Spojenie britskej hudobnej legendy Depeche Mode a holandského režiséra a fotografa Antona Corbijna funguje znamenite už viac než 20 rokov. Jeho prevažne čiernobiele videá sprevádzali aspoň jeden singel na každom albume od Black Celebration (1986) s výnimkou platne Sounds of the Universe.

Včera skupina predstavila jeho vizuál k novinke Where's The Revolution. Trojica Dave Gahan, Martin Gore a Andy Fletcher v ňom skladbu prezentuje vo vyprázdnenom industriálnom areáli, v ktorom sa uprostred veľkej plochy medzi budovami nenachádza nič len z dosiek zbúchané pódium. Frontman na ňom v obleku a s diktátorskými gestami reční pred skupinou pochodujúcic robotníkov či žien, ktoré mávajú vlajkami. Na konci však prichádza tak, ako ho poznáme z koncertov, a Gore sa s gitarou posúva bližšie k obecenstvu.

Čo by mohlo byť odkazom videa? V texte skladby Depeche Mode komentujú nepriaznivý vývoj vo svete. V klipe zase ukazujú známy fakt, že hudobníci majú k ľuďom bližšie ako politici. Dokážu však naštartovať pozitívnu revolúciu? Odľahčením videa je vtipná pasáž, v ktorej majú všetci traja bradu a fúzy, aké nosil Karl Marx. Ktovie, či by sa mu prvá ochutnávka z očakávaného albumu Spirit páčila a čo by on povedal na svet v 21. storočí...

Prečítajte si: Depeche Mode sú späť! Album Spirit ovplyvnila politika aj Bowie


Depeche Mode vydajú svoj štrnásty album 17. marca. V základnej verzii bude obsahovať dvanásť skladieb, na ktorých kapela spolupracovala s anglickým producentom Jamesom Fordom (Foals, Florence & The Machine, Arctic Monkeys...). Skupina následne odštartuje veľké turné Global Spirit Tour, v rámci ktorého sa 20. mája predstaví aj v Bratislave na futbalovom štadióne Pasienky.

Kapela ešte pred zverejnením videoklipu oznámila, že najbližší rok nechá vybraných fanúšikov spravovať svoju oficiálnu facebookovú stránku. Každý deň dostane jeden priaznivec kapely možnosť zverejniť svoje vlastné príbehy, videá, fotografie, coververzie skladieb či iný obsah súvisiaci s Depeche Mode. Nápad, ktorý na sociálnej sieti odprezentoval Dave Gahan, sa samozrejme u fanúšikov stretol s obrovským ohlasom.



Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA)
Foto: Anton Corbijn

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode