Keď v septembri minulého roka vyšiel album Skeleton Tree, najosobnejšia a najviac srdcervúca nahrávka v kariére Nicka Cavea, medzi fanúšikmi sa viedli debaty, či vôbec tie piesne, poznačené smrťou jeho syna Arthura, niekedy budeme mať možnosť počuť naživo. Teraz je jasné, že budeme - spevák ohlásil svoje najväčšie turné za posledné roky.

Nádeje fanúšikov v Európe prudko vzrástli po tom, ako Nick Cave s kapelou The Bad Seeds v januári odohrali sériu veľkých koncertov v Austrálii a na Novom Zélande. Pohľad na setlisty prezrádza, že na nich zaznela väčšina skladieb albumu Skeleton Tree (2016), ktorý spevák na začiatku jesene vydal spolu s dokumentom One More Time With Feeling. Ten približuje proces tvorby, ale aj pocity zraniteľnosti, bezmocnosti a prázdnoty, ktoré padli na hudobníkovu rodinu po tragickej udalosti.

Ak by sa Nick Cave tieto piesne rozhodol naživo nespievať, bolo by to úplne pochopiteľné pre každého, kto nahrávku počul a videl spomínaný film. Zdajú sa byť až príliš silné, príliš osobné a bolestivé na to, aby sa človek pravidelne takto otváral a "rezal do živého" pred masami ľudí. No spevák zverejnením zoznamu koncertov v najväčších halách po celej Európe opäť potvrdil, že je obrovskou a obdivuhodnou osobnosťou, ktorá sa prostredníctvom svojho umenia fanúšikom "rozdáva" naplno. Hovoril o tom aj v rozhovore pred ostatným turné k vynikajúcemu albumu Push The Sky Away (2013), v rámci ktorého sa s The Bad Seeds predstavil aj na Pohode. Bol to jeden z najlepších, ak nie vôbec najlepší koncert v histórii festivalu.

"Koncertovanie je jeden zo spôsobov, ako sa stať niekým iným, než v skutočnosti ste. Myslím, že všetci to pravdepodobne chceme robiť, alebo byť toho schopní, v čomkoľvek, čo robíme. Ak dokážeme niečo robiť dobre, cítime sa istým spôsobom povznesení. A keď vyjdete na pódium a robíte to pred množstvom ľudí, cítite to veľmi intenzívne. Cítite to tak na veľmi krátky, kompaktný čas a potom to už necítite. Ten pocit, že ste sa stali niekým iným, niekým lepším - je vyčerpávajúce prechádzať touto transformáciou každú noc, noc za nocou. Na konci toho všetkého si chcete len pozrieť telku a nič z toho neriešiť a hlavne neriešiť samého seba. To je ten hlavný problém s turné, skutočne, že sa tak veľmi koncentrujete na seba samého."

Na turné k albumu Skeleton Tree sú tieto pocity pravdepodobne ešte intenzívnejšie, no to, že ich Nick Cave dokáže spracovať a pretaviť do svojho výkonu na pódiu, sľubuje ohromný a nezabudnuteľný zážitok, rovnako ako prítomnosť jeho nezameniteľného spolupracovníka, hudobného mága Warrena Ellisa a ďalších členov kapely The Bad Seeds (Martyn Casey, Thomas Wydler, Jim Sclavunos, Conway Savage, George Vjestica a Larry Mullins).

Európska časť turné sa uskutoční na jeseň, odštartuje 24. septembra v anglickom Bournemouthe. V Prahe sa austrálska hudobná legenda predstaví 26. októbra v O2 aréne, vo Viedni 1. novembra v Stadthalle. V oboch mestách sa predstavil aj na predchádzajúcom turné v roku 2013, z Prahy sme vám priniesli reportáž. Ďalšími zastávkami sú napríklad Londýn, Paríž, Amsterdam, Oslo, Štokholm, Kodaň, Berlín, Varšava, Belehrad, Rím, Ženeva či Atény. Lístky na všetky koncerty sa dostanú do predaja v piatok 17. februára. Sledujte oficiálny web www.nickcave.com.


Prečítajte si tiež:

Dá sa vyrovnať so smrťou dieťaťa? Nick Cave a jeho intímna filmová spoveď

Najlepšie albumy roka podľa kritikov nahrali David Bowie, Beyoncé a Nick Cave

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Nickcave.com)
Foto: Nickcave.com

Súvisiaci interpreti: Nick Cave & Bad Seeds