Množstvo klubových koncertov, originálna pôvodná tvorba, nekonformnosť a v neposlednom rade i minuloročný singel Wake Up s hosťujúcou Andreou Bučko priniesol bratislavskej skupine The Raw Bishops úspech. V 7. ročníku ankety Radio_Head Awards sa totiž objavila medzi nominovanými v kategórii Objav roka.

Už 15. marca sa v Bratislave budú odovzdávať hudobné ceny Rádia_FM za rok 2014, tentokrát aj v nových kategóriách Debut roka a Objav roka. Objavom roka sa môže stať slovenská skupina či interpret, ktorý ešte nevydal oficiálny album, a tak sa adeptom na zisk tejto ceny stala aj štvorica The Raw Bishops.

"To, že si nás v FMku všimli, nás brutálne teší! Formátmi Radio_Head Awards a Demovnica_FM sa im darí rozvíriť vody slovenskej hudby. Preosievajú ju, hľadajú záblesky zlata v naplavenej hmote a robia to veľmi dobre! Aj preto si prudko ceníme zaradenie do longlistu na Objav roka," zareagoval za skupinu bubeník Michal Bacigal. "Spolu s nami sa tam ocitli aj niektoré dosť vymakané kapely, ktorým chtiac-nechtiac musíme fandiť," dodal s úsmevom Michal.


Tento rok rozšíria The Raw Bishops svoj repertoár o ďalšie nové skladby, ktoré len pred pár týždňami nahrali v bratislavskom štúdiu Karma Factory. Pesničky Shout, Mercedes a Freedom už poznajú ich fanúšikovia z koncertov, oficiálnu podobu však dostali až teraz. Ich autorom je spevák Jeff Kirk, rodák z  Evansville v Spojených štátoch amerických, ktorý sa usadil na Slovensku. Vznikli však v čase, keď mu naše úrady nepredĺžili povolenie na pobyt a on bol nútený na tri mesiace opustiť územie Európskej únie. "Jednu zimu som preto strávil v Chorvátsku, kam za mnou mohla moja priateľka prísť len párkrát. Ale mal som aspoň čas na to, aby som skladal nové piesne," spomína s úsmevom Jeff.

Jeff Kirk spieval sám s gitarou už v rodných Spojených štátoch amerických. Do Európy pricestoval študovať nemčinu a učiť angličtinu, no potom čo v Nemecku spoznal šarmantnú Slovenku, prišiel žiť a bývať na Slovensko. S bubeníkom Michalom Bacigalom sa spoznali v podchode na Klariskej ulici v Bratislave.

"Hral som tam vtedy na gitare. Jeff zmeškal autobus a keď začul hudbu, ktorá sa mu páčila, pridal sa ku mne so svojím spevom," spomína na ich zoznámenie Michal. Skupinu The Raw Bishops spolu založili v roku 2011 a v nasledujúcich dvoch rokoch sa hudobníci okolo nich často menili. V súčasnej zostave - Jeff Kirk (spev a gitara), Michal Bacigal (bicie), Samuel Uhliar (gitara) a Lukáš Olah (basgitara) - funguje skupina od decembra 2013.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Eva Bacigalová, PR manažérka The Raw Bishops.