Zabudnite na Justina Biebera a disneyovky! Na scénu prichádza štvorica súrodencov s cieľom zaujať rovesníkov netuctovou hudbou. Medzinárodný éter valcujú singlom o tom, ako netreba byť nasilu v móde. Aj skúsenejším pritom ukazujú, že niekedy je menej naozaj viac.

"Želám si, aby som mohla byť ako tie cool decká," spieva v singli Cool Kids 17-ročná Sydney Sierota. Je jediným dievčaťom v súrodeneckej kapele Echosmith. Čerstvý objav vyzerá byť po minuloročnej senzácii Lorde ďalšou z nádejí pre zruinovanie stereotypu o tom, že úspešní tínedžeri vychádzajú iba zo seriálov Disney Channel a musia robiť škandály, aby boli v kurze.


Cool Kids neboli dosť cool

S piesňou Cool Kids sa skupina chcela dostať do povedomia ešte v máji roku 2013, mesiac po zverejnení skladby na internete už bol vonku aj videoklip. Napriek potenciálu a nízkemu veku, s ktorým sa dokáže cieľové publikum stotožniť, však Sierotovci neuspeli hneď. Pumpovanie sebavedomia do zámorskej mládeže začalo po oficiálnom vydaní debutového albumu a singla (október 2013) na neslávnom 87. mieste rebríčka Billboard Hot 100. Na druhý týždeň v ňom už Echosmith dokonca ani nefigurovali. Až teraz, po takmer roku od vydania, je pieseň Cool Kids v Amerike už 21. najhranejšou.

V podstate nejde o nič inovatívne - kombinácia mantry "chcem si veriť, ale oni sú lepší" a ukazovanie mladých s rôznymi "chybami". Vzorec pravdepodobne nezabral hneď, lebo súrodenci Sydney (spev, tamburína), 15-ročný Graham (bicie), 18-ročný Noah (basgitara) a 21-ročný Jamie (gitara a spev) sa venujú viac indie-popu a dance-rocku 80. rokov než tomu, čo je momentálne v kurze. To pre ich vekovú kategóriu asi nebolo dosť cool, aby zaujali okamžite a bez podpory silných médií.

Echosmith Zdroj: Facebook.com/Echosmith

Úspech si na nich počkal, pomohla aj MTV

Začiatky kvarteta siahajú ešte do roku 2009. Ako je pre súčasnú dobu príznačné, spievali vlastné verzie pesničiek iných interpretov a umiestňovali ich na portál Youtube. Skupina neúnavne koncertovala, tvorila a obchádzala lokálne americké rádiá. O štyri roky neskôr ich magazín Alternative Press zaradil medzi 100 najzaujímavejších umelcov roku 2013. Pod titulom Artist To Watch (Umelec, ktorého je dobré sledovať) ich napokon tento rok predstavila aj televízia mladých MTV.

Hoci časy najväčšieho vplyvu hudobných televízií sú dávno minulosťou, v tomto prípade práve MTV pomohla netuctovej mladej kapele k zviditeľneniu, ktoré nakoplo jej úspech. Pozvaním takmer neznámeho objavu na odovzdávanie MTV Video Music Awards, kde Echosmith vystúpili v hlavnom vysielacom čase, sa okolo kapely strhol slušný mediálny ošiaľ. Vďaka tomu sa singel Cool Kids opätovne "vrútil" amerického rebríčka (a hneď do Top 40) a následne ho začali hrávať rádiá po celom svete.

Medzi zlomové momenty v doterajšej kariére Echosmith určite patrí aj použitie skladby Tonight We're Making History na propagáciu Letných olympijských hier v Londýne v americkej televíznej sieti NBC. Paradoxne, na debutový album Talking Dreams sa skladba nedostala a aj nový singel Come Together zatieňuje úspech toho starého. Je teda dosť pravdepodobné, že doterajšie úspechy sú iba začiatkom a o Sierotovcoch ešte budeme počuť.


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/Echosmith