Hudobný festival a konferencia SHARPE je tu už o necelý mesiac. Dnes dopoludnia sa organizátori stretli s novinármi v Kabinete pomalosti v Novej Cvernovke, aby predstavili program a zaujímavé novinky druhého ročníka. Najzásadnejšou informáciou je, že celý festival bude ako prvý na Slovensku prebiehať v tzv. "cashless" režime, čiže bez používania hotovosti.

Festival SHARPE, ktoré prinesie výdatnú nádielku novej a zaujímavej hudobnej tvorby spolu s hudobným vzdelávaním, zaplní priestory bratislavskej Novej Cvernovky už 26. a 27. apríla. Organizátori v uplynulých dňoch skompletizovali rozsiahly hudobný aj konferenčný program, ktorý dnes predstavili médiám na tlačovej konferencii.

Už v pondelok popoludní v pravidelnej rubrike Sharpe_FM na vlnách Rádia_FM organizátori odhalili posledné hudobné mená druhého ročníka festivalu. Žánrovo pestrý line-up uzatvárajú slovenskí zástupcovia progresívneho techna a experimentálnej elektroniky Detekm, Nina Pixel a Urbanfailure v rámci projektu Nočná. Zahrá tiež rakúska shoegaze formácia Molly, šialená afro-karibská bass zostava Kuenta i Tambu, punkový techno objav Scalping z Bristolu aj domáci garážoví punkáči Genuine Jacks.

Medzinárodnú scénu dopĺňa svojrázna španielska vokálna umelkyňa MounQup, filmovo znejúca elektronika Ptakh Jung z Kyjeva a u našich českých susedov stále populárnejší psychedelický objav Bert & Friends. Práve kapelu okolo speváka, klávesáka a skladateľa Alberta Romanuttiho by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.


Dva dni, šesť pódií, 40 koncertov

"SHARPE počas dvoch dní na šiestich pódiách prinesie viac ako 40 koncertov domácich aj zahraničných kapiel najrôznejších žánrov. Čakajú nás dva dni krásnej hudby v naozaj unikátnej Novej Cvernovke, ktorú minulý rok všetci medzinárodní hostia špeciálne chválili. Priestormi, ateliérmi, kabinetmi aj dvorom bývalej školy sa bude ozývať elektro-pop, post-rock, experimental, jazzové vplyvy či thrash metal a hardcore. Okrem toho pripravujeme tiež viaceré prekvapenia v podobe tajných a úplne akustických koncertov či špeciálne krátke vystúpenia na streche Novej Cvernovky," hovoria hlavní dramaturgovia festivalu Michal Berezňák, Tatiana Lehocká a Alexander Čerevka.

"Prinášame na Slovensko kapely, ktoré nie sú headlinermi veľkých festivalov, ale majú potenciál a majú svoj príbeh. Z polovice máme na festivale zastúpenú domácu scénu, druhú polovicu tvoria umelci zo zahraničia. Hudobníci, ktorí večer vystúpia, sa cez deň môžu spoznať a zoznámiť so zástupcami festivalov a majiteľmi klubov a pozvať ich na svoj koncert. Takto môžu urobiť krok ďalej vo svojej kariére, čo je jeden z hlavných cieľov tohto podujatia. Na jednej strane rozširujeme obzory fanúšikom, ale chceme pomôcť aj samotným kapelám," priblížil Čerevka ideu festivalu.


Aktuálne zverejnené mená dopĺňajú atraktívny zoznam skôr ohlásených umelcov, medzi ktorými sú Katarzia & Pjoni, poľskí psychedelickí rockeri Trupa Trupa (čerstvý prírastok v kultovom americkom vydavateľstve Sub Pop Records), Catastrofy, Nvmeri, Darkness Positive, Samuel Hošek, Ventolin, Walter Schnitzelsson, FVLCRVM live a mnohí ďalší. Tak ako minulý rok, aj tentoraz sa uskutoční unikátny koncert Ostrov Hudby Live, na ktorom sa v rýchlom slede na pódiu vystrieda väčšina kapiel zaradených na aktuálne tretie vydanie rovnomennej kompilácie.

Kompletný line-up s informáciami o účinkujúcich nájdete na webe sharpe.sk. Výber z tvorby jednotlivých umelcov môžete počúvať v playlistoch na Youtube, Spotify či Deezeri.

Medzi potvrdenými menami bolo aj indie-popové duo Her's z Liverpoolu, ktorého členovia spolu s ich tour manažérom však minulý týždeň zahynuli pri autonehode v Kalifornii. "Veľmi nás to mrzí a budeme premýšlať, ako si čo najcitlivejšie uctiť spomienku na týchto mladých talentovaných umelcov počas festivalu. Prajeme veľa síl ich rodinám a blízkym," hovorí Alexander Čerevka.


Prednášky s festivalom Pohoda aj objaviteľom Pink Floyd

Čo SHARPE odlišuje od iných koncertných podujatí je vízia podporovať vzdelávanie, rozvoj, spoluprácu a export slovenskej hudby do zahraničia. Tieto ciele sa SHARPE snaží napĺňať prostredníctvom dennej konferenčnej časti festivalu, určenej pre hudobníkov, hudobných profesionálov a ľudí so záujmom o hudobné dianie. SHARPE konferencia bude prebiehať počas celého dňa v sobotu 27. apríla v Novej Cvernovke. Priestor bude tradične aj pre networking a neformálne stretnutia hudobníkov s domácimi i zahraničnými zástupcami festivalov a klubov.

