Spevácka stálica českej populárnej hudby chystá pre svojich fanúšikov sériu exkluzívnych koncertov pod názvom Černobílé turné. Vystúpenia, ktoré majú priniesť jedinečný zážitok, ale aj pomôcť, má na starosti režisér šou Česko Slovensko má talent Jeffo Minařík. Speváčka sa ho "obáva", pretože ju prehovoril aj k tancovaniu.

Lucie Bílá vystúpi v rámci svojho jesenného turné aj na Slovensku. Tretiu októbrovú sobotu plánuje odohrať koncert na bratislavsko Zimnom štadióne Ondreja Nepelu a o dva dni neskôr v košickej Steel Aréne. Cena vstupeniek sa pohybuje od 15 eur do 50 eur. Samotná speváčka sľubuje okrem hudby aj viaceré prekvapenia. Podľa organizátorov sa môžu fanúšikovia tešiť na pódiovú šou s "najväčšou scénickou výpravou v histórii česko-slovenského šoubiznisu".
 
Jedným z prekvapení bude aj spojenie spevu a tanca. Viacnásobná česká zlatá slávica na svojich koncertoch doteraz netancovala a prijíma tento oživujúci prvok ako výzvu. K "obavám", ktoré spomenula v súvislosti s Jeffom Minaříkom, patria aj ďalšie novinky. "Trochu sa Jeffa desím. Spomínal, že ma chce niekam zavesiť alebo odniekiaľ spustiť," so žartom priznala na piatkovej tlačovej konferencii. "Vietor do vlasov je jediný pohyb, ktorý zvládam prirodzene a oni budú chcieť, aby som tancovala a možno aj lietala vzduchom a ešte pri tom aj spievala," dodala.

Čierna je len najtmavší odtieň bielej 
        
Interpretka hitov Láska je láska, SMS, či Ave Maria vníma toto turné ako "malé Vianoce". Doposiaľ mala väčšinou koncerty intímnejšieho rázu, aby videla fanúšikom do očí. Tentokrát ale stavila na štadióny a haly, aby priniesla svojim poslucháčom okrem hudobného zážitku aj vizuálny. 

Názov Černobílé turné vznikol ako spojenie dvoch zložiek, ktoré k speváčke neodmysliteľne patria. Odhliadnuc od priezviska, je to aj čierna garderóba, ktorá pre ňu predstavuje eleganciu. "Nič v živote nie je len čierne alebo len biele. Napríklad ja sa najčastejšie obliekam do čiernych farieb, hoci som Bílá. Čierna je len najtmavší odtieň bielej a biela je len najsvetlejší odtieň čiernej, rovnako aj v živote ide len o uhol pohľadu a nič nie je jednotvárne, preto som sa rozhodla práve pre tento opozitný a zároveň jednoduchý názov pre svoje najväčšie turné," vysvetlila speváčka. Turné bude čiernobiele vďaka kostýmom a farebné vďaka veľkolepej scéne, tanečníkom, pódiu s desaťmetrovým mólom, veľkým LED obrazovkám a množstvu svetelných a pyrotechnických efektov.

Organizačný tím pripravujúci vystúpenia je zložený prevažne zo Slovákov. Väčšinu z nich porotkyňa Česko Slovensko má talent spoznala práve vďaka tejto reality šou. Jedným z nich je aj choreograf Miňo Kereš či fotograf Jakub Klimo, ktorý sa postaral o fotografie k vizuálu koncertnej šnúry. Ako predskokanka sa však predstaví Češka Patricie.

             
Nielen baviť, ale aj pomôcť                

Hoci si charizmatická diva dala za úlohu poskytnúť fanúšikom nezabudnuteľný večer, rozhodla sa spojiť exkluzívne vystúpenia aj s dobročinným úmyslom. Výťažok z turné totiž venuje nadácii Konto bariéry, s ktorou už dlhé roky spolupracuje. Nadácii pomáhajúcej ľuďom s handicapom plánuje pomôcť aj ináč. "Nerada sa v aute nudím, a tak štrikujem čierne a biele srdiečka," prezradila Lucie Bílá a ukázala štrikované výrobky. Tie si budú môcť kúpiť návštevníci koncertu priamo na mieste. Dôkazom toho, že koncert bude naozaj pre všetkých je aj symbolická suma pre držiteľov ZŤP kariet. 

Súčasťou repertoáru koncertov nebudú len známe piesne, ale aj ich zremixované verzie. O tie sa postarali opäť Slováci. Konkrétne producenti Marián Kachút, Tomáš Zubák a Peter Graus z Creative Music House. V rámci tejto spolupráce sa dá hovoriť aj o novom albume na budúci rok.Hoci má rada šansón hlavne preto, že je to "spievanie srdcom", výzvu vidí v elektronike.

"Pozrite, povedzte mi, v akom novom kabáte by ste ma chceli vidieť a ja sa rada prispôsobím," vyzvala slovenských producentov Lucie Bílá, keď jej ponúkli novú pieseň. "Malo by to byť rytmickejšie, veselšie a radostnejšie. Sama sa na to teším," uzavrela speváčka, ktorá sa neustále mení. Minulý rok to dokázala albumom Modi, na ktorom sa posunula k spomínanému šansónu (recenzia). Pozrite si krásny videoklip k titulnej skladbe, ktorý zverejnila v apríli.


Termíny koncertov Černobílého turné 2013:

14. 10. - Praha, Tipsport Aréna
15. 10. - Praha, Tipsport Aréna
17. 10. - Plzeň, Zimní stadion
19. 10. - Bratislava, Zimný štadión Ondreja Nepelu
21. 10. - Košice, Steel Aréna
23. 10. - Ostrava, ČEZ Aréna 
25. 10. - Zlín, Zimní stadion Luďka Čajky
27. 10. - Brno, Kajot Aréna
29. 10. - Pardubice, ČEZ Aréna
31. 10. - Liberec, Tipsport Aréna
3. 11. - České Budějovice, Budvar Aréna

Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/luciebila

Súvisiaci interpreti: Lucie Bílá