Vo Veľkej Británii nikdy nebola núdza o dravé rockové kapely či inovatívne elektronické formácie, no v poslednom desaťročí sa na ostrovoch pravidelne objavujú aj veľké spevácke osobnosti, ktoré, na rozdiel od amerických popových hviezd, vychádzajú najmä zo soulových základov.

Novú vlnu britského soulu a R&B odštartovali pred 10 rokmi najmä speváčky Amy Winehouse a Joss Stone, ktoré vydali svoje debutové albumy zhodne v roku 2003. Prvá menovaná však svoju strmú cestu na vrchol nezvládla a v roku 2011 sa po dlhoročných problémoch s drogovou a alkoholovou závislosťou stala zatiaľ poslednou členkou neslávne známeho Klubu 27.

Nový hudobný trend, ktorý sa vďaka jej tvorbe stal hlavným prúdom súčasnej britskej pop music, však jej smrťou ani zďaleka neskončil. Už počas jej života sa na vrchol popového sveta dostala ďalšia fenomenálna anglická speváčka Adele, ktorej druhý album 21 (2011) je komerčne najúspešnejšou nahrávkou 21. storočia. Treťou výraznou soulovou speváčkou, ktorej debutový album je už druhý rok po sebe najpredávanejšou platňou vo Veľkej Británii, je Emeli Sandé. Za zmienku stoja aj ďalšie výrazné britské ženské hlasy z posledných rokov ako Florence Welsh, Jessie J, Ellie Goulding, Katy B, Lianne La Havas či minuloročná senzácia Jessie Ware, ich štýly sú však už od silnej soulovej vlny viac či menej vzdialené.

V roku 2013 prílev nových veľkých soul/R&B speváčok na ostrovnej scéne zdá sa definitívne utíchol (poslednou "lastovičkou" je Laura Mvula) a do popredia sa dostávajú skôr mužskí interpreti, medzi ktorými sa v ostatných rokoch - s omnoho menším úspechom, ako mali ich ženské kolegyne - pokúšali preraziť speváci ako Jamie Woon, Jamie Lidell alebo Alex Clare. Až tento rok akoby sa mužským soulovým hlasom konečne otvorili dvere k mainstreamovému úspechu. Jedným z najväčších objavov roka je nepochybne John Newman, 23-ročný spevák, ktorého debutový album Tribute prekvapujúco štartoval na prvom mieste britského rebríčka. V azda najsilnejšom týždni roka za sebou nechal očakávané novinky od Paula McCartneyho, Pearl Jam a Cher, pričom z vrcholu zosadil najmedializovanejšiu postavičku hudobného biznisu Miley Cyrus.

Zoznámte sa, toto je nový favorit hudobných kritikov

Podobný úspech ako Newman by mohol na budúci rok dosiahnuť aj ďalší horúci objav - Sam Smith (ospravedlňujem sa za "trochu" dlhšie intro). Debutoval vo februári singlom Lay Me Down, jeho hlas však fanúšikovia môžu poznať najmä z hitov Latch od elektronického dua Disclosure a La La La od Naughty Boya, ktorými sa ako nováčik na scéne uviedol v trochu inom štýle než je jeho vlastný. Koncom novembra vyšla v podobe singla aj jeho druhá spolupráca s Disclosure - skladba Together, na ktorej sa podieľal aj gitarista Nile Rodgers (Chic, Daft Punk). V súčasnosti sa však už sústreďuje na vlastnú sólovú kariéru, čo potvrdil už v októbri vydaním štvorskladbovej nahrávky Nirvana EP.


Prvým singlom z jeho pripravovaného dlhohrajúceho debutu bude pieseň Money on My Mind, ktorá by mala oficiálne vyjsť vo februári. 21-ročný spevák má tak dva mesiace na to, aby energickú skladbu s výrazným vokálom dostal do povedomia. Vzhľadom na aktuálne dianie okolo jeho osoby to však pravdepodobne nebude mať až také ťažké. Nedávno bol totiž nominovaný v ankete BBC Sound of..., ktorá vždy na konci roka ponúka zoznam 15 najväčších adeptov na celosvetový úspech v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. Meno interpreta, ktorého profesionáli z hudobného priemyslu tipujú na najväčšiu hviezdu roka 2014, sa dozvieme 10. januára.

Sam Smith v ankete BBC rozhodne patrí medzi favoritov, tento týždeň si totiž na konto pripísal ocenenie, ktoré je pre štart jeho veľkej sólovej kariéry ešte zásadnejšie - cenu Critics' Choice, ktorú prevezme 19. februára v Londýne na odovzdávaní cien BRIT Awards. Toto prestížne ocenenie hudobných kritikov pre najväčší nový talent na scéne v minulosti získali napríklad Adele, Florence and the Machine, Ellie Goulding, Jessie J, Emeli Sandé alebo Tom Odell.

Je teda zrejmé, že táto cena má naozaj veľkú výpovednú hodnotu a dokáže predpovedať budúci úspech interpreta. "Znamená to pre mňa celý svet. Je to jediné ocenenie, o ktoré sa naozaj zaujímam. Som veľkým fanúšikom speváčok a niektoré z nich, ktoré už vyhrali túto cenu, sú pre mňa veľkou inšpiráciou. Už len to, že ma nominovali, pre mňa znamenalo naozaj veľa," vyjadril sa mladý hudobník, s ktorým o cenu bojovali aj Ella Eyre a Chlöe Howl. Víťaza určili na základe panelu expertov, medzi ktorými boli hudobní publicisti z hudobných a lifestylových magazínov a webových stránok venujúcich sa hudbe, a tiež dramaturgovia veľkých rozhlasových a hudobných televíznych staníc.

Meno Sam Smith si zapamätajte, ešte o ňom určite budeme počuť.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Universal Music