Fanúšikovia elektronickej hudby sa už o dva mesiace dočkajú ďalšieho pokračovania podujatia Telekom Electronic Beats. Putovný festival do Bratislavy tentokrát privezie dve veľké osobnosti klubovej scény, ktorými sú Four Tet a Daniel Victor Snaith, známy ako Caribou, Manitoba či Daphni. Práve pod týmto aliasom zahrá 11. apríla v Bratislave.

Festival Electronic Beats sa v rámci tohtoročnej jarnej série konať vo Varšave, Prahe a Kolíne nad Rýnom a v Bratislave. Dejiskom slovenského vydania bude v piatok 11. apríla opäť Refinery Gallery (Vlčie hrdlo), ktorej novootvorená zrekonštruovaná časť poskytne návštevníkom festivalu ešte väčšie pohodlie a príjemný zážitok nielen z koncertov, ale aj sprievodných aktivít počas večera. 

Okrem mien, o ktorých sa začalo hovoriť minulý týždeň a ktoré boli dnes definitívne potvrdené, organizátori slovenského vydania sľubujú ešte jedného špeciálneho hosťa, ktorého meno sa dozvieme neskôr. Na jeho zverejnenie však neradno čakať, lístky na Electronic Beats sa v posledných rokoch vždy vypredali v predstihu.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Electronic Beats Bratislava 2014 Zdroj: PR

Hviezdy klubovej elektroniky aj objav indie scény

Ako headliner sa tentokrát predvedie Kieran Hebden alias Four Tet. Hudobník pochádzajúci z Londýna svoju kariéru odštartoval v post-rockovej kapele Fridge. Počiatky jeho sólovej produkcie boli ovplyvnené technom, folkom, experimentálnym jazzom a hip-hopom, pričom postupne sa dostal k tvorbe tanečnej hudby. 

V roku 1999 vydal prvú sólovku Dialogue, po ktorej nasledovali nahrávky Pause (2001), Rounds (2003), Everything Ecstatic (2005), There Is Love in You (2010), Pink (2012) a Beautiful Rewind (2013). Okrem toho má na konte aj štyri spoločné albumy s jazzovým bubeníkom Steveom Reidom. Spolupracoval tiež s Burialom, Thomom Yorkeom či Jamiem XX. Remixoval napríklad skladby od Aphex Twina, Radiohead, Bonoba, Manic Street Preachers, Bloc Party, Foals, Kings of Convenience či The XX.

Vypočujte si jeho decembrový set z Tokia:

Four Tet - Live in Tokio, 2013

Ďalším veľkým lákadlom je kanadský projekt Daphni - jeden z aliasov všestranného hudobníka, ktorý sa pred dvomi rokmi ako Caribou predstavil na trenčianskej Pohode. Daniel Victor Snaith má na konte šesť albumov, prvý pod menom Daphni vydal vlani. Nazval ho Jiaolong a predstavil na ňom svoju tanečnú produkciu v štýloch techno a house.


Zahraničnú časť lineupu nateraz uzatvára mladá indie/elektronická kapela I Break Horses zo Švédska, ktorá sa okrem iných úspechov môže pochváliť aj pozíciou predskokanov na turné islandských velikánov Sigur Rós či Francúzov M83. Aktuálny album Chiaroscuro vyšiel len pred dvomi týždňami na značke Bella Union a zaznamenal pomerne slušnú reakciu hudobných kritikov.


Lokálnym zástupcom v programe bude slovenský producent a dídžej Jimmy Pé, ktorý sám seba označuje za kreatívneho prieskumníka zlomených beatov. Aktuálne žne úspechy na poli domácej hudobnej kritiky s kompiláciou Beat Garden 3, ktorú vydal spolu so svojim súputníkom GLGN v spoločnom vydavateľstve Gergaz. Na festivale Electronic Beats sa predstaví v úlohe dídžeja, ktorý bude prepájať jednotlivé vystúpenia večera.


Cez Telekom Benefit aj do Prahy a Varšavy

Lístky sú v predpredaji dostupné od dnešného dňa prostredníctvom Predpredaj.sk za 14 eur, v deň festivalu priamo na mieste bude možné zakúpiť lístky v sume 18 eur. Zákazníci Telekomu môžu využiť výhody vernostného programu Telekom Benefit a zakúpiť si limitovaný počet lístkov za zvýhodnenú cenu 10 eur.

Okrem bratislavského festivalu je možné cez Telekom Benefit zakúpiť od dnešného dňa aj obmedzený počet lístkov na pražský Electronic Beats Festival, ktorý už je oficiálne vypredaný a na Electronic Beats Festival vo Varšave, ktorého predaj začne po ohlásení lineupu v priebehu februára.  

Lístky je možné pohodlne zakúpiť aj cez mobilné aplikácie: Electronic Beats Video App a Radio App, ktoré su voľne stiahnuteľné pre iOS a Android. Okrem toho v nich nájdete aj najlepšie momenty z minuloročnej série festivalov, ozdobenej takými menami ako Woodkid, Giorgio Moroder, Disclosure, Efterklang či Nôze.

Electronic Beats (EB) je medzinárodný hudobný program vytvorený spoločnosťou Telekom. Všetky jeho aktivity zdieľajú spoločný virtuálny domov na adrese electronicbeats.net, kde najnovšie informácie o hudobníkoch a podujatiach striedajú reportáže na témy ako cestovanie, umenie, dizajn či fashion. Portál, venovaný dianiu okolo progresívnej hudby, obsahuje aj svoje vlastné EB Radio a EB Video. Mediálne portfólio uzatvárajú zberateľská podoba tlačeného EB magazínu a mnohokrát ocenená séria DVD Slices, ktoré obe vychádzajú štvrťročne vo vybranej distribúcii.

Pre viac informácií navštívte www.electronicbeats.net.

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Electronic Beats)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Four Tet