Boli časy, keď sa ľudia sťažovali, že na Slovensko nechodia veľké a zaujímavé hudobné mená zo zahraničia. Teraz k nám pravidelne aj mimo festivalovej sezóny chodia nielen tie veľké, ale aj menej známe, no často o to zaujímavejšie.

A ľudia sa sťažujú naďalej, pretože požiadavka: "chceme koncerty svetových interpretov", sa medzitým prirodzene doladila na: "chceme koncerty svojich obľúbených svetových interpretov, značka: lacno". Kultúra chodenia na koncerty s cieľom spoznať niečo nové tu jednoducho chýba, minimálne u starších generácií.

Ak nepatríte medzi tých, ktorí namiesto živých hudobných zážitkov dávajú prednosť sledovaniu televízie, určite sa aj túto jeseň chystáte na niektorý z koncertov. My sme vybrali desať, ktoré podľa nás budú stáť za to a z ktorých prinesieme aj reportáže. Na konci článku nájdete ešte o niečo širší výber, ktorý svedčí o tom, že to u nás s koncertami skutočne nie je až také zlé.

Chaka Khan - 10. október, Bratislava, ŠH Pasienky

Už túto stredu sa na Slovensku po prvýkrát predstaví kráľovná funku Chaka Khan. Desaťnásobná držiteľka Grammy počas štyridsiatich rokov svojho pôsobenia na scéne ovplyvnila celé generácie soulových, R&B i popových umelcov. Za všetkých spomenieme Whitney Houston, ktorá pred 20 rokmi prespievala jej hit I'm Every Woman. Okrem legendárnej speváčky v Hant aréne (ŠH Pasienky) vystúpia Anita Soul, Svetlana Rymarenko či Funk Unit Martina Valihoru.

Aktualizované: Pozrite si fotoreport z koncertu Chaky Khan


The Cranberries - 13. október, Bratislava, Incheba

Írska kapela The Cranberries mala v Bratislave vystúpiť už na začiatku leta. Po prerušení turné kvôli osobným dôvodom speváčky Dolores O'Riordan však bol stanovený nový termín - sobota 13. októbra. Fanúšikovia sa môžu tešiť na novinky z albumu Roses, ktorý kapela vydala vo februári po vyše desaťročnej tvorivej pauze. Podľa Setlist.fm hráva kapela na koncertoch aktuálneho turné vyše 20 skladieb, takže nebudú chýbať ani staršie hity, ktorých majú The Cranberries naozaj dosť. Ako predskokanka vystúpi Katarína Knechtová.

Aktualizované: Najväčšie hity The Cranberries spievala zaplnená Incheba


Katie Melua - 10. november, Bratislava, Incheba

Rodenej Gruzínke s britským občianstvom príroda nadelila nielen krásu ale aj podmanivý hlas a talent, vďaka ktorému sa dokáže v 21. storočí uživiť spievaním "obyčajných" bluesových a folkových pesničiek. A nielen uživiť, Katie Melua patrí medzi najbohatšie britské hudobníčky do 30 rokov. Napriek úspechu na svetovej hudobnej scéne ju veľa ľudí u nás nepozná (podobne ako Chaku Khan), za čo môžeme "vďačiť" obmedzenosti hudobných dramaturgov vo väčšine rádií. 10. novembra príde pôvabná pesničkárka prvýkrát na Slovensko, takže je najvyšší čas vypnúť rádio a započúvať sa do jej tvorby. Viac sa o nej dočítate TU.


John Scofield Trio - 13. november, Bratislava, Ateliér Babylon

Okrem Bratislavských jazzových dní nás túto jeseň čaká ešte jedna veľká jazzová lahôdka. Je ňou koncert fenomenálneho gitaristu Johna Scofielda, ktorý patrí medzi najkomplexnejších a najostrieľanejších inštrumentalistov na scéne. Je štýlovo všestranný, no nechýba mu osobitý výraz a schopnosť improvizácie. Na to však potrebuje rovnocenných spoluhráčov, ktorými nepochybne sú Steve Swallow (basgitara) a Bill Stewart (bicie). Vo vystúpeniach tohto tria je spoločne s virtuozitou naplno obsiahnutá aj radosť z hudby, ktorá stelesňuje energického a drsného ducha jazzu z dávnych čias jeho zrodu.

