Najúspešnejšia česká metalová kapela Arakain oslavuje 40 rokov svojej existencie počas celého roka 2022 koncertmi v Českej republike. V decembri oslávi 40 rokov aj v bratislavskom MMC spolu so slovenskými metalovými veteránmi Dereš.


Skupina Arakain si 40. výročie svojho vzniku pripomína na koncertoch s repertoárom z celej svojej histórie, aby si spolu s fanúšikmi pripomenula všetky najväčšie hity a zásadné skladby. Vrcholom osláv bude najväčší koncert v histórii kapely s účasťou bývalých spevákov, ktorý sa odohrá 28. januára 2023 v O2 Universum v Prahe.

Ešte predtým ale kapela začiatkom decembra vystúpi v troch slovenských kluboch - bratislavskom MMC (1.12.), žilinskom Smer Klube 77 (2.12.) a košickom Collosseu (3.12.). V Bratislave bude mať aj špeciálneho hosťa, kapelu Dereš. Obe skupiny už v minulosti spolupracovali - v 80. rokoch minulého storočia absolvovali spoločné česko-slovenské turné. Skupina Dereš tento rok oslovila manažment Arakainu s ponukou urobiť spoločný koncert, napokon to bude počas bratislavskej zastávky výročného turné.

O kapelách

Kapela Arakain vznikla v roku 1982 v Prahe, jej základ vytvorili spevák a gitarista Aleš Brichta, gitarista Jiří Urban a bubeník Miroslav "Tete" NedvědV roku 1985 začali s kapelou vystupovať mladá speváčka Hana Zaňáková, neskôr známa pod umeleckým pseudonymom Lucie Bílá.

Prvý vinylový singel kapely so skladbami Gladiátor a Excalibur vyšiel v januári 1988 vo vydavateľstve Panton. Od roku 1990 vydal Arakain 27 albumov a počas 40-ročnej existencie sa v kapele vystriedalo mnoho známych hudobníkov. V Bratislave skupina vystúpi v aktuálnej zostave Honza Toužimský, Jiří Urban, Mirek Mach, Lukáš "Doxa" Doksanský a Marek Loučka.


Skupina Dereš vznikla v roku 1986 a do povedomia sa dostala najmä hitmi Na panské a Zlatý vek. V roku 1991 sa pôvodná kapela rozpala a neskôr sa vracala na scénu iba v krátkych časových etapách a v rôznych zloženiach. V obdobiach medzi rokmi 1993 a 2003 vydala kapela tri single.

Dlhodobejší návrat kapely nastal až v roku 2015 a a o rok neskôr, symbolicky 30 rokov od vzniku kapely, vyšiel oficiálne debutový album Na panské mapujúci celú dovtedajšiu tvorbu skupiny. V roku 2017 vyšiel album aj na vinyle. V roku 2021 sa Dereš pripomenul novým metalovým singlom Tajné.


Podrobnosti o bratislavskom koncerte kapiel Arakain a Dereš nájdete na Facebook evente.

Text: Hudba.sk (zdroj: Martin Uherčík, Dereš)

Súvisiaci interpreti: Arakain