"Naučiť sa hovoriť nie je kľúčové kvôli tomu, aby mal náš súhlas váhu. Je to tiež dôležité pre naše duševné zdravie, pre zachovanie rovnováhy - kvôli tomu, aby sme robili, čo sa nám zdá zmysluplné a dokázali sme byť autentickí." Touto citáciou uvádza speváčka Ewa Farna svoj druhý singel z pripravovaného albumu Umami s názvom No Ne.

Klip sa nakrúcal v dvoch jazykových verziách vo Varšave. Réžie sa ujal Adam Romanowski, ktorý sa pokúsil umelecky načrtnúť niekoľko výziev dnešného sveta - ide o problematická témy, ktoré nás sprevádzajú a je len na nás, či im dokážeme nepodľahnúť. Symbolicky sa tak Ewa Farna objavuje v úlohe Evy z raja, ktorá hovorí pokušeniu a zlu svoje jasné nie.


"Odmietla som potrebné ponuky na fotenie pre Playboy, nestala sa tvárou fastfoodového reťazca, nevystupujem na akciách Cenzurovanej poľskej štátnej televízie, neprepadla som mnohým nástrahám šoubiznisu. Veci, ktorým som povedala nie, je veľké množstvo. Som verná svojim hodnotám, aby som sa sama sebe mohla pozrieť do očí," hovorí speváčka a dodáva: "Zistila som, že ma ako človeka viac definujú veci, ponuky, správanie, ktorým hovorím nie, ako tie, s ktorými súhlasím. To odmietanie nie je väčšinou vidieť, ale často o nás veľa vypovedá."

Pieseň vznikla v rámci song-writing campu v Česku v poľsko-česko-švajčiarskom tíme (Ewa Farna, Tom Oehler, Marcel Prochazka, Karol Wróblewski). Na českej verzii textu sa okrem Ewy podpísal Tomáš Belko a Martin Chobot. Produkcie sa ujal švajčiarsky spoluautor Tom Oehler.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Pavel Trojan, manažér Ewy Farnej.

Foto: Dagmara Szewczuk

Súvisiaci interpreti: Ewa Farna