Otázka: Čo majú spoločné kniha Traja mušketieri, film Muž a žena a skupina L. A. Blues Band?

Otázka: Čo majú spoločné kniha Traja mušketieri, film Muž a žena a skupina L. A. Blues Band? Odpoveď: Všetci sú opäť spolu po dvadsiatich rokoch. Ako medzi časom zapracoval zub času sa mohli priaznivci československého bluesrocku presvedčiť na jesenných koncertoch reunionu tejto skupiny. Okrem Lipu, Andršta &# Co. sa tu spojilo aj príjemné hudobné osvieženie s užitočným zámerom spropagovať staronový album Blues z lipového dreva.
V dobe sformovania L. A. Blues Bandu predstavovala tejto skupiny križovatkou rôznych názorov na to, ako má elektrické blues vyzerať. Hoci sa v súvislosti s Bluesbandom často hovorí aj o prínose českých a slovenských textárov, najlepšie obdobie skupiny bolo sprevádzané hlavne anglickými textami. V českých a slovenských verziách skladieb zohrával svoju úlohu aj fenomén vynútenosti a racionálneho prístupu. Subjektívny pocit určitého poklesu atraktivity však mohol byť vyplynúť z istej sentimentality vzťahujúcej sa najmä k zážitkom zo živých koncertov. Počúvať domácu angličtinu z nahrávok by nemuselo byť to pravé orechové (či skôr lipové) a preto sa javí výber repertoáru na CD aj s odstupom času v poriadku. Sedem skladieb v trvaní od necelých piatich do deviatich minút predstavuje tvrdé jadro repertoáru, na ktorom sa podieľajú iba dve coververzie. Hoci prebraná časť repertoáru mala na koncertoch výraznejšie zastúpenie, povedomé témy tvorili iba menšiu časť nôt a to podstatné sa odohrávalo na interpretačnej a improvizačnej báze.
Bluesband bol dieťaťom svojej doby. Aby bluesrocková hudobná téma vzbudila záujem u podobne zameraného publika v dnešnej dobe, pravdepodobne by musela byť spracovaná ortodoxnejšie. Žáner blues zrejme ani neposkytuje dostatočne živnú pôdu pre profesionálnych muzikantov, ktorí si potrebujú hraním zarobiť na živobytie. Blues je v podstate amatérsky žáner vyžadujúci si sústredenie a emotívne nasadenie, aké sú publiku schopní poskytnúť hráči, ktorých nerozptyľujú iné svety a ktorí dokážu definovať „bluesových desatoro“ dostatočne čitateľným a jednoduchým spôsobom. Aj preto zaberá v dejinách československého bigbítu skupina L. A. Blues Band výnimočné a neopakovateľné postavenie. Mnoho z predností skupiny vyplynulo práve z názorových odlišností medzi jej členmi. Pnutia boli podporené kontextom doby, tzn. chemickou reakciou medzi jednotlivými hráčmi vzájomne a spätnou väzbou s hudobne lačným publikom. CD reedícia albumu Blues z lipového dreva je príjemným pripomenutím tohto nehmotného „faktoru X“, na ktorého niekdajšiu existenciu a celkový význam najlepšie poukázala práve jeho neskoršia absencia.

Vydavateľstvo: Supraphon 1983/2003
Celkový čas: 42:51

Zoznam skladieb:
1. Duše v těle
2. Můj rodnej dům
3. Lednový blues
4. Blues o stáří
5. Broadway
6. Blues o neistom návrate
7. Tulák z prázdneho města

Zdroj: TS MusicServer