Nie je ničím prekvapujúcim, že uplynulá noc oslavy britskej hudby patrila speváčke Adele. Otázkou bolo skôr to, koľko zo svojich nominácií premení na víťazstvo. Okrem toho sa však zrak hudobného sveta upieral aj na to, ako sa Európa naproti Amerike popasuje s poctou jednej z najväčších ikon takmer piatich dekád - Davidovi Bowiemu.

Dvojica moderátorov Anthony McPartlin a Declan Donelly, teda Ant & Dec, si od začiatku galavečera dala za cieľ zdvihnúť latku o niečo vyššie ako pred rokom. Bohužiaľ, z hľadiska vystúpení sa to nepodarilo. Ani po stránke víťazov sa nekonali žiadne prekvapenia, a tak diváci čelili azda najmenej pestrému ročníku odovzdávania cien Britského fonografického priemyslu (BPI).

Je to možno aj tou smolou, že BRIT Awards nasledujú v kalendári podujatí po Grammy. Výsledkom tak vždy bude nielen porovnávanie toho, či s trofejou odíde presne ten alebo onen intepret, ale aj to či jednotlivé čísla tematicky lepšie zvládla Európa alebo zámorie.

Podpora Keshe a večné narážky na prerušenie ďakovnej reči

Otvorením prvej obálky pre víťaza sa žezla večera chopila Adele. Z oficiálne avizovaných štyroch nominácií premenila tri v kategóriách Britská interpretka, Najlepší britský singel za rekordy lámajúcu skladbu Hello a Britský album roka 25 (recenzia), počas ktorého tvorby mala podľa vlastných slov krízu a snažila sa, aby bol dôstojným nástupcom nahrávky 21. Vzhľadom na celosvetový predaj, kedy sa počítadlo predaných kusov ani po 19 miliónoch za štyri mesiace nezastavilo, to vyzerá tak, že sa jej to podarilo.

V prvej ďakovnej reči sa tešila z milého privítania britským publikom po tom, ako sa na BRITs naposledy predstavila v roku 2012. O rok neskôr získala trofej v kategórii Najlepší britský singel za bondovku Skyfall, no odovzdávania cien sa nezúčastnila kvôli nacvičovaniu vystúpenia pre Oscarový večer. Teraz využila moment pozornosti aj na to, aby verejne podporila speváčku Keshu. Tá v súdnom procese obvinila producenta menom Dr. Luke zo sexuálneho zneužívania a psychického týrania. Napokon bolo verdiktom americkej justície to, že sa speváčka nemôže vymaniť z nahrávacieho kontraktu, ktorý s ním uzavrela ako 18-ročná.

Sympatická 27-ročná Britka minulý týždeň u Ellen DeGeneres po nevydarenom vystúpení na Grammy povedala, že stále plače a v tento večer to naozaj potvrdila. Najslzavejšou bola v momente, keď si prevzala cenu Global Success Award z virtuálnych rúk astronauta Tima Peaka. Po jeho dojímavých slovách totiž vstávali zimomriavky na tele každému, kto bol svedkom aj videa, v ktorom bolo zhrnuté, prečo je vlastne Adele takým veľkým menom súčasnej populárnej hudby. Sama speváčka priznala: "Neviem, či plačem kvôli videu alebo kvôli Timovi Peakovi". Napokon víťazné ťaženie a večné narážanie na prerušenie ďakovnej reči v roku 2012 ukončila živým prevedením When We Were Young.

Prečítajte si: Adele po problémoch na Grammy plakala celý deň, pozrite si jej reparát


O poctu Bowiemu sa postarala "budúcnosť hudby"

Stredajšej "najväčšej noci hudby" vo Veľkej Británii veľmi dlho chýbalo naozaj silné vystúpenie. Popri minulých ročníkoch, kedy sánky divákov v londýnskej O2 Aréne, ale aj pred televíznymi obrazovkami, padali z vystúpení Arctic Monkeys, Muse, Disclosure alebo Rudimental, pôsobil 36. galavečer tak trochu diétne.

Nepomohlo tomu ani "hipisácke hopsanie" tohtoročnej Najlepšej britskej kapely Coldplay na Hymn For The Weekend, keď pódium s vystupujúcimi a aj hľadisko zaplavila "flower power". Prišla aj do poslednej chvíle stále otázna Rihanna, ktorá síce Grammy odmietla kvôli zápalu pľúc, no zdá sa, že sa z toho "vytwerkovala". Z albumu Anti (recenzia) predviedla v záplave laserových lúčov piesne Consideration a aktuálnu hymnu natriasania zadkov a straty artikulácie Work. Nezostala bez hostí. V prvej časti vokálne nie veľmi skvostného vystúpenia (nie, pokojne buďme úprimní, nie je to len kvôli nedávnej chorobe) jej kontrovala speváčka SZA a do druhej sa "nenápadne" doslova vkradol sám Drake.

VIDEO: Rihanna bez podprsenky a znudený Drake sú najpodivnejšia dvojka


Vrcholom večera pre návštevníkov ceremoniálu vyzeralo byť šamanské vystúpenie dievčenskej skupiny Little Mix. Marketingový prežitok dekády deväťdesiatych rokov zdá sa na Britov ešte stále zaberá, a tak štvorica dievčat známa hlavne zo speváckej súťaže X Factor dala svojej povesti zadosť, keď si popovo tribálnou svetelnou šou počas živého predstavenia skladby Black Magic podmanila celú halu.

