoraz menej divácky atraktívnom udeľovaní hudobných cien MTV.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/TaylorSwift

Súvisiaci interpreti: Taylor Swift