Skupina Longital má za ostatné mesiace za sebou desiatky koncertov, niekoľko videoklipov a dva veľké krsty albumu Divoko, ktorý vyšiel vlani na jeseň. Tretí krst sa uskutoční 1. februára v známom klube Fléda v Brne, kde spolu so slovenským triom vystúpi aj indie-folková skupina Bratři Orffové.

Longital za posledný polrok zbierajú jednu lichotivú recenziu za druhou, s titulkami označujúcimi Divoko za jednu z najlepších česko-slovenských nahrávok 2016. To sa odrazilo aj v tradičných koncoročných rebríčkoch (ten náš si môžete pozrieť tu), a tiež v nominácii na album a singel roka v cenách Radio_Head Awards (obdoba českých cien Anděl). Producentom Divoko bol opäť Ondřej Ježek, známy aj spoluprácou s brnianskymi kapelami Midi Lidi a Květy. Krst vo Fléde je nielen preto očakávanou a dlhšie plánovanou udalosťou.

Na prvý februárový koncert si Longital ako hosťa zavolali indie-folkovú skupinu Bratři Orffové, s ktorou sú spätí už od jej úplných začiatkov. "Ešte v časoch, keď sme nemali kapelu, ma oslovil náš spoločný známy Jaro Ridzoň s prosbou, či by som do jednej pesničky nenahral akustickú gitaru pre jeho kamaráta Lukáša Novotného. Vtedy tuším ešte Lukášov hudobný projekt nemal meno, alebo si ho nepamätám. Každopádne, ukázalo sa, že to bola kapela Bratři Orffové, pesnička sa volá Pátek a vyšla na debutovom albume Bingriwingri," spomína gitarista a spevák Dano Salontay.


Koncertné spojenie po rokoch veľmi víta aj speváčka a basgitaristka Longitalu Jana "Shina" Lokšenincová: "Bratov Orffových poznáme, s obdivom sledujeme a kedysi sme spolu hrali koncerty v Prahe a Bratislave. Dlho sme sa nevideli a to je dobrý dôvod stretnúť sa opäť na pódiu." Dvojkoncert prebehne 1. februára v rámci obnovených česko-slovenských alternatívnych večerov v klube Fléda a veľmi sa už naňho teší aj dramaturg brnianskeho priestoru Ondřej Bača: "Po šesti letech čekání jsme se konečně dočkali nových skladeb Longital. Vůbec mě nepřekvapilo, že je deska tak vynikající. Vznikala v prostředí jedinečné krajiny Bílých Karpat, které jako by se ve skladbách odrážely." 

Tešiť sa však môžu aj fanúšikovia Longitalu na Slovensku. Po krste v Brne totiž kapela chystá ďalší výnimočný koncert, ktorý sa uskutoční 11. marca v Slovenskom rozhlase v Bratislave v rámci Radio_Head Awards Festivalu. V Štúdiu 2 kapela o 20:00 zahrá špeciálny program Longital Suita+, na ktorom okrem niektorých piesní z pôvodného programu Longital Suita zaznie aj premiéra troch skladieb z albumu Divoko so sláčikovým kvartetom v aranžoch Slava Solovica. Okrem albumu skupina stihla minulý rok predstaviť aj ďalšiu novú pieseň Div divúci, ktorá vyšla na kompilácii Ostrov hudby.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Článok sme doplnili o informácie z aktuálneho newslettera Longitalu. Viac sa o oboch kapelách dozviete na oficiálnych stránkach www.longital.com a www.bratriorffove.cz.

Foto: Lousy Auber