Okolo Gianny Nannini sa toho v poslednom čase deje dosť veľa. Bohužiaľ, len v Taliansku, a v krajinách, kde túto grandióznu speváčku so silným hlasom ešte nepochopiteľne „nezavrhli“, tak ako u nás.

Okolo Gianny Nannini sa toho v poslednom čase deje dosť veľa. Bohužiaľ, len v Taliansku, a v krajinách, kde túto grandióznu speváčku so silným hlasom ešte nepochopiteľne „nezavrhli“, tak ako u nás. Gianna však nie je tak sexi, ako Eros Ramazzotti či Tiaziano Ferro, ktorí majú v našom éteri dvere otvorené, ako osobnosť je však silnejšia, než obaja dohromady.

S tým sa však pravdepodobne nateraz nedá nič robiť. Podstatné však je, že 4. marca speváčka odštartovala národné turné, ktorým podporuje skladačku svojich najväčších hitov, nazvanú Giannabest, ktorá vyšla v novembri minulého roka a presne 4. marca sa na trhu objavila vo forme špeciálnej „Tour Edition“, doplnená o niekoľko ďalších pesničiek a videí.

Nasadnime však na stroj času a presne sa presne o desať rokov späť. V roku 1998 speváčka vydala album Cuore, a okrem iných sa singlom z neho stala aj skladba In Giorno Disumano, ku ktorej videoklip otriasol talianskym hudobným svetom. Napriek tomu, že ide o obdobie, kedy sa speváčkine albumy dali kúpiť ešte aj u nás, video k spomínanej pesničky sa v našich televíziách neobjavilo. Keby tomu bolo tak, bolo by určite spôsobilo rovnaké opovrhnutie, ako v katolíckom Taliansku.
Gianna Nannini je známa svojou otvorenosťou a faktom, že nič jej nerobí problém. Ani dráždivé texty, ktoré navyše dokáže interpretovať tak, že pri tom behá mráz po chrbte, ani ich škandalózne stvárnenie vo forme videoklipu. Nemá preto zábrany pokúsiť sa o samovraždu na koľajniciach, po ktorých prechádza vlak plný hriechu, v ktorom nie je núdza o samovraždu, súlož, obcesiu, či náhodný vzťah.
A to všetko nájdete v desať rokov starom videoklipe k skladbe In Giorno Disumano. Diváka pesničkou sprevádza samotná speváčka kráčajúca po koľajniciach v ústrety prichádzajúcemu vlaku a odsúdený muž, ktorý sedí s putami na rukách, obkolesený statnými strážnikmi zákona, smerujúci k výkonu svojho trestu. Práve on je paralelou akéhosi hriechu, ktorí páchajú všetci, no odsúdení za to sú iba niektorí.
A klepnúť po prstoch by si v uháňajúcej vlakovej súprave zaslúžili viacerí. Postaršia matka, ktorá „uplatí“ svoje dieťa čokoládou a sama sa vydáva do reštauračného vozňa, v ústrety opilca, s ktorým nakoniec súloží na vlakovej toalete. Bez viny nie je ani mladá slečna, túliaca sa k svojmu priateľovi, no zároveň pokukujúca po prísediacom oficiérovi v uniforme, ktorému sa oddá hneď, ako jej priateľ čaká pre uzamknutou toaletou. Absolútne najviac však má na rováši mladé dievča utekajúce pred holou pravdou a nevydarenou láskou tak intenzívne, že sa počas cesty otrávi dávkou liekov.
To všetko vrcholí nepozornosťou policajtov prevážajúcich nebezpečného zločinca, ktorý v zlomku sekundy uteká zaťahuje záchrannú brzdu, vyskakuje cez okno vlaku a mieri na slobodu. Vlak zastavuje tesne pred po koľajniciach kráčajúcou speváčkou. Absolútne profesionálny strih, dramatické okamihy, krátke dielo s veľkou hodnotou, na ktoré sa dá pozerať niekoľkokrát za sebou a vždy sa v ňom nájde niečo neuveriteľné a šokujúce, čo diváka omráči.

Okrem iných zastávok Gianna Nannini koncertuje 17. marca v Ríme a my budeme pri tom.

http://www.youtube.com/watch?v=IIR_gWB0MKU

Zdroj: TS MusicServer