Áno, je to tak. Som rád, že aj naša generácia má hneď niekoľko zaujímavých kapiel, ktoré sú – zdá sa – nesmrteľné. Na nový album Korn sa môžeme tešiť už na jeseň, na Foo Fighters si ešte musíme trochu počkať.


Magnet týždňa

Fú! Foo Fighters začali podľa ich bubeníka – Taylora Hawkinsa – pracovať na novom albume. Daveov mozog vraj (tradične) pracuje nadčasy. Budúci rok budú rockeri oslavovať 20 rokov pôsobnosti na scéne, takže je možné, že album sa spojí s týmto jubileom. Kapela sľubuje, že ich ôsma štúdiovka bude pecka, akú sme ešte nepočuli. A ja im verím. (pm)


Šrot týždňa

Tohtotýždňový šrot je doslovný. Práve to zostalo z auta Nicka Oliveriho, ktorý mal cez týždeň vážnu dopravnú nehodu. Hudobníkovi, ktorého meno sa spája s kapelami ako Queens of the Stone Age, Kyuss!Mondo Generator, prajeme skoré uzdravenie! (pm)


Novinky

Minulý týždeň sme avizovali možnú spoluprácu medzi Nine Inch Nails a Davidom Lynchom. Ak si pozriete ich nové video ku prvému singlu z prichádzajúceho albumu Hesitation Marks (vyjde 3. septembra), bude vám jasné, že to nebola len kačica. Viac ako štvorminútová epileptická smršť pripomína ranú tvorbu známeho režiséra. Ak ste ale slabšej povahy, radšej si klip nepúšťajte. (pm)


Brian "Head" Welch sa nedávno opäť vrátil ku kapele Korn a už s ňou aj naplno koncertuje. A aby toho nebolo málo, fanúšikovia sa môžu tešiť aj na nový album, na ktorom sa podieľal. Bubeník kapely, Ray Luzier, prezradil, že si ho budeme môcť vypočuť už 24. septembra! (pm)


Pozrite sa na nový klip Nemcov Powerwolf. Je to fajn symfonický metal, ktorý dáva spomenúť na slávnejšie obdobia Švédov Therion. Nový album kapele vychádza 19. júla. (ak)


Švédsky doom metalový projekt Ereb Altor je bočákom výbornej depresívnej kapelky Isole, obidve zuskupenia vznikli v švédskom meste Gävle. Štvrtý album prvej menovanej kapely Fire Meets Ice vychádza 26. júla a bude na ňom aj pesnička Nifelheim. (ak)


A doom metal ešte raz. Talianska kapela The Foreshadowing mieša trošku vplyvy gothic metalu a vokalista spieva krásnym barytónom. Aktuálnou je u nich albumová trojka zvaná Second World, ktorá vyšla ešte minulý rok. Kapela prináša nový videoklip na pesničku The Forsaken Son a teší sa z dobrých správ: predskakuje na európskom turné vedeným švédmi Swallow the Sun a angličanmi Antimatter. Najbližšie k nám budú v Prahe a to 28. októbra. (ak)


Mám rád Stolen Babies. Ich prvý album z roku 2006 ponúka zaujímavý mix kabaretu, metalu, francúzskej "Moulin Rouge" dekadencie a extravagancie. Albumová dvojka Naught vyšla minulý rok a kapela poľavila aj v tempe hudobnom, aj čo sa týka promo a koncertovania. Pozrite si aktuálny klip na pesničku Second Sleep. Vokalistka s heligonkou je skvelá. (ak)


Haluz týždňa

V januári sme na konci týždenníka spomenuli Sockweb, grindkórovú partu tvorenú sedemročným dievčatkom a jej tatinom. Dnes prichádza nová nádejná stár, ktorá má šesť rockov a vytrela zrak pózerským porotcom v America's Got Talent. Murp a ich Zombie Skin! (ak)


Tento týždeň sme ale s haluzami ešte neskončili. Druhým počinom hodným povšimnutia je vystúpenie austrálskeho hudobníka, ktorý na ulici odohral cover Thunderstruck od AC/DC. Na gajdách. Z ktorých išiel oheň. (pm)


A do tretice – netradičný cover Paranoid od Black Sabbath, ktorý má na svedomí detské zoskupenie z Portugalska. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters, Korn