Vydavateľstvo Universal Music v stredu večer v bratislavskom klube LOFT! oslavovalo. Na pódiu sa predviedli IMT Smile, Adam Ďurica, Svetlanna a rocková skupina The Paranoid. Najväčšie prekvapenie však prišlo ešte predtým. Šéf vydavateľstva Peter Riava odovzdal Richardovi Müllerovi a spevokolu Fragile štvornásobnú platinovú platňu za predaj albumu HLASY 2.

Vlani na jeseň vydavateľstvo Universal Music pri príležitosti osláv 20. výročia od vstupu na slovenský trh započalo tradíciu hudobných večierkov, na ktorých sa stretnú jeho predstavitelia a umelci s ďalšími hudobnými profesionálmi a novinármi v príjemnom klubovom prostredí. Po roku sa tak stalo opäť, tentokrát bol však večer nielen v znamení nováčikov zo stajne Universalu. Stredajší večer patril najmä jeho najúspešnejším zástupcom.

"Človek v určitom veku dospeje do štádia, keď sa mu začnú páčiť staré veci. Na druhej strane má strašne rád, že sa svet vyvíja dopredu. A tam sme my dnes. Som strašne rád, že máme interpreta, akým je Richard Müller, ktorý predava veľa cédečiek a plní koncertné sály. To je tá klasika. Na druhej strane máme nových interpretov, internet, streamingy, downloady. Hrozne ma teší, že hudba má stále progres, že hudba nemá svoj koniec a ide s ľuďmi v ich životoch a bude to tak naveky vekov," zafilozofoval si šéf vydavateľstva Universal Music Peter Riava.

Hneď v úvode večera prítomných prekvapil, keď uviedol velikána slovenskej hudby na pódium spoločne so skupinou Fragile a odovzdal im štvornásobnú platinovú platňu za predaj trojalbumu HLASY 2. Ten sa pritom krstil len pred týždňom. Platina za hudobné nosiče na Slovensku síce od 90. rokov poriadne devalvovala a odovzdáva sa už za tritisíc predaných kusov, no 12-tisíc predaných kusov nahrávky je v dnešnej dobe unikát. Ako poznamenal Riava, v histórii vydavateľstva sa niečo podobné ešte nestalo.

"Je to príjemná skutočnosť. Ďakujem Braňovi Kostkovi, ktorý to celé geniálne zaranžoval. Chcem sa poďakovať kapele Fragile, s ktorou sa mi veľmi dobre spolupracuje. Je to, v dobrom slova zmysle, taká sekta, proste sú to dobrí ľudia. A ďakujem vydavateľstvu Universal Music a hlavne Petrovi Riavovi, s ktorým čím dlhšie robíme, tým sme spolu bližšie," poďakoval s pokorou Richard Müller. Za fenomenálnym úspechom totiž stojí celý tím ľudí okolo neho.

Viac Richard porozprával rozhovore pre Topky a Hudba.sk:


Štvornásobne platinový album HLASY 2 je v predaji na stránke internetového obchodu iPark.sk a zakúpiť si ho bude možné aj na koncertoch očakávaného turné. Trojdisková ahrávka obsahuje live CD a DVD z minuloročného turné HLASY a tiež novú kolekciu piesní upravených v štýle a cappella, čiže bez použitia hudobných nástrojov.

Richard Müller a Fragile, Universal Music párty Zdroj: Patrik Ratajský

Známe hity aj premiéry nových singlov

Po slávnostnom akte nasledovali krátke koncerty, medzi ktorými priestor vypĺňal dídžej Robert Burian. Ako prvá prišla na scénu Svetlanna, ktorá predstavila svoju novú skladbu. "Nový singel sa volá Utekám, ale ja nikam neutekám, zostávam tu a stále tu budem. A mám nielen nový singel, ale aj nového člena kapely - bubeníka Martina Valihoru. Okrem neho so mnou hrajú Peter Bulík a Dominik Greiner. Chystáme album, ktorý bude širokospektrálny," prezrádza speváčka, ktorá vlani zaujala piesňami L.E.N. a Motýľ.

Nasledoval energický rock skupiny The Paranoid, ktorá zahrala skladby Môžeš ísť a Navždy, po nej už nasledoval jeden z najúspešnejších domácich interpretov roka 2014, Adam Ďurica. Svoj krátky set vyznaní lásky odštartoval coververziou skladby Mám ťa rád legendárneho Karola Duchoňa, ktorá sa dá označiť za prelomový moment jeho kariéry. Ako druhý v jeho podaní odznel hit Neľutujem, ktorý si s ním okrem jeho vlastnej kapely prišiel zahrať aj producent piesne Peter "Ďuďo" Dudák z Hexu, a napokon aj čerstvá novinka, ktorú už od októbra budete počuť v éteri. "Som rád, že som opäť vo vydavateľstve Universal Music, s ktorým som po prvýkrát spolupracoval ešte za čias SuperStar. Teraz sme znova odštartovali našu spoluprácu skladbou Neľutujem. Na ňu nadväzuje pesnička Mandolína, ktorú som dnes zahral v premiére a oficiálne ju predstavím až na budúci týždeň. Teším sa z toho," povedal usmiaty Adam Ďurica.

O koncertný vrchol večera sa napokon postarala jedna z najväčších hviezd slovenskej scény. Ivan Tásler a skupina IMT Smile na pódiu odpálili hit Cesty II. triedy. "Je to nová vlna pre našu kapelu. Máme v pláne veľké koncertné spojenie s Lúčnicou 18. decembra a už teraz vieme, že pridáme ďalší koncert. Je to projekt, ktorý sme dlho plánovali, tak sa tešíme, že má takú dobrú odozvu. Pre fanúšikov IMT Smile to bude niečo úplne nové, podoba, v ktorej ešte skupinu nevideli," prezradil Ivan Tásler. My len dodáme, že ochutnávku "folklórnych IMT Smile" si môžete od dnes vypočuť na oficiálnom webe kapely.

Zdroj: Propaganda House, Hudba.sk
Foto: Patrik Ratajský

Súvisiaci interpreti: Richard Müller