Americká speváčka Taylor Swift zažíva už dlhšie plodné obdobie. Po dvoch rokoch sa vracia so svojím desiatym albumom. Novinka Midnights prekvapila a ukazuje 32-ročnú interpretku v novej polohe, ktorú jej fanúšikovia ocenili hneď niekoľkými rekordmi.


Rodáčka z Pennsylvánie opäť nechala akustickú gitaru v kúte a priniesla album postavený na synthpopovom zvuku s retro nádychom a prvkami dreampopu. Producentský tím pod vedením talentovaného Jacka Antonoffa sa s nimi vyhral na jednotku a celkový mix pôsobí moderne a sviežo. A to aj napriek atmosfére, ktorá sa tiahne celou nahrávkou, drží ju pevne pokope a charakterizuje ju viac než čokoľvek iné.

Nenájdeme tu žiadne pseudoveselé popové piesne o nešťastnej tínedžerskej láske ale skladby, ktoré majú svoju hĺbku, zodpovedajúcu statusu speváčky aj jej aktuálnemu hudobnému smerovaniu. V prípade Taylor Swift ľahko prejde aj zjavná inšpirácia jej kolegyňami, ako sú Billie Eilish, Lorde či Lana Del Rey, ba dokonca pôsobí v konečnom dôsledku veľmi pozitívne a javí sa ako tá správna voľba. Lana dokonca aj hosťuje v jednej z najvýraznejších skladieb albumu Snow on the Beach.


Snové vizuály podčiarkujú tému albumu

Samotná Taylor uviedla, že album vníma ako jeden koncept ponúkajúci skladby, ktoré napísala uprostred noci a je akousi jazdou mapujúcou jej hrôzy aj sladké sny. Týmito slovami vystihla náladu nahrávky, z ktorej nie je cítiť ambíciu dosiahnuť určitý cieľ, ale jednoducho vyjadriť aktuálne pocity. Speváčka by však nikomu nemala zazlievať, ak by niekto čakal aj širšiu paletu pocitov a nálad a po niekoľkých skladbách stlačí na prehrávači STOP.

Pozornosť a priestor si však určite zaslúžia dva videoklipy k singlom Anti-Hero a Bejeweled. Druhý menovaný je modernou prerábkou klasickej rozprávky o Popoluške, ktorú stvárnila Taylor. Pre fanúšikov pripravila väčšie prekvapenie, než aké by mohli priniesť povestné tri oriešky, a to keď do príbehu začlenila burlesque tanečnicu a bývalú manželku Marilyna Mansona Ditu Von Teese. Herečka si strihla choreografické dueto so speváčkou a každá sa vykúpala vo svojom nadrozmernom martini pohári s obrovskou, šťavnatou olivou. V rozprávkovom klipe si zahrali aj známa herečka Laura Dern, členky skupiny HAIM či producent albumu Jack Antonoff.


Ešte väčšiu dávku hravosti vložila ako režisérka do retro klipu k piesni Anti-Hero, v ktorom poukazuje na svoje nočné mory – váhu, ktorá ju presviedča, že by mala schudnúť, či vlastný pohreb, kde sa naplno prejavia jej už dospelé deti s pokrivenými charaktermi bažiacimi po majetku, čo napokon prepukne do bitky medzi smútiacimi.


Nový album, nové prvenstvá

Album Midnights obsahuje v základnej verzii 13 skladieb. Deluxe edícia ponúka o tri piesne viac a takzvaná "3am Edition" je bohatšia dokonca o sedem piesní. Nevšedný, no zaslúžený úspech albumu potvrdili aj zápisy do Guinnessových svetových rekordov za najviac streamovaný album na Spotify za 24 hodín, za najviac streamovaný album v deň jeho vydania a najstreamovanejšiu interpretku na Spotify za 24 hodín.

Štúdiovka lámala rekordy v počúvanosti v rámci jedného dňa aj na Apple Music či Amazon Music. V rodnej krajine speváčky, teda v USA, sa predalo len za prvý deň 400-tisíc vinylov, čím si album automaticky vyslúžil titul najpredávanejšej vinylovej nahrávky za týždeň od roku 1991.

Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Taylor Swift