Konečne muzika, o ktorej sa dá smelo povedať, že sa na nič nehrá. I keď je kapela ZVA 12-28 radená hlavne do blues, nejedná sa o tuctovú kapelu.

Konečne muzika, o ktorej sa dá smelo povedať, že sa na nič nehrá. I keď je kapela ZVA 12-28 radená hlavne do blues, nejedná sa o tuctovú kapelu. Hudba je postavená viac na rytme, rockovom drive a bluesovej výpovedi vedúceho speváka, hlavného autora a gitaristu Nora Červenáka. Noro je živel po všetkých stránkach. Dispozície? Hlas a spevácky prejav ako Captain Beefhart s Tomom Waitsom po prehýrenom večierku, zjav ako z filmu o zlých motorkároch, ale z očí nad veľkými fúzmi prebleskuje neprehliadnuteľná vitalita ducha a z muziky ZVA 12-28 Bandu lákavo smrdí človečina.
Texty idú ruka v ruke s drsným spevákovým hlasom, ale hlavne s Norovým životným štýlom. Ten je, aký je. Nepotrebuje sa vo svojej hudbe štylizovať do niečoho lepšieho, než je, a netreba mu pri tom nič závidieť. Obsah piesní je dosť drsný, ale Noro, aby vyjadril, čo treba, nepoužíva žiadne ojazdené frázy, pateticky veľké slová ani vulgarizmy. A predsa pri počúvaní občas prejde mráz po chrbte. Autobiografickým, zľahka a náznakovo nahodeným epizódkam nemusí rozumieť každý, ale každý, kto chce, si v nich môže nájsť dostatok oporných bodov, ktoré si intuitívne pospája podľa vlastných predstáv. „Libreto“ albumu samozrejme najlepšie dokreslí hudba a spevácky prejav, takže poslucháč nemá žiadny problém s naštartovaním potrebnej imaginácie.
Noro sa ako gitarista samoúčelne nehrá na žiadneho virtuóza ani hrdinu a namiesto kvíliacich skreslených sól sa viac zapája do kompaktného rytmického motora kapely, ktorý ako autor väčšiny skladieb aj sám ťahá vpred. Na kapele je poznať, že veľa hráva. Jednotliví hráči sa navzájom rytmicky podporujú a ťahajú spoločnú loď zosynchronizovane vpred. Norov brat, basgitarista Laco Červenák, drží zvukovú formu zdola, svojím spoľahlivým, občas špekulatívne únikovým spôsobom, služobne najmladší bubeník Peter Krško spája tradičné formulky s Norovou neortodoxne rytmizujúcou gitarou a harmonikár (a producent albumu) Boris Čiampor štýlovo dopĺňa celok a jeho ústne harmoniky nonverbálne komunikujú so spievaným textom.
Pôvodným pesničkám nechýba jednoduchosť ale ani osobitosť a prirodzenosť, takže celok – či už na nahrávke alebo naživo – pôsobí autenticky a hlavne presvedčivo. Prebraným skladbám klasického bluesového repertoáru v bluesrockovom šate, ktoré ZVA dávajú k dobru na svojich koncertoch v puboch zas nechýba šťava a schopnosť odviazať a uvoľniť spokojných divákov. Nie inak než zvesela dopadol aj nedávny krst CD, ktoré hrubou múkou posypali sponzori nad pódiom preplnenej zvolenskej krčmy Matúšov dvor.


Vydavateľstvo: Indies/Pavian, 2005
Žáner: Blues
Štýl: Rock, Songwriter, Blues-Rock, Country
Celkový čas: 51,2 min.
Odkaz: www.zva12-28band.sk

Zdroj: TS MusicServer