Banská Štiavnica je počas letných horúčav jednou z obľúbených výletných destinácií Slovákov a láka aj turistov z okolitých krajín. Môže za to nielen bohatá a fascinujúca história banského mesta a s ňou súvisiaca architektúra historického centra plná jedinečných pamiatok, ale aj množstvo vodných nádrží – tajchov, v ktorých sa môžete počas horúceho dňa schladiť. V neposlednom rade je však Banská Štiavnica aj dôležitým kultúrnym a hudobným centrom regiónu.

Špeciálne v letnej sezóne sa veľkej obľube tešia koncerty pod holým nebom v ikonickom štiavnickom amfiteátri, kde pravidelne vystupujú špičkoví umelci slovenskej a českej hudobnej scény. Aj tento si tam počas celého leta môžete zájsť na koncert obľúbených interpretov rôznych žánrov. Ak sa do Banskej Štiavnice chystáte tento víkend, robíte dobre, pretože v piatok a sobotu tam vystúpi najpopulárnejší slovenský a rusínsky folklórny spevák súčasnosti Štefan Štec a skupina Para, považovaná za jednu z najlepších koncertných kapiel na našej scéne.

"Banská Štiavnica je mestečko, ktoré máme všetci radi a tiež si ho tak troška privlastňujeme. Priznám sa, že som intenzívne prežíval udalosti spojené s požiarom, ktorý sa Štiavnicou šíril. Jediné pozitívum bolo, že i napriek atmosfére v našej spoločnosti sa ľudia opäť spojili a preukázali obrovskú dávku spolupatričnosti a človečenstva," povedal Štefan Štec v nedávnom rozhovore pre Hudba.sk.

Fanúšikovia na jeho koncerte v piatok 21. júla zažijú nielen dobrú zábavu, ale aj atmosféru porozumenia, ktorú sa svojou tvorbou snaží podporovať. "Teším sa, že môžeme hudbou a dobrou náladou podporiť všetkých, ktorí si nájdu cestu na naše koncerty. Popri tej zábave sa však snažím, aby sa naše koncerty stali aj miestom vzájomného porozumenia, aby hudba pomohla búrať rôzne bariéry, ktoré nás oddeľujú. Spievam v rusínskom jazyku, nie každý mu rozumie, ale vďaka nálade, vzájomnému prepojeniu v danom mieste a okamihu sa stáva hudba univerzálnym jazykom, esenciou, ktorá nám pomáha odbremeniť sa od sklamaní, úzkostí či rôznych balvanov, ktoré si na svoje plecia nasadíme," hovorí Štefan Štec.

Hudbu ako prostriedok spájania a obrusovania hrán medzi ľuďmi s rôznymi presvedčeniami vníma aj skupina Para. Zároveň sa však nebojí vyjadriť vlastný názor a zaujať postoj. Potvrdzuje to aj v najnovšom singli Pre tých čo ostali, ktorý je o tom, že aj keď sa veci nevyvíjajú dobrým smerom, je dôležité zostať a bojovať.

"Vo všetkých úrovniach života je niekedy zostať omnoho ťažšie ako odísť. Avšak tí, ktorí sú ochotní byť prítomní aj v ťažkých časoch, tí, ktorí sa rozhodnú bojovať aj boje, ktoré sa z počiatku zdajú beznádejné, ale napokon prinesú výsledok, tým všetkým je venovaná naša nová pieseň," prezradili členovia skupiny, ktorá je známa svojou angažovanosťou v spoločenských témach.

Para na tento rok pripravuje nový album, ktorý plánuje vydať na jar 2024. Bude sa na ňom nachádzať aj najväčší domáci hit roka 2022 To okolo nás, ktorý určite zaznie aj na koncerte v sobou 22. júla v Banskej Štiavnici.

Ak však máte na tento víkend iné plány, spojiť známe lákadlá najkrajšieho slovenského mesta s koncertnými zážitkami môžete aj počas ďalších letných víkendov. Napríklad 6. augusta v amfiteátri svoj koncert odohrá Richard Müller v rámci letnej šnúry k albumu Čierna labuť biela vrana a na konci prázdnin, v stredu 30. augusta, na rovnakom mieste zaspievajú 4 Tenoři. O dva dni neskôr, v piatok 1. septembra, sa tam uskutoční špeciálny spomienkový koncert HEX pre Ďuďa

Text: Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Para