Dnes krátko pred poludním sa na Panónskych poliach pri rakúskej obci Nickelsdorf začne 8. ročník hudobného festivalu Nova Rock. Podujatie neoficiálne odštartovalo už vo štvrtok večer, kedy sa na treťom Red Bull Brandwagen stagei predstavili prvé dve kapely - Thirteen Days a 3 Feet Smaller.

Na najväčšom festivale rockovej a metalovej hudby v oblasti strednej Európy počas troch dní vystúpi vyše 80 interpretov. Najväčšiu pozornosť budú samozrejme pútať headlineri jednotlivých dní - americké formácie Linkin Park a Metallica a nemecká stálica Die Toten Hosen. Denná kapacita areálu, ktorý je situovaný iba 40 kilometrov od Bratislavy, je 55-tisíc ľudí.

Marilyn Manson alebo Linkin Park? Vyberte si

Piatkový program odštartuje o 12:00 na druhom Red stagei kapela .sPout. Na tom istom pódiu počas úvodného dňa vystúpia Devildriver, August Burns Red, Steel Panther, Killswitch Engage, Lamb of God, Refused, Within Temptation a na záver excentrický Marilyn Manson, ktorý na Nova Rocku predstaví svoju novú štúdiovku Born Villain (2012). Jeho koncert sa však bude prekrývať s najväčšou hviezdou prvého dňa - skupinou Linkin Park, fanúšikovia oboch interpretov si budú musieť vybrať.

Na hlavnom pódiu s názvom Blue Stage sa budú o pozornosť publika usilovať napríklad The Answer, Lagwagon, The Gaslight Anthem, The Baseballs alebo The Offspring. Posledná menovaná formácia združená okolo speváka Dextera Hollanda uvedie 25. júna na trh nový album Days Go By a očakáva sa, že niekoľko kúskov z neho zahrá aj v Nickelsdorfe.

Na 21:15 je naplánované vystúpenie kapely Rise Against, ktorá sa vlani predviedla na ďalšom veľkom rakúskom festivale Frequency pred headlinerom celého podujatia - skupinou Foo Fighters. Tentoraz ľudí zahrejú pred spomínanou americkou numetalovou formáciou Linkin Park, ktorá sa na Nova Rock vráti po roku. Aj v ich prípade sa fanúšikovia dočkajú úplne nových skladieb. Kapela totiž okrem svojich najväčších hitov predstaví aj očakávanú piatu štúdiovku Living Things, ktorá vyjde 25. júna. Prvým singlo z albumu je skladba Burn It Down, ku ktorej skupina nedávno predstavila videoklip.

Linkin Park - Burn It Down

Sobota v znamení rocku, metalu i hip-hopu

V sobotu popoludní si na Nova Rocku prídu na svoje priaznivci kapiel Biohazard, Hatebreed či Puddle of Mudd. Na hlavnom Blue stagei sa po 16:55 predstaví newyorský raper Everlast, známy hitom What It's Like, a po ňom britská alternatívno-rocková skupina Kasabian, ktorá o štyri týždne neskôr zavíta aj na trenčiansku Pohodu. Sobota bude patriť aj kapelám Opeth, Dimmu Borgir a Machine Head. Program na Red stagei uzavrie floridská numetalová kapela Limp Bizkit. Formácia Freda Dursta sa na Nova Rocku ukáže už bez DJa Lethala.

Na hlavnom Blue stagei okorenia rockový festival hip-hopoví Cypress Hill, ktorí sa na Slovensku v minulosti predstavili na Hodokvase v Piešťanoch. Pred finále, o ktoré sa postarajú Die Toten Hosen, sa pred publikum postavia Billy Talent. Kanadská rocková formácia sa po Nova Rocku príde pozrieť aj na Slovensko, v utorok 12. júna vystúpi v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC).

Everlast - What It's Like

Slayer s Metallicou prevalcujú Nightwish

Nedeľňajší program odštartuje ešte predpoludním skupina The Computers. Na hlavnom pódiu si počas záverečného dňa prídu na svoje najmä metaloví fanúšikovia - vystúpi tu aj Gojira, As I Lay Dying, Trivium, Oomph! či Mastodon. Na druhom pódiu sa zase predstavia Cancer Bats, Russkaja, Turbonegro, Mad Caddies, Evanescence alebo Corey Taylor, ktorý je známy ako spevák skupín Slipknot a Stone Sour.

Program hlavného Blue Stageu sa večer priblíži k vrcholu koncertom americkej thrashmetalovej formácie Slayer, ktorá sa už na druhý deň - v pondelok 11. júna - spolu so spomínanou francúzskou kapelou Gojira ukáže aj v Bratislave. Program hlavného pódia potom na chvíľku "zjemní" koncert fínskej kapely Nightwish, tá zase koncom júna zavíta na festival Topfest do Piešťan.

Zaradenie symphonic metalovej kapely medzi dve legendy thrash metalu je trochu zvláštnou dramaturgiou, no o to viac vyznie záverečný koncert hlavnej hviezdy nedeľného večera a pre mnohých aj celého festivalu. Fínom na čele so švédskou speváčkou Anette Olzon však hrozí, že ich fanúšikovia privítajú na pódiu so vztýčenými prostredníkmi.

Absolútnym vrcholom ôsmeho ročníka Nova Rocku, ktorý každoročne navštevuje viac ako tisíc ľudí zo Slovenska, bude totiž po 23:00 dvojhodinové vystúpenie legendárnej skupiny Metallica. Kapela v Rakúsku odohrá zrejme všetky skladby z eponymnej nahrávky z roku 1991, známej ako čierny album. Skupina s ňou začiatkom 90. rokov bodovala zásluhou singlov Enter Sandman, The Unforgiven, Nothing Else Matters, Wherever I May Roam či Sad but True, z ktorých niektoré majú dnes už kultový status. Zaznieť by mali aj jej ďalšie hity ako Master of Puppets, One, Seek & Destroy či For Whom the Bell Tolls.

Sledujte Hudba.sk, počas festivalu budeme prinášať správy z diania a v pondelok nájdete v sekcii Magazín exkluzívnu reportáž s fotoreportom.

Metallica - Enter Sandman (live - Nimes, 2009)

Zdroj: SITA, pm
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Linkin Park, Metallica