"Na raňajkách sa ohliadneme za najväčším európskym showcaseovým festivalom Eurosonic, ktorého ostatný ročník bol venovaný práve focusu na Slovensko a Česko. Za Slovensko sme tam vyslali desať umelcov a kapiel. Porozprávame o tom, aký to pre nich malo význam, či sa im podarilo nadviazať spolupráce s partnermi v zahraničí, či získali nejakého agenta, ktorý by ich zastupoval pre určité teritórium a vrátime sa aj k mediálnym ohlasom na našich umelcov od zahraničných novinárov. Rozhovor bude viesť Matia Lenická známa ako B-Complex, ktorá na Eurosonicu aj hrala, takže do tejto diskusie vnesie i vlastné poznatky a zistenia, ktoré tam získala. Rozprávať sa s ňou bude jeden z dramaturgov Eurosonicu Oskar Strajn, s ktorým spoločne zhodnotia focus na Slovensko a Česko v porovnaní s ročníkmi, keď bol focus na iné krajiny Európy," prezradila pre SITA Tatiana Lehocká.

Konferencia SHARPE prinesie prednášky, diskusie a workshopy, ale aj listening session so zahraničnými novinármi, ktorí budú hodnotiť tvorbu prihlásených slovenských umelcov. Špeciálnym bodom programu bude interaktívna prednáška tímu festivalu Pohoda s názvom Ako spraviť festival za 60 minút. Veľkým lákadlom najmä pre ľudí so záujmom o prácu v hudobnom biznise je zase manažérsky workshop s Petrom Jennerom, ktorý je objaviteľom a prvým manažérom britskej kapely Pink Floyd. Rozoberať sa budú aj horúce aktuálne témy ako napríklad duševné zdravie umelcov a ľudí v kreatívnom priemysle, environmentálne otázky či koncertné stratégie a hudobné PR.

"Súčasťou programu bude aj prednáška, ktorá sa bude zaoberať zero waste festivalmi a riešeniami, ako k takémuto niečomu dospieť. Sami chceme ísť v tomto príkladom, takže sme na festivale zaviedli vratné poháre a k dispozícii budú aj poháre a obaly na jedlo z biodegradovateľného materiálu, všetko bude kompostovateľné. Rozhodli sme sa pre tieto opatrenia, keďže nám ekológia nie je ľahostajná. Veríme, že tým minimalizujeme odpad," uzavrel Michal Berezňák.

Kompletný program konferencie nájdete čoskoro na oficiálnom webe festivalu.

SHARPE 2018 Zdroj: Ondrej KoščíkFoto: Ondrej Koščík

Prvý hudobný festival, na ktorom je hotovosť zbytočná

SHARPE v rámci druhého ročníka prináša aj niekoľko organizačných noviniek. Tou najväčšou je, že bude prvým slovenským hudobným festivalom, na ktorom sa nebude za lístky, jedlo či nápoje platiť hotovosťou. "Cashless festival" v praxi znamená, že všetky transakcie vybavíte s platobnou kartou, ktorú môžete použiť pri vstupe aj v celom areáli Novej Cvernovky. Keďže bezkontaktná platba bude možná na všetkých miestach, skrátia sa čakacie doby na vstupnej bráne, baroch aj v ďalších prevádzkach s občerstvením či merchandisingom.

"Sme veľmi radi, že už druhýkrát podporujeme projekt SHARPE, ktorý je obľúbený na slovenskej, ale i zahraničnej hudobnej scéne. Tentokrát sme veľmi radi, že jeho spojenie s bankou prináša inováciu a bude to prvý bezhotovostný festival na Slovensku. Chceme, aby si účastníci viac užívali program a atmosféru festivalu namiesto dlhého čakania v radoch alebo s obavami, či majú dosť drobných, prípadne kde nechali peňaženku," hovorí Martina Hrivnáková, riaditeľka pre marketingovú komunikáciu VÚB banky, ktorá je partnerom podujatia už od prvého ročníka. O hladký priebeh festivalu z hľadiska bezhotovostného platenia sa postará spoločnosť Mastercard.

Jedným z dôvodov pre zavedenie "cashless" režimu je aj očakávaná vyššia návštevnosť oproti prvému ročníku (reportáž). Ten navštívilo okolo tisíc ľudí, tento rok organizátori očakávajú asi o polovicu vyššiu návštevnosť, čím by sa aktuálna kapacita festivalu viac-menej naplnila.

Hudobný festival a konferencia SHARPE sa v priestoroch bratislavskej Novej Cvernovky uskutoční v piatok a v sobotu 26. a 27. apríla.
K dispozícii sú festivalové vstupenky na oba dni hudobného programu v cene 19 eur a PRO PASS umožňujúci vstup na konferenciu aj festival v sume 29 eur. Všetky podrobnosti nájdete na www.sharpe.sk a tiež na sociálnych sieťach Facebook, Instagram a Twitter.

Pozrite si aftermovie z prvého ročníka:


Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov festivalu Alexander Čerevka. Tlačovú správu sme o doplnilo o citácie z agentúry SITA a ďalšie informácie.

Foto: Tomáš Kuša