Málokedy sa stane, aby si zahraničná kapela pri návšteve Slovenska zaželá ako predskokana interpreta z Čiech alebo zo Slovenska. Kanadskí Fucked Up, ktorí sú zámorskými médiami označovaní za najlepšiu a najinovatívnejšiu punkovú kapelu súčasnosti, si za predskokana vybrali skupinu Telefon z Rožnova pod Radhoštěm.

Ako potvrdili členovia Fucked Up aj kapely Telefon, obe zoskupenia už dlhé roky udržujú blízke vzťahy a vymieňajú si nahrávky. Už v pondelok 5. augusta ich bude možnosť vidieť na spoločnom koncerte v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Kapela Telefon vznikla na troskách kultového zoskupenia Comlicite Candide, ktoré dlhé roky patrilo k tomu najkvalitnejšiemu na českej hardcorovej a punkovej scéne, pričom viac ocenenia si získalo v zahraničí ako doma. S novým názvom a malou obmenou v obsadení (v Telefone hrajú traja zo štyroch pôvodných členov Complicite Candide) má tento hudobný projekt ešte viac energie a je tvrdšou a zároveň melodickejšou odpoveďou na kapely ako Michael´s Uncle či V.A.P. z 90. rokov.

Hlavná hviezda večera, kanadskí Fucked Up, pripomína žánrovou pestrosťou, uhrančivosťou a názorovou nekompromisnosťou rannú Chumbawambu a zvukom je najbližšie k Rancid či Transplants. Každé prirovnanie však v ich prípade pokrivkáva na obe nohy - Fucked Up totiž tvoria hudbu, aká tu predtým nebola. Na rozdiel od mnohých iných punkových skupín sa nedali zlákať módnymi emo-trendmi, no napriek tomu a možno práve preto znejú navýsosť aktuálne a neopočúvane. F
ucked Up vydávajú na značke Matador Records, ktorá je domovom Lou Reeda a Sonic Youth a medzi ich skalných priaznivcov sa radia Bob Mould, Jello Biafra z Dead Kennedys, ale aj Nelly Furtado, ktorá im naspievala vokály ku skladbe David Christmas.

Za album The Chemistry Of Common Life z roku 2008 získali Fucked Up prestížnu cenu Polaris Music Prize, ktorú každoročne udeľujú hudobní kritici za najlepší album roka. Ešte väčšie ódy však v hudobnej tlači zazneli na ich album David Comes To Life z roku 2011, ktorý je podľa speváka Damiana Abrahama "operou o láske, strate a spáse". Magazín Spin ho zaradil na prvú priečku spomedzi všetkých albumov roku 2011 a píše o ňom: "Fucked Up zhustili 40 rokov rockovej hudby do jediného albumu a odeli ho do hardcorového šatu."


Fucked Up obľubujú vystúpenia na netradičných miestach, v roku 2008 napríklad odohrali v rakúskej dedinke Fucking spoločný koncert s Holy Fuck a Fuck Buttons. Tohtoročné turné je možno poslednou príležitosťou vidieť Fucked Up naživo, keďže okolo skupiny sa v poslednom čase množia fámy o jej konci. Dôvodom má byť zámer speváka venovať viac času manželke Lauren a ich štvorročnému synovi.


Redakciu Hudba.sk informoval a foto poskytol Tomáš Tauber z Ore Pole.

Súvisiaci interpreti: Fucked Up