Prekonať ich mohla len Novozélanďanka Lorde - budúcnosť hudby - ako ju nazval legendárny David Bowie. Tomu vzdala hold spoločne s kapelou, ktorá Ziggyho Stardusta dlhé roky sprevádzala naprieč jeho hudobnou odyseou. Guardian uvádza zostavu Mike Garson (klávesy), Earl Slick (gitara), Sterling Campbell (bicie), Gail Ann Dorsey (basgitara), Gerry Leonard (gitara) a Catherine Russell (klávesy).

Šestica najprv v stručnosti odohrala medley Bowieho najväčších hitov iba s pomocnými vokálmi, aby čo najviac vynikla jeho neprítomnosť, až sa napokon mikrofónu a skladby Life On Mars? ujala 19-ročná speváčka. Podľa hudobných kritikov aj reakcií na Twitteri si tak na rozdiel od uponáhľanej estrády v podaní Lady Gaga konečne niekto uctil túto legendu tak, ako sa malo. Ešte predtým z rúk Annie Lennox prevzal za Bowieho ocenenie BRITs Icon Award jeho dlhoročný priateľ, herec Gary Oldman.


Bez škandálov a prekvapení

Neomylnosť britských kritikov aj tento rok potvrdil James Bay. Hoci si laureát minuloročného Critics' Choice Award prevzal sošku z dielne Pam Hogg aj v roku 2016, a to rovno v hlavnej mužskej kategórii, viac vody nenamútil. Väčšie prekvapenie spôsobil Justin Bieber, ktorého sprevádzal počas jeho akustického začiatku vystúpenia. Briti zdá sa pri vyhlásení najlepšieho medzinárodného mužského interpreta prešli na štýl oceňovania á la MTV - prídeš, vyhráš. Ináč sa nedá vysvetliť, že kedysi problémový chlapec, ktorý sa už rok kajá pred svojou strednoprúdovou fanúšikovskou základňou predčil aj v posledných dvanástich mesiacoch kritikmi vyzdvihovaného Kendricka Lamara.

Akýmsi sklamaním bolo aj to, že v kategórii Nováčik roka vyhrala indie rocková formácia Catfish and The Bottlemen. Nebyť oznámenia, že v tejto kategórii hlasovali poslucháči verejnoprávneho rozhlasu, nešlo by do hlavy, prečo zoskupenie porazilo držiteľku Grammy Jess Glynne či umelcov z ankety BBC Sound Of 2015 Years & Years alebo Wolf Alice. Aj v kategórii Medzinárodná interpretka BRIT Awards dokázali, že nie sú len o pope - v konkurencii mladých amerických hviezd ako Ariana Grande, Lana Del Rey či Meghan Trainor zvíťazila Björk. Medzinárodnou skupinou roka sa zase stali austrálski Tame Impala.

Maximálnu rovnováhu a podstatne menej nudný večer by organizátori BRIT Awards 2016 dosiahli vtedy, keby sa im podarilo víťazné plienenie Adele vyvážiť rovnako veľkolepými vystúpeniami. Bohužiaľ, keby sa nemusel vzdávať hold v januári zosnulému velikánovi hudby, nebolo by v programe nič, čo by sa postaralo o to, aby sa latka v túto noc zdvihla vyššie. Týmto tak trochu zlyhali, keďže o menách ocenených vedeli dopredu, boli o krok pred divákmi a mohli si sami stanoviť body programu, v ktorých by nastalo viacero momentov prekvapenia.

Pozrite si krátky zostrih z galavečera:


Prehľad víťazov na udeľovaní cien BRIT Awards 2016: 

Britský interpret:
Aphex Twin
Calvin Harris 
James Bay
Jamie XX
Mark Ronson

Britská interpretka:
Adele
Jesse Glynne
Amy Winehouse
Laura Marling
Florence + The Machine 

Britská skupina:
Years & Years
Blur
Foals
Coldplay
One Direction

Britský nováčik:
Jess Glynne
Wolf Alice
Years & Years
James Bay
Catfish and The Bottlemen

Britský producent: 
Charlie Andrew
Mark Ronson
Mike Crossey
Tom Dalgety

Britský album:
Adele - 25
Coldplay - A Head Full Of Dreams
Florence + The Machine - How Big, How Blue, How Beautiful
James Bay - Chaos and the Calm
Jamie XX - In Colour

Britský singel:
Adele - Hello
Calvin Harris ft. Disciples - How Deep Is Your Love
Ed Sheeran ft. Rudimental - Bloodstream
Ellie Goulding - Love Me Like You Do
James Bay - Hold Back the River
Jess Glynne - Hold My Hand
Little Mix - Black Magic
Olly Murs ft. Demi Lovato - Up
Philip George - Wish You Were Mine
Years & Years - King

Britský videoklip: 
Little Mix - Black Magic
Jessie J - Flashlight
Ellie Goulding - Love Me Like You Do
Ed Sheeran - Photograph
Adele - Hello
Calvin Harris ft. Disciples - How Deep Is Your Love
Years & Years - King
Sam Smith - Writing's On The Wall
One Direction - Drag Me Down
Naughty Boy ft. Beyonce & Arrow Benjamin - Runnin' (Lose It All)

Britský objav - Critic's Choice:
Frances
Jack Garratt
Izzy Bizu

Cena za globálny úspechAdele 

Medzinárodný interpret:
Drake
Father John Misty
Justin Bieber
Kendrick Lamar
The Weeknd

Medzinárodná interpretka:
Ariana Grande
Björk
Courtney Barnett
Lana Del Rey
Meghan Trainor

Medzinárodná skupina:
​Alabama Shakes
Eagles of Death Metal
Major Lazer
Tame Impala
U2

Autor: Marek Majzon
Foto: Joel Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Adele, David Bowie