Na jeseň minulého roka si Matej Koreň k tridsiatym narodeninám daroval singel a videoklip Pod obraz boží, ktorým mnohých fanúšikov aj kolegov z hudobnej brandže príjemne prekvapil. Jeho ďalšia skladba má názov Kocka pána Rubika, ktorá je jednou z jeho najstarších piesní, dostala však nový šat.

Videosinglom Pod obraz boží sa Matej Koreň prihlásil o slovo dlhých desať rokov po tom, ako sa zviditeľnil v SuperStar. Samého ho podľa vlastných slov prekvapilo, že naňho ľudia za tak dlhý čas nezabudli. "Ľudia, ktorých som desať rokov nevidel a dostali sa nejakým spôsobom ku klipu, k skladbe, neváhali sa ozvať, pochváliť, prípadne konštruktívne pokritizovať... Asi jedno promile tvorili kritiky nekonštruktívne, negatívne, ale to si nevšímam. Desať rokov som nebol v éteri, na obraze, v médiách, spieval som len prebraté overené hity na neverejných akciách. Teraz som na začiatku," hovorí spevák s pokorou.

Melódia mu napadla počas diskotéky

Ako svoj druhý singel sa rozhodol zverejniť skladbu Kocka pána Rubika, ktorú verejnosti prvýkrát predstavil už v roku 2010 v národnom kole Eurovízie. Jej súčasná podoba je však iná. "Rubikovu kocku som nikdy nezložil, tak aspoň pesničku - o nevypočítateľnej žene, o ktorej si myslíte, že ju máte a ona vám stále uniká. Pieseň vznikla na diskotéke, počas tanca som sa naraz zasekol a hovorím - idem von, napadla mi melódia, musím si ju zaznačiť. Svojím spôsobom je to neuveriteľný príbeh, že niekde uprostred techno hudby počas tanca som premýšľal nad zložitosťou chápania ženy," spomína spevák na vznik skladby.

"Niekedy som sa celkom trápil, prečo sú ženy také komplikované, no neskôr som sa zžil s tým, že pochopiť ich je ako skladať Rubikovu kocku. Keď už jednu stranu zložíte a máte pocit, že sa blížite k cieľu, iná vám dá zabrať a zase ste na začiatku. Ženy a muži síce majú veľa spoločného, ale z bodu A do bodu B sa dostávajú diametrálne odlišnými cestami. Človeka to niekedy štve, inokedy mu to zas otvorí nové obzory. Je to teda dobre tak, ako to je," povedal Matej Koreň, ktorému s novou verziou piesne pomohol producent Shadowkey, podpísaný aj pod minuloročným singlom.


Vďaka lyric videu sa vrátil ku kresleniu

Text pesničky Matej napísal ešte dávnejšie. "Bol hotový dávno, ale bez melódie. Celé to trvalo hádam dva roky. Je to o mojej prvej láske, s ktorou máme dnes naozaj pekný priateľský vzťah. Vieme sa skvele porozprávať a ona vie, že je to pesnička o nej," uviedol 30-ročný rodák z Lučenca, ktorý zároveň zverejnil aj lyric video. "K predchádzajúcej piesni Pod obraz boží som urobil klasický videoklip, teraz som vsadil na lyric video s textom, pretože som chcel upriamiť pozornosť viac na slová, ktoré tam spievam," objasnil Koreň.

"Rád by som sa navyše vyhol zaškatuľkovaniu. Nechcem, aby ľudia vedeli, čo majú odo mňa očakávať - to je nuda. Vo videu je preto veľa symbolov, ktoré možno málokto pochopí. Sú to ale dosť osobné veci, takže si ich každý môže prispôsobiť tomu, čo zažil. Je to na pohľad jednoduchý klip, no točil sa vcelku dlho. Je časozberný, zo siedmich hodín natáčania vznikli necelé štyri minúty materiálu," poznamenal spevák, ktorý sa prostredníctvom videa po dlhej dobe vrátil i ku kresleniu.

"Výtvarné ambície som mal oveľa skôr, ako som sa začal venovať hudbe. Plánujem sa k maľovaniu vrátiť, lebo je veľmi očisťujúce. Ale chce to čas, ktorým momentálne nedisponujem," podotkol Matej, ktorý je rád, že sa začal venovať aj vizuálnej stránke svojej tvorby. "Celé je to taký môj projekt. Už dávnejšie som si chcel vyskúšať natočiť video. Prišiel som na mnoho vecí ohľadne vizuálnej stránky tvorby. Na začiatku som mal nejakú predstavu, no v konečnom dôsledku to vyzeralo vždy inak. Veľa premýšľania, veľa práce a mám z toho radosť. Je zbytočné rozmýšľať, či niečo vieme alebo nevieme, jednoducho sa na niektoré veci treba vrhnúť a prekopávať ich, kým nie ste spokojní," dodal spevák.

Hudba.sk informovala PR manažérka Anka Olvecká. Pôvodná tlačová správa bola upravená redakciou.

Foto: Katarina Acél