Má na konte milióny pozretí svojich videoklipov, niekoľko úspešných hitov a nejednu exkluzívnu hudobnú spoluprácu. Igor Kmeťo ml. už o pár dní oslávi svoj dvanásty rok na scéne, počas ktorého predstaví dlhoočakávaný sólový album. So starým rokom sa lúči a ten nový, ešte prelomovejší, víta novým videoklipom Ja som funky.

"Jeden z najdôležitejších rokov môjho života a prelom všetkého, čo som dodnes urobil," rekapituluje Igor Kmeťo ml. uplynulý rok svojej kariéry. "Prehodnotil som veľa vecí vo svojom živote i v hudbe. Som si istý tým, čomu sa práve venujem, a to som predtým nebol. Osamostatnil som sa, viac si verím. Celý rok som neustále striedavo koncertoval alebo sedel v štúdiu a dával som dokopy skladby na album," rozpráva Igor o nahrávke, ktorú pôvodne plánoval vydať ešte v roku 2014. Fanúšikom však napokon ponúkol "len" dve veľké spolupráce - úspešný duet s Monikou Bagárovou Skús zabudnúť a letný hit s Rytmusom Fantázia. Oba za niekoľko mesiacov na Youtube prekonali hranicu milión prehratí.

Keďže Igor na platni s názvom Ja som funky celkovo pracoval približne päť rokov, prinesie pomerne pestrý prierez jeho tvorby. Nebudú na ňom chýbať hity Ona má štýl, spomínaná Fantázia či Tvoj čas. Do dokončenia albumu ostáva podľa Igorových slov posledných pár dní. "Je takmer hotový,  chýbajú mi na ňom ešte dve skladby, ktoré chcem nahrať do konca roka," prezrádza. "Fanúšikovia na ňom nájdu aj pár prekvapení, ktoré ich určite potešia. Verím, že im dá pozitívnu energiu. Z môjho pohľadu je toto hudba, ktorú mám rád a ktorú naozaj cítim," dodáva. 

Igor Kmeťo ml. Zdroj: Braňo Šimončík

Klip inšpirovaný filmom Bony a klid

Ako ochutnávku zverejnil Igor na prelome starého a nového roka sólový singel nesúci rovnaký názov ako samotná platňa. Ako spevák prezrádza, skladba vznikla približne pred rokom, svoju finálnu podobu však dostala až v týchto dňoch. O hudobnú stránku singla sa postaral samotný spevák, s textom mu pomohol Jakub Kander alias Elpe.

Pieseň mala dva dni pred Vianocami premiéru spolu s videoklipom, ktorý, rovnako ako klip Fantázia, režíroval Michal Nemtuda. "Miško je v prvom rade môj dobrý priateľ a talentovaný chlapec. Poznám ho už pár rokov z Petržalky a z filmov aj klipov. Keď sme sa spolu bavili o hudbe, zistil som, že máme veľa spoločného," vysvetľuje Igor. "Keď som uvažoval nad klipom k skladbe Ja som funky, chcel som, aby bolo z neho cítiť 90-te roky, a zároveň, aby pôsobil ako film. Vymyslel som scenár, poslal som ho Miškovi a povedal som mu, nech si pozrie ako inšpiráciu český film Bony a klid. Upravený scenár, ktorý vymyslel, sa mi zapáčil, a toto je výsledok," dodal spevák o námete a následnom nakrúcaní, ktoré prebiehalo v Trenčianskych Tepliciach.

Okrem neho sa pred kameru postavilo viacero známych tvárí. "Keď sme premýšľali, koho si pozvať do klipu, najskôr som vybral môjho kamaráta z Prahy Romana Michalčíka, o ktorom som bol presvedčený, že sa do príbehu hodí, navyše som vedel, že je profesionálny herec. Hral vo filme Bastardi. K nemu sme potrebovali komplica, ktorý bude pôsobiť podobne. Vtedy mi napadol Johnny Mečoch, s ktorým sme sa okamžite všetci stotožnili. Som veľmi spokojný s tým, ako to  chlapci zahrali..." hodnotí Igor výrobu recesistického príbehu, počas ktorej si celý štáb užil kopec zábavy.


Biografia

Igor Kmeťo ml. sa narodil 8. marca 1979 v Bratislave. Jeho hudobný talent sa prejavil už v šiestich rokoch, kedy začal hrať na bicie nástroje. Svoje nadanie rozvíjal na štátnom konzervatóriu v Bratislave, kde sa venoval hre na saxofón a klavír. Ako 16-ročnému mu otec splnil sen a umožnil mu cestu do USA, kde sa venoval modernej hudbe. Profesionálnu hudobnú kariéru odštartoval v roku 2003, kedy vyšiel jeho prvý singel Bubamara. Z rovnomenného albumu sa dodnes predalo 60-tisíc kusov.

O rok neskôr (2004) Igor pozval na svoj album slovenskú rapovú jednotku Rytmusa, s ktorým odvtedy pravidelne spolupracuje. Ich prvou spoločnou skladbou bol hit Amen Savore, ktorý rotoval v slovenských i českých rádiách. Momentálne sa Igor popri nahrávaní sólového albumu venuje hudobnej produkcii vo vlastnom nahrávacom štúdiu Gitano Records, kde produkoval a nahrával hudbu viacerým známym slovenským hudobníkom ako Rytmus (album Kral), Tina, Robo Opatovský, Lúza, Suvereno, Kmeťo band a ďalší.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Viac na www.igorkmeto.sk a www.facebook.com/Igor.Kmeto.ml.

Foto: Braňo Šimončík

Súvisiaci interpreti: Igor Kmeťo ml.