Vstupenky na koncert:  Predpredaj.sk


Nils Frahm - 14. november, Bratislava, Ateliér Babylon

Mimoriadne nabitý november prinesie aj koncert jedného z
najzaujímavejších mladých talentov na poli súčasnej vážnej hudby. Berlínčan Nils Frahm patrí k novej vlne skladateľov, ktorí klasické nástroje kombinujú s elektronikou či vysamplovanými zvukmi urbánneho prostredia. Medzi jeho fanúšikov patrí napríklad Thom Yorke z Radiohead. Okrem viacerých sólových nahrávok nájdete v jeho diskografii aj spoluprácu s islandským skladateľom Ólafurom Arnaldsom, s ktorým pri príležitosti Record Store Day nahral a vydal štvorskladbový vinyl s názvom Stare (2012).


Sting - 17. november, Košice, Steel aréna

Okrem Bratislavy majú na Slovensku iba Košice nielen dostatok záujemcov o koncerty ale aj technické zázemie pre svetové hviezdy v podobe Steel arény. Práve tam sa 17. novembra predstaví britská hudobná legenda Sting. Na aktuálnom turné Back to Bass sa vracia ku svojim rockovým koreňom s päťčlennou kapelou, v ktorej bude okrem spevu hrať na basgitare - tak, ako vo svojich začiatkoch v The Police. Fanúšikovia sa tak v jeho podaní dočkajú nielen sólových hitov Englishman in New York, Shape of My Heart či Desert Rose, ale aj na kultové skladby Every Little Thing She Does Is Magic, Message in a Bottle, Every Breath You Take a ďalšie.

Vstupenky na koncert:  Predpredaj.sk


Pražský výběr - 17. november, Bratislava, NTC

Aktualizácia (16.10.): Z desiatky odporúčaných koncertov je už len sedem. Dva sa už konali a jeden je zrušený - Pražský výběr na výročie Nežnej revolúcie v Bratislave bohužiaľ nevystúpi.

Garbage - 18. november, Bratislava, NTC

O deň neskôr sa na rovnakom mieste predstaví Garbage - jedna z najvýraznejších amerických alternatívnych kapiel "post-nirvanovskej" éry. Eponymný debut a druhá štúdiovka Version 2.0 priniesli kapele okamžitý úspech a hity z 90. rokov ako Only Happy When It Rains, Stupid Girl, Special, I Think I'm Paranoid či titulná skladba k bondovke The World Is Not Enough rezonujú dodnes. Na začiatku nového milénia kapela vydala dva albumy, ktoré však na predchádzajúce úspechy nenadviazali a kapela sa rozhodla pre pauzu. Po siedmich rokoch vyšiel v máji nový album Not Your Kind of People a takisto po siedmich rokoch od koncertu na Pohode sa Garbage na čele s charizmatickou Shirley Manson vrátia na Slovensko. Podľa videí zo skúšok na turné je jasné, že pôjde o jeden z rockových vrcholov sezóny.


Mark Lanegan Band - 20. november, Bratislava, Stará tržnica

Vyššie sme spomenuli Nirvanu a Pohodu, to isté môžeme urobiť aj pri ďalšom odporúčanom koncerte. Kým Garbage nastúpili na scénu až po tom, ako sa tragicky skončila existencia kultovej kapely, Mark Lanegan s partiou okolo Kurta Cobaina spolupracoval ešte v čase, kedy ich svet nepoznal. Jeho pôvodná skupina Screaming Trees je označovaná za jedného z priekopníkov seattleskej školy a štýlu grunge, po jej rozpade sa presadil ako sólový muzikant. Známy je aj vďaka účinkovaniu v kapele Queens of the Stone Age, s ktorou nahral tri albumy. A Pohoda? Tá koncert, na ktorom Lanegan predstaví svoj nový temný album Blues Funeral, organizuje.


Seal - 29. november, Bratislava, Incheba

Sú mená, pri ktorých si môžete povedať: "tento tu už hral, načo ho volajú znova". Pri ikone hudobnej scény, akou je Seal, však takáto úvaha nie je veľmi na mieste. Britský spevák má pódiovú charizmu a hlasový fond, s ktorými na koncertoch nemusí predvádzať nezmyselné tanečné kreácie, aby zaujal, ani si pomáhať playbackom, aby znel presvedčivo. Navyše po siedmich rokoch do Bratislavy prinesie nielen hity, ktoré všetci poznajú, ale aj repertoár z posledných dvoch albumov Soul (2008) a Soul II (2011). Na oboch vzdáva hold velikánom hudby, ktorú Slováci počas desaťročí za železnou oponou nemali možnosť spoznať. Jeho koncert teda nie je len zážitkom, ale aj poučným výletom do histórie, ktorý by mal absolvovať každý fanúšik skutočnej hudby.

Vstupenky na koncert:  Predpredaj.sk


Okrem spomenutých koncertov túto jeseň v Bratislave vystúpi napríklad prog-rocková kapela The Flower Kings, obľúbení Balkánci Boban i Marko Markovic Orkestar, elektronická banda Kosheen, či operné hviezdy Montserrat Caballé a José Carreras.

