Formácia Pressburger Klezmer Band absolvuje v novembri a začiatkom decembra turné k hudobno-tanečnému projektu Východ, ktorý je fúziou klezmeru s folklórom národností žijúcich na východnom Slovensku a tiež slovenským folklórom.


Hostia ocenení Gabrielom aj Lynchom

Pressburger Klezmer Band odštartujú svoje turné už 12. novembra v Prievidzi, ďalej sa predstavia vo Viedni, Bratislave, Sabinove, Trenčíne a nakoniec zahrajú 3. decembra v Rimavskej Sobote. V bratislavskej Starej tržnici vystúpi 22. novembra ako hosť poľská skupina Kroke. Spoločným vystúpením obe skupiny podporia novú synagógu/kunsthalle v Žiline.

Názov tohto poľského zoskupenia znamená v preklade Krakov. Hudba Kroke má v sebe neuveriteľnú silu a spiritualitu zároveň. O kvalite skupiny svedčí aj množstvo prestížnych cien a prominentní fanúšikovia. Ich talent ocenil Peter Gabriel a vo filme Inland Empire zase použil jednu z ich skladieb kultový režisér David Lynch.


Prekvapivé spojenie klezmeru a Lúčnice

Na turné sa zúčastnia aj tanečníci, ktorí s Pressburger Klezmer Band už v minulosti spolupracovali. Sólista Divadla Nová scéna a člen tanečného zoskupenia CreDance Dávid Schimmer a sólistka Lúčnice Linda Luptáková účinkovali napríklad vo videoklipe ku skladbe Shloymele liber. Aranžérsky sa na projekte podieľal slovenský folklorista a dvorný skladateľ súboru Lúčnica Peter Jantoščiak, zvyšné aranžmány mali na starosti bosniansky akordeonista Miroslav Vuković a členovia Pressburger Klezmer Band.

Pressburger Klezmer Band sa v roku 2013 viackrát dostali do pozornosti verejnosti. Vydali medzinárodnú nahrávku Tants Mit Mir, získali Radio_Head Award za najlepší album roku 2012 v kategórií world music/folk, a absolvovali aj turné s lídrom najznámejšej klezmerovej skupiny na svete The Klezmatics, Lorinom Sklambergom.


Termíny turné formácie Pressburger Klezmer Band:

12.11. - Prievidza
21.11. - Kirche am Gaussplatz, Viedeň
22.11. - Stará Tržnica, Bratislava (hosť: Kroke)
29.11. - Dom kultúry, Sabinov
30.11. - Kino Hviezda, Trenčín
03.12. - Dom kultúry, Rimavská Sobota

Zdroj: SITA, PR
Foto: Real Music House

Súvisiaci interpreti: Preßburger Klezmer Band