Nie je pravidlom, že staré známe hity v prevedení s orchestrom znejú vždy príťažlivo, no Dimmu Borgir vydávajú koncertný záznam, ktorý je nielen skvelým závanom nostalgie, ale aj prísľubom novej éry kapely. Na scéne sa dejú žiaľ aj smutné udalosti a tvorí sa zlá hudba. Ako každý týždeň, aj teraz o všetkom podrobne informujeme.

Magnet týždňa

Na tohtotýždňovom magnete je najskvelejším ten úder nostalgie, ktorému sa nevyhnete, keď si pustíte živák Dimmu Borgir k skladbe Progenies of the Great Apocalypse. Skvelý zvuk a prevedenie s orchestrom dodáva tejto nestarnúcej hitovke pompézny rozmer a fanúšikovi zaiste poskočí srdiečko. Nórska symfometalová kapela vydáva živák Forces of the Northern Light, zachytávajúci jej vystúpenie na Wacken Open Air 2012 a my pri pozeraní jeho úryvkov dúfame aj v nový album. Snáď príde už čoskoro.


Šroty týždňa

Nový videoklip škótskych alkoholikov Alestorm je zvlášny mix. Folková hopsačka, ktorá by sama osebe obstála aj v nemeckej ľudovej hitparáde, spojená s tvrdou riffovačkou a vokálmi ako od Gogol Bordello. Hlúpy videoklip, kde sa trpasličí ľudia zabávajú na koncerte kapely a popíjajú, je akousi vizuálnou dorážkou tejto zbytočnej skladby.


Americkí slam death metalisti Internal Bleeding stratili svojho dlhoročného člena, bubeníka Williama Tolleyho. Hudobník vo veku 42 rokov tragicky zahynul a to pri výkone svojho civilného povolania. Bol požiarnikom a pri zásahu nešťastne spadol z vysokej budovy. Kapela na jeho počesť vydala nový singel Final Justice, ktorý sa má objaviť na novej štúdiovke Corrupting Influence. Mali tiež naplánované americké turné s Poliakmi Vader.


Novinky

Úspešní Mastodon, ktorí nedávno vydali novinku Emperor of Sand, vystúpia v rámci európskeho turné na festivaloch Nova Rock v Nickelsdorfe a Rock for People v Hradci Králové. Pozrite si nový videoklip k skladbe Show Yourself a kupujte lístky na fesťák vášmu srdcu najbližší.


Prečítajte si tiež: Paradise Lost vydajú album Medusa

Nenápadní švédski progresivisti Wolverine novou skladbou zaujali. Kapela s trošku neoriginálnym názvom produkuje zadumanú atmosférickú riffovačku po vzore Karnivool či Soen s podobne relaxačným vokálom, ktorý sa nepúšťa do žiadnych experimentov. Ak však v hudbe kladiete dôraz na podmanivú atmosféru, budú Švédi zaujímavým spestrením vášho rozhľadu. Ich piata štúdiovka Machina Viva vychádza 8. júla na značke Sensory Records.


Ak Vás ale zaujíma len surové mäso, nenechajte si ujsť nový singel neľútostných Dying Fetus. Trojica po piatich rokoch vydáva novú štúdiovku Wrong One to Fuck With a prezentuje sa singlom, ktorý trhá vnútornosti. Prepracovaný technický death metal, aký nemá obdoby. To sú Dying Fetus a ich novinka Fixated on Devastation. Album vychádza 23. júna.


Americkí doom/black metalisti Primitive Man potrebujú zaplatiť opravy na svojej dodávke, aby mohli ísť na americké turné. Neprosia fanúšikov, aby im peniazmi prispeli len tak z lásky, nezakladajú nezištné zbierky a nečakajú so založenými rukami. Namiesto toho nahrali 47-minútový noise/drone/ambientný EP album, ktorý ponúkajú na Bandcampe a peniazmi z jeho predaja chcú pokryť vzniknuté náklady. Šikovní to chlapci! Nižšie čujte ukážku z bežnej tvorby.


Alternative metalisti Life of Agony už na konci tohto mesiaca vydávajú comebackový album A Place Where There's No More Pain. Kapela driemala 12 rokov, medzičasom vokalista Keith Caputo podstúpil zmenu pohlavia a teraz je z neho Mina Caputo. Piatu štúdiovku im vydáva Napalm Records a vy sa môžete na jej vydanie naladiť novým klipom na song World Gone Mad.


Wolfbrigade, to je špinavá akčná riffovačka, punk prerastený old school melodickým deathom, crustová špecialita šéfkuchára alebo aj skvelá tancovačka, napríklad na festivale Obscene Extreme. Tam totiž tento rok kapela zamieri a bude to jediné vystúpenie blízko k nám. Vypočujte si nový singel Return to None, ktorý sa objaví na štúdiovke Run with the Haunted.

Dávku zbesilého technického death metalu na tento týždeň vám zabezpečia Nervecell, kapelka s osemnásťročnou históriou, pochádzajúca z exotického Dubaja. Aj napriek dlhej existencii má táto trojica na konte len dve platne, čo sa ale v lete tohto roku zmení. Albumová trojka Past, Present... Torture vychádza po šiestich rokoch od poslednej štúdiovky a kapela ju uvádza singlom Proxy War. Pesnička je - ako inak - o svetovej nadvláde prostredníctvom technológií. Milujeme angažovaný metal!


Túžite radšej po romantickej progmetalovej opere z budúcnosti? Arjen Lucassen vydáva nový album svojho projektu Ayreon už 28. apríla. Dvojalbum The Source bude, zdá sa, plný vedecko-fantastického klišé o svetovom armagedone a cestovaní na nové miesto – hviezdu Sirrah. Keďže v novej skladbe vystupuje množstvo silných speváckych mien, mnohí si v nej nájdete svoju obľúbenú pasáž. Ako celok je to však celkom prekombinované.


Na druhý album francúzskych progressive djent metalistov Uneven Structure bolo treba čakať takmer šesť rokov. Je tam všetko, čo si mantinely žánru vyžadujú: jemnocitné vokály, hlboké gitarové tóny, nepravidelné rytmy a atmosférické perkusívne cvičenia. Osobne mi kapely, hlásiace sa k djentu, trošku splývajú jedna s druhou, no svojich fanúšikov si nájde i novinka La Partition. Vypočujte si ju na stránkach Prog magazínu.


Haluz týždňa

Niekto prerobil hitovku Jolene od Dolly Parton do deathmetalového hávu. Alebo skôr do hávu hevíkového, s vykričanými vokálmi. Ten niekto sa volá Andy Rehfeldt a na svojom kanáli má aj iné videá súvisiace s metalom. Ten kontrast s videoklipom, kde je speváčka odetá v ružovom, je naozaj hodný pozretia.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Adrián Kozák
Foto: https://www.facebook.com/dimmuborgir

Súvisiaci interpreti: Dimmu Borgir, Paradise Lost