Štyri vraždy a žiadny pohreb. Košickou halou Cassosport v stredu 18. novembra 2009 otriasalo hardrockové divadlo, aké sa len tak ľahko nevidí. Alice Cooper tu so svojou krvilačnou družinou predviedol predstavenie, ktoré sa dá považovať tak za hororové teátro, ako aj za oslavu hard rocku. Alice Cooper, žijúca rocková legenda opradená mnohými mýtmi a škandálmi, šokuje hudobnú verejnosť už od neskorých šesťdesiatych rokov a darí sa mu to úspešne dodnes. Obrovské množstvo hitov a chýry o skvelej šou prilákali do haly Cassosport množstvo rockových fajnšmekrov prevažne z východného a stredného Slovenska.

Prekvapením určite nebolo, že väčšinovo boli v dave zastúpení odrastení rockeri strednej generácie. Predkapelou na oboch slovenských koncertoch sú českí Evarest, ktorí v Košiciach svojim hlučným metalovým nárezom

dostatočne zahriali aparatúru a aj niekoľko divákov, ktorí dali prednosť predkapele pred pivom, hotdogom či cigaretou.

Vincent Damon Furnier alias Alice Cooper si v rámci aktuálneho turné Alice Cooper´s Theatre of Death 2008-2009 priviezol na Slovensko skúsenú štvoricu muzikantov: Damon Johnson (gitara), Kerry Kelly (gitara), Jimmy de Grasso (bicie) a Chuck Garric (basa), ktorá to počas koncertu rozbalila naplno, a to hneď od úvodného akordu prvej a zároveň aj uzatváracej skladby večera 'School’s Out', prvého veľkého hitu z roku 1972.

Playlist koncertu pozostával z pesničiek pokrývajúcich všetky obdobia tvorby Alice Coopera, pričom popri 'School’s Out' nemohol samozrejme chýbať najväčší hit 'Poison' (jednoznačný vrchol večera), miernym sklamaním bola však absencia takých významných singlov, akými boli 'Elected' z dávnych čias Alice Cooper Group a 'Hey Stoopid' z rovnomenného albumu z roku 1991. Možno si ich kapela odložila na dnešný bratislavský koncert. Z aktuálneho albumu 'Along Came a Spider' (2008) odznel singel 'Vengeance Is Mine'.


Alice Cooper - 'Vengeance Is Mine' (live @ ŠH Cassosport, Košice, 18.11.2009)

Kto čakal od tohto večera strhujúce divadlo, dočkal sa. Hovorí sa, že mačka má sedem životov, Alice súdiac podľa stredajšieho koncertu ich má minimálne štyri. Tak ako bolo sľúbené na tlačovej konferencii deň pred koncertom, speváka počas koncertu zabili celkom štyrikrát. Najprv mu bola osudná klasická gilotína (foto 18,19), neskôr na záver 'Poison' mu jeho dcéra Calico, ktorá ochotne asistovala pri všetkých popravách, vpichla obrovskú smrtiacu injekciu (video), speváka neskôr aj obesili (foto 31-34) a na záver koncertu ho Calico prepichla smrtiacimi nožmi (foto 35).


Alice Cooper - 'Poison' (live @ ŠH Cassosport, Košice, 18.11.2009)

Hlas Alice Coopera dostal za tých dlhých vyše 40 divokých rokov zjavne zabrať, hlasivky sú už značne zodraté a intonácia pokrivkáva, no napriek tomu z jeho slov a tónov stále srší silná vnútorná energia, čo je pri jeho 61 rokoch úctyhodné konštatovanie. Alice sa na zmienenej tlačovke vyjadril, že stále miuluje hard rock, po zhliadnutí košického koncertu môžeme smelo konštatovať, že toto vyzerá na lásku na celý život.

Napriek všetkej tej krvi a smrti všade naokolo Alice Cooper nie je diablom, za ktorého ho mnohí považujú, ale naopak je (so svojou kapelou za chrbtom) skvelým entertainerom, predvádzajúcim diabolsky dobrý hard-rock.

Štáb kapely po poslednom akorde košického koncertu zotrel z pódia krv, zbalil aparatúru, gilotínu aj šibenicu a namieril si to na opačnú stranu republiky na bratislavské Pasienky, kde kapela vystúpi dnes večer.


Alice Cooper - 'School's Out' (live @ ŠH Cassosport, Košice, 18.11.2009)




--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Alice Cooper