Mimoriadne nabitý je aj koncertný kalendár na metalovej scéne, kde sa fanúšikovia môžu do konca roka tešiť na mená ako Jeff Loomis, Lacuna Coil, Testament, Kreator, Morbid Angel, Dark Tranquillity alebo Cradle of Filth. Všetci spomenutí vystúpia v bratislavskom MMC, no kvalitný metal zavíta aj do Košíc, kde vystúpia Paradise Lost alebo bývalí vokalisti Iron Maiden Paul Di'Anno a Blaze Bayley so spoločným koncertným projektom Legendary Voices.

Zo stálic českej a slovenskej scény patria medzi najväčšie udalosti jesene koncert Čechomoru s orchestrom v NTC, turné Karla Gotta, turné Andreja Šebana či narodeninový koncert Mira Žbirku.

Odporúčané koncerty do konca roka 2012:

Bratislava:
10. 10. 2012 - Chaka Khan, ŠH Pasienky
12. 10. 2012 - GusGus, Ateliér Babylon (vypredané!)
13. 10. 2012 - The Cranberries (+Katarína Knechtová), Incheba
17. 10. 2012 - Belleruche, KC Dunaj
18. 10. 2012 - Čechomor s orchestrom, NTC (kúpiť lístky)
20. 10. 2012 - Karel Gott, Zimný štadión O. Nepelu (info o celom turné)
22. 10. 2012 - The Flower Kings, MMC
26. 10. 2012 - Architects, Randal
28. 10. 2012 - Boban i Marko Markovic Orkestar, MMC
01. 11. 2012 - Time Switch (ex-N.O.H.A.), KC Dunaj
09. 11. 2012 - Jeff Loomis, Vildhjarta, Monuments, Stealing Axion, MMC
10. 11. 2012 - Katie Melua (+BOY), Incheba
13. 11. 2012 - John Scofield Trio, Ateliér Babylon (kúpiť lístky)
14. 11. 2012 - Nils Frahm, Ateliér Babylon
15. 11. 2012 - Andrej Šeban, DK Zrkadlový háj (info o celom turné)
16. 11. 2012 - Kosheen, LOFT!
16. 11. 2012 - Red Bull Soundclash: Vidiek vs. PPE, Stará tržnica (viac info)
17. 11. 2012 - Pražský výběr, NTC (ZRUŠENÝ KONCERT)
18. 11. 2012 - Garbage, NTC
20. 11. 2012 - Mark Lanegan Band, Stará tržnica
20. 11. 2012 - Lacuna Coil (+This Is She), MMC
21. 11. 2012 - Lonely Drifter Karen (NouveauNu.Night), KC Dunaj
21. 11. 2012 - Veľké slovenské hlasy - Adriana Kučerová, Slovenská filharmónia
23. 11. 2012 - Testament, MMC
28. 11. 2012 - Kreator, Morbid Angel, Nile, MMC
28. 11. 2012 - Me and My Drummer, KC Dunaj
29. 11. 2012 - Seal, Incheba (kúpiť lístky)
30. 11. 2012 - Metal Attack Over Europe, MMC
05. 12. 2012 - Miro Žbirka - Happy Birthday (+orchester a hostia), Zimný štadión O. Nepelu
05. 12. 2012 - N.O.H.A., Ateliér Babylon
13. 12. 2012 - NouveauNu festival (Masha Qrella, Le Corps Mince de Francoise, Drums of Death, Kubo Ursiny & Provisorium), Ateliér Babylon // 14. 12. ten istý lineup v Prešove
13. 12. 2012 - Cradle of Filth, MMC
15. 12. 2012 - Montserrat Caballé, Incheba
18. 12. 2012 - Shantel & Bucovina Club Orkestar, Ateliér Babylon
20. 12. 2012 - José Carreras, Zimný štadión O. Nepelu

Košice:
15. 10. 2012 - GusGus, Tabačka
17. 10. 2012 - Paradise Lost (+Soen), Colloseum
17. 10. 2012 - Karel Gott, Steel aréna (info o celom turné)
26. 10. 2012 - Kool & The Gang (v rámci BJD 2012), Infiniti aréna
08. 11. 2012 - Legendary Voices of Iron Maiden, Colloseum
11. 11. 2012 - Tommy Emmanuel, Kresťanské centrum AC
12. 11. 2012 - Andrej Šeban, GES Club (info o celom turné)
17. 11. 2012 - Sting, Steel aréna (kúpiť lístky)
23. 11. 2012 - Piotr Rubik, Steel aréna

Autor: Patrik Marflák
Ilustračné foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk