Na Štefana sa v Prievidzi tradične odohrávajú koncerty pre hudobných nedočkavcov, ktorých omrzelo domáce vysadávanie pri zákuskoch, zemiakovom šaláte či Mrázikovi. Tento rok to 26. decembra 2009 žilo najmä v klube Piano, ktorý privítal mnohopočetnú bluesovú formáciu Blues 8, prezentujúcu nesmrteľné hity z muzikálu The Blues Brothers (1980).

Koncertný absťák sa v tomto vianočnom čase prejavuje úplne ukážkovo a preto má každá kapela hrajúca v tomto vďačnom čase už pred koncertom napoly vyhraté. Blues 8 to ale v túto sobotu vyhralo na celej čiare.

Aj keď ich je deväť, volajú sa Blues 8 a predstavujú výber z toho najlepšieho (prevažne) z hornonitrianskej hudobnej scény. Aj keď pre Prievidzu a okolie je namiesto slova „scéna“ výstižnejší výraz „komunita“, keďže sú v tomto regióne kapely s fanúšikmi nadštandardne prepojené.

Jadro Blues 8 tvorí štvorica prievidzskej kultovej kapely Dlhá Noha (predtým Daddy Long Leg). Neprehliadnuteĺný je charizmatický spevák Ďuro Rakovský, známy svojim typicky vedderovským drajvom, rytmika skvele funguje vďaka dvojici Jozefovi Kalfas (bicie) a Martin „Puci“ Oulehle. Stratocastera claptonovským štýlom obhospodaruje Roman Mečiar, známy svojim rozsiahlym žánrovým a geografickým záberom, hodí sa preto pre ňho slogan: „Kapely, ktoré doteraz ešte nehrali s Romanom Mečiarom, nech sa hlásia u súdruha Žinčicu“.

Druhým gitaristom kapely je Handlovčan René Lacko, jeden zo slovenských najväčších bluesových klenotov, ktorý tentoraz vymenil tradičného stratocastera za pohľadnú „lubovku“. Za klávesmi sme spoznali ex-Vidiečana Petra Dobrotu, kapele finálny zvuk dotváralo perfektne zohraté dychové trio Peter Burica (trúbka), Peter Apolen (saxofón) a trombonista Martin Židek.

Sobotný koncert bol skvelou poctou známemu muzikálu a zároveň potvrdil výroky tých, ktorí vyhlasujú blues za nesmrteľný. Príjemné pocity umocňovala výborná "rodinná" atmosféra v zaplnenom Piano Clube.




Blues 8 - 'I Can't Turn You Loose' (live @ Piano Club, Prievidza, 26.12. 2009)


Blues 8 - 'She Caught The Katy' (live @ Piano Club, Prievidza, 26.12. 2009)


Blues 8 - 'Jailhouse Rock' (live @ Piano Club, Prievidza, 26.12. 2009)




--

Autor, foto a video: Juraj Cagáň