Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pripravil pre milovníkov vážnej hudby tretí abonentný koncert, na ktorom si pripomenie nedožité 80. narodeniny významnej osobnosti slovenskej hudby - Ilju Zeljenku.

5. decembra o 19.00 vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo odznie Zeljenkova Musica slovaca inšpirovaná ľudovými motívmi zo severného Slovenska. Koncertnú dramaturgiu doplnia skladby Josepha Haydna a Felixa Mendelsohna Bartholdyho. Sólistom večera bude mladý ruský violončelista Arsenij Čubačin a rozhlasoví symfonici budú hrať pod taktovkou hosťujúceho dirigenta z Izreala – Amosa Talmona.
 
"Pri tvorbe dramaturgie koncertnej sezóny som sa snažil reflektovať programové trendy moderných hudobných telies i významné výročia, ktoré sa viažu k tomuto roku. Po pocte Claudovi Debussymu si v decembri pripomenieme i nedožité 80. narodeniny slovenského Vivaldiho – Ilju Zeljenku, ktorého život a tvorba sú úzko späté aj so Slovenským rozhlasom," uviedol Mario Košik, hlavný dirigent SOSR a autor koncertnej dramaturgie.

Zakázaný skladateľ
 
Ilja Zeljenka patril k najvýznamnejším osobnostiam slovenskej hudby 20. storočia s vyhraneným štýlom. V úvode koncertu zaznie jeho skladba Musica slovaca pre komorný sláčikový orchester inšpirovaná ľudovými motívmi z Čičmian a Dolného Vadičova.

Skladba vznikla v roku 1975 v období zákazu verejnej produkcie, ktorý nasledoval po Zeljenkovom angažovaní sa proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Objednávateľom skladby bola vtedajšia redakcia ľudovej hudby Slovenského rozhlasu. V období zákazu to bola jediná redakcia na Slovensku, ktorá jeho skladby vysielala v rozhlase.

Koncert Symfonického orchestru Slovenského rozhlasu v priamom prenose uvedie na svojich frekvenciách Rádio Devín, a to v relácii Hudba pod pyramídou. Vstupenky na podujatie sa predávajú v hodnote 5, 6 a 7 €.

Ilja Zeljenka - Oswiecim
 
Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Richard Šümeghy, hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska.