Medzinárodne uznávaný hudobník, gitarista a autor filmovej a divadelnej hudby David Kollar sa objaví ako hosť na novom albume britského hudobníka Stevena Wilsona. Vydanie albumu jednej z najvplyvnejších postáv progresívneho rocku je avizované na september.

Steven Wilson sa najviac preslávil ako spoluzakladateľ, gitarista, spevák a skladateľ hudobnej formácie Porcupine Tree. Okrem toho sa Wilson podieľa aj na mnohých ďalších hudobných projektoch a v rámci vlastnej sólovej kariéry ďalej posúva hranice svojej hudby.

David Kollar sa na jeho novom albume objaví v troch skladbách. "Steven ma v správe na Facebooku požiadal, aby som mu poslal svoju emailovú adresu. Obratom mi prišla prvá skladba, aby som do nej pretavil svoje predstavy. Takto som mu postupne nahral štyri skladby. Jednu sa potom rozhodol na nový album nedávať, hovorí slovenský hudobník a skladateľ, ktorého na medzinárodnom poli zviditeľnil najmä sólový album The Son, úspechy kapely The Blessed Beat, a najmä projekt KOMARA, ktorého členmi sú okrem neho aj Pat Mastelotto (King Crimson) a Paolo Raineri (The Blessed Beat).

"Dal mi dostatok priestoru, aby som to nahral, ako to cítim. Urobil som teda niekoľko verzií a Steven si nakoniec vybral. Niečo z nahratých gitarových plôch a processingu, niečo z rytmických gitár... Viac o tom nemôžem momentálne zverejniť," dodáva David Kollar o spolupráci so
Stevenom Wilsonom, ktorého jeho hra oslovila natoľko, že Davida pozval na spoločnú skúšku do Londýna, ktorá sa uskutoční v auguste.

O spolupráci s prog-rockovou ikonou sa 33-ročný rodák z Prešova bližšie rozpísal aj v publikácii Zápisky I. - Alchýmia úspechu a prehry, ktorá vyšla na jeseň roka pod hlavičkou Davidovho domovského vydavateľstva Hevhetia. V knižke, ktorá je písaná formou denníkových zápiskov, je opísané aj turné v USA, KOMARA tour v Európe, cesta za Robertom Frippom z King Crimson, ale aj zaujímavý Davidov denný režim a spôsoby cvičenia.

Chystá aj nový sólový album

Ešte predtým, než uzrie svetlo sveta novinka Stevena Wilsona, vydá Hevhetia v júni Davidov nový sólový album s názvom Notes From The Underground. Podľa vlastných slov ním reagoval na konkrétne udalosti v reálnom čase ich konania.

"Na albume som začal pracovať v jeseni roku 2016. Hral som sa so zvukmi modulárneho synťáku, následne som použil gitary a Paolo Raineri dohrával trúbky. Niektoré jeho linky som ešte prehnal cez modulár a procesoval som ich. Každý deň sa tak 'stala' jedna skladba. Práca na albume bola ovplyvnená jednou veľmi silnou udalosťou. Presne v tom čase diagnostikovali môjmu veľmi dobrému priateľovi Lukášovi Halickému, 34-ročnému otcovi troch detí, nádor na mozgu. Veci nabrali šialene rýchly spád. Veril som v zvrat a chcel som pomôcť. Všetko sa to vlialo do atmosféry skladieb. Album je ako príbeh, ako Dostojevského Zápisky z podsvetia. Tá kniha mi spadla z poličky, keď som premýšľal nad názvom albumu a jeho koncepciou," približuje David pozadie vzniku svojej novej štúdiovky.

V letných mesiacoch sa fanúšikovia môžu tešiť aj na jeho koncertné aktivity. V júli odohrá ako súčasť tria Kollar - Borlai - Barabas zopár koncertov na Slovensku a v Čechách, v auguste sa zase predstaví na pódiu s nórskym trubkárom Arve Henriksenom, ktorý sa preslávil v nórskej avantgardnej skupine SuperSilent a spolupracoval s takými hviezdami, ako sú Bill Frisel a David Sylvian.

"Pred Arve Henriksenom som hral na festivale Spectaculare začiatkom roka 2017. Arve mal koncert s Christianom Fenneszom. Stretol som ich pred mojou zvukovou skúškou. Povedali, že si preložili večeru, aby ma videli hrať. Fennesz ma už poznal z projektu KOMARA, ktorý mám s bubeníkom Pat Mastelottom z King Crimson. Po koncerte mi Arve napísal na papier svoje telefónne číslo a e-mail," dodáva Kollár, ktorý v týchto mesiacoch dokončuje hudbu k novému slovenskému filmu režiséra Jura Šlauka. Bicie nahrával popredný maďarský bubeník Gergo Borlai, s ktorým David často spolupracuje na pódiu aj v štúdiu. 

David Kollar patrí medzi najproduktívnejších slovenských inštrumentalistov a skladateľov experimentálnej, filmovej a scénickej hudby. Magazín Prepared Guitar ho zaradil medzi 101 moderných gitaristov 21. storočia. V apríli 2017 bol nominovaný slovenskou filmovou a televíznou akadémiou na národnú cenu Slnko v sieti za najlepšiu hudbu roku 2016 k filmu Stanko.


Redakciu Hudba.sk informoval manažér hudobníka Jozef Kukura. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnom webe www.davidkollar.sk.

Foto: archív Davida Kollara

Súvisiaci interpreti: David Kollar, Steven